Pod rukama šampionky v carvingu se ovoce mění v květiny, draky a ptáky

  12:44aktualizováno  12:44
Osmnáctiletá Eliška Vostalová, studentka hotelové školy v Třebíči, má netradiční koníček. Z dýně, melounu nebo mýdla vykouzlí květinu nebo draka. Nedávno za disciplínu zvanou carving získala stříbrnou a bronzovou medaili na mezinárodní kuchařské olympiádě v Německu.

Eliška Vostalová a její olympijský výtvor. Pro třebíčskou školu za něj získala stříbrnou medaili. | foto: Hotelová škola Třebíč

Několikanásobná mistryně České republiky v dekorativním vyřezávání ovoce a zeleniny na olympiádě pracovala i čtrnáct hodin s přestávkami. Ale to studentce nevadí. "První dva dny bolí záda a ruce, ale pak už to jde samo," říká.

Na soutěžích vyrábí to, co jí přijde hezké. "Někdy se řízne víc nebo míň a člověk musí improvizovat. Ještě se mi nepovedlo udělat dvě stejné věci," podotkla.

Fotogalerie

"Na olympiádě jsem dělala témata jara - ptáky a kytky a bylo to hodně barevné. Za to jsem měla stříbro. Zlatou jsem dostala asi měsíc po olympiádě na sklonku loňského roku na mistrovství republiky. Šlo o soutěž ve vyřezávání dýní, já dělala 3D draka," řekla.

Poslední dobou se věnuje vyřezávání z více materiálů, včetně třeba speciálního mýdla. A tím zaujala i olympijské porotce. "Ostatní soutěžící používali jeden materiál, v České republice jsme zvyklí vyřezávat hned z několika, což zaujme na první pohled."

Carvingu se věnuje čtyři roky a zúčastnila se kolem patnácti soutěží. "Koncem roku plánujeme mistrovství v Moskvě. Oproti olympiádě to ale vyjde dráž. Bylo by skvělé, kdyby to vyšlo," podotkla. Ve škole jí fandí a spolu s Krajem Vysočina a dalšími sponzory i podporují.

V budoucnu chce mít firmu, kde uplatní svůj um. "Předtím bych chtěla získat praxi třeba v Praze," upřesňuje sympatická tmavovláska, která si po šampionátu v Ostravě dala od carvingu pauzu. Čeká ji totiž maturita. "Ráda bych pokračovala na vysoké v oboru Management a ekonomika v Praze nebo v Brně," líčí.

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Zahradu u Baťova domku zvládli přetvořit za sto tisíc, pomohli kamarádi

Terasu ze starých cihel doplnil nábytek ze zlínské produkce.

Proměna zahrady u jednoho z Baťových půldomků ve Zlíně vyžadovala citlivý přístup s respektem ke specifické historii i...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Špatná štětka, špatný šťouch. Co musíte vědět, než se pustíte do čištění komína

I když se doba změnila, základ práce je pořád vylézt na střechu a zkontrolovat...

Než poprvé po zimě poprvé roztopíte kamna na chatě nebo chalupě, měli byste si připomenout, že dobře vyčištěný a...

PORADNA: Bojím se, že si zabouchnu dveře. Existuje řešení?

Problémy s klíči jsou nejen problémem žen.

Čtenářka Jana bydlí v pronájmu a má jen jednu soupravu klíčů od bytu. Tak trochu trpí fóbií, že vyjde na chodbu, dveře...

Najdete na iDNES.cz