Úterý 19. října 2021, svátek má Michaela
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 19. října 2021 Michaela

Vepřové nikdy nezklame. Hvězdou je pomalu pečená plec i krkovice

Maso „z prasátka“ chutná skvěle jen tak upečené nebo v guláši, ale vy můžete překvapit své hosty třeba jeho trhanou variantou. Plec je k tomu přímo ideální, připomíná týdeník 5plus2.
Část 1/3

Sendvič s trhaným vepřovým pleckem podle  kuchaře Adama Robenka

Sendvič s trhaným vepřovým pleckem

Sendvič s trhaným vepřovým pleckem

Ingredience na 10 porcí: 

  • 600 g vepřové plece
  • 200 g cibule
  • 300 ml 12° piva
  • 80 g medu
  • 40 ml rýžového octa
  • 200 g rajčatového pyré
  • 80 g cukru
  • 150 g čedaru
  • divoké koření, mleté chilli, sůl, listy salátu, bagetu

Postup: 

Vepřovou plec zbavíme nedokonalostí z výroby, například chrupavky, dobře nasolíme a necháme v lednici, než připravíme marinádu. 

V hrnci na troše oleje necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme cukr, necháme zkaramelizovat, pak pyré a zarestujeme, než se vypaří většina vody. 

Takto připravuje Adam Robenek trhané maso na grilu:

16. června 2017

Přidáme ocet a necháme zavařit. Dále přidáme med, pivo a divoké koření (2 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře a 3 bobkové listy). Nakonec špetku chilli, přivedeme k varu, pět minut vaříme a odstavíme ze sporáku.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Jakmile je marináda vlažná, dáme do ní nasolené maso. Necháme v lednici marinovat alespoň přes noc, ideálně den a noc. 

Roztopíme gril na 160 °C a plec vyndáme z lednice i z marinády, jen lehce necháme okapat a zabalíme do alobalu. Zabalenou plec dáme na grilovací rošt a gril zavřeme. 

Masu dopřejeme 4 až 5 hodin klidu a samoty. Druhou variantou je večer gril nastavit na 82 °C, maso v alobalu rozložit na rošt a jít spát. Ráno je maso křehké a šťavnaté. 

Anebo pokud čekáte večer hosty, zavřeme maso do grilu ráno a večer bude hotové. Kdykoliv v mezičase marinádu svaříme na omáčku, kterou přidáme do sendviče k masu. Hotové maso natrháme vidličkou nebo rukou na kousky. Sendvič poskládáme podle libosti.

Autor:

Podívejte se živě do útrob včelího úlu

  • Nejčtenější

Borůvkové knedlíky, za nimiž jezdí i z Rakouska, jsou s bůčkem ještě lepší

Radek Kašpárek vzal během letošní borůvkové sezony své kolegy Přemka Forejta a Jana Punčocháře na výlet do rybníkářské...

Vyberte snímek, který vyhraje krmení pro psa nebo kočku na celý rok

Vyhlášení soutěže Gurmáni před miskou strhlo lavinu. Snímků psů a koček přišlo do redakce za necelý týden hodně přes...

V největším rybářském závodě chyběli boleni, candáti přišli až druhý den

Na údolní nádrži Slapy se konal největší český závod v přívlači z lodě King of the Lake. Na závod přijelo osmdesát...

Pojízdná pestaurace je splněný psí sen. Dají si venku čerstvý gáblík

Slunečníky, pod nimi nízké stolky a židličky. Na první pohled běžné restaurační posezení pod širým nebem, tady si ovšem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Když se doma ozve: Fuj, krysa! bude to nejspíš potkan, říká deratizér

Pokud se z vašeho domu, chodby, sklepa či dokonce zahrady ozve zapištění „fuj, krysa“, tak se většinou jedná o jiného...

Děti zvládnou všechno, to samé ženy. Muži však nevydrží, říká expert na přežití

Premium Tři dny trvalo pátrání po osmileté Julii z Berlína, která se v neděli ztratila rodičům u Čerchova na Domažlicku. V...

Jak se rodí sebevražda. Psychiatr Höschl nejen o schizofrenii a depresi

Premium Jak velká musí být síla, která člověka dožene k tomu, že si sám dobrovolně vezme život? Jaké jsou poslední myšlenky...

Od perfekcionisty Contadora k Pogačarovi bez nepřátel. Hvězdy očima Kreuzigera

Premium Zažil vládu Contadora i Frooma, řádění Sagana, razantní nástup Pogačara. Během šestnácti let profikariéry se vedle...

  • Další z rubriky

Chcete uchvátit ženu gastronomií? Vyzkoušeli jsme kurz, který vás na to připraví

Premium Nejsem žádný velký a vlastně ani malý kuchař. Vařím leda tak sobě. Jen za lockdownu jsem předstíral, že vařím dcerám....

VIDEO: Vepřová žebra na grilu, která se budou jenom rozpadat

Vepřová žebra jsou asi nejčastější pochoutkou, kterou milovníci grilování v Česku připravují. Šéfkuchař Martin Kortus...

Vařit jsem se naučil až během natáčení, říká loňský vítěz MasterChef

Nejlepší čeští amatérští kuchaři opět zápolí o titul v show MasterChef Česko. Poslednímu vítězi Romanu Stašovi triumf...

Masterchef musí umět v kuchyni využít odřezky zeleniny i zvířecí hlavy

Naše babičky z kuchyně nic nevyhodily, nemohly si to dovolit. Každý kousek masa či cokoliv ze zahrádky se zpracovalo...

Vysoké ceny dohnaly Bohemia Energy ke krachu. Dotkne se to téměř milionu lidí

Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, ukončí činnost a dodávky elektřiny a...

Kvůli nárůstu cen na trhu končí další dodavatelé plynu a elektřiny

V pondělí ukončí dodávky všem odběratelům po firmě Bohemian Energy další společnost, tentokrát děčínská Kolibřík...

Leoš Mareš se pochlubil šťastnou novinou. Bude trojnásobným tatínkem

Leoš Mareš (45) a jeho druhá manželka Monika (40) čekají miminko. Moderátor se zprávou pochlubil v ranním vysílání...

Přežili krizi i povodně. Dnes mají vyprodáno na půl roku dopředu

Podnikat začal Pavel Jech krátce po revoluci. Zažil vzestupy i pády, letos rodinná firma oslaví již třicet let na trhu....

Psychiatr mě sexuálně napadl, partner málem zabil, popisuje dcera Urbánkové

Dcera zpěvačky Nadi Urbánkové (82) Jana Fabiánová (42) promluvila o sexuálním napadení v ordinaci lékaře. Zavzpomínala...