Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zabijačka mívala jasný scénář, kdo měl ruce, pomáhal. A všichni se najedli

Maso bylo vzácnost, a tak když se poráželo v zimě prase, sešla se u toho celá vesnice. Pod taktovkou řezníka pracoval, kdo měl ruce, a nakonec za to dostal i pořádnou výslužku. Vše mělo předem daný postup, který se po staletí příliš neměnil. Od rána do večera se nikdo v chalupě nezastavil, ale všichni se najedli masa. Sádlo muselo vydržet až do další zabijačky.
Fotogalerie4

Zvířeti se prokazovala úcta až do porážky, maso bylo tehdy vzácné a lidé za něj uměli být vděční. | foto: ČTK

Bývala to velká událost, ze které málokdo odešel hladový a s prázdnou. Vepřové hody měly nejen za cíl zpracovat dobře vykrmeného pašíka do jitrnic, jelit, na ovar či tlačenku, ale také utužit sousedské a rodinné vztahy.

Zabijačky se z praktických důvodů konaly zásadně v zimním období. Maso se v chladu nezkazilo a bylo více času na jeho zpracování do klobás nebo uzenin, protože zkrátka nikdo nespěchal na pole. Také tou dobou ubývalo sedlákům krmivo pro hospodářská zvířata, a tak nastal správný čas.

Zabijačka je příležitost, jak zpracovat čuníka do posledního kousku

Rodina si navíc domácí zabijačkou zajistila dost masa a sádla až do jarních měsíců, kdy přišlo období drůbeže a vajec. Ne vždy se na takovou velkou akci zval řezník, který by porážku vedl. Hospodář to dokázal zvládnout sám s rodinou a ruku k dílu přiložili i ostatní pozvaní příbuzní či sousedé.

Pečlivé přípravy a jasný postup

Už samotné přípravy byly náročné. Den předem se loupal česnek, tloukl pepř, brousily se nože a vyráběly louče a slaměné věchty na opalování štětin. Později se kupovala bílá smola, kterou se vepř posypal, a napařil v neckách.

Někde se v předvečer zabijačky pekla neslazená buchta nebo se krájela koupená žemle, která se poté přidávala do jelit. Vařily se kroupy, opatřovaly se špejle – když nebyly k dostání, musely se nasekat tenké třísky. Ve velkém se mísilo koření a vůně majoránky, pepře, kmínu i zázvoru naplnila celé stavení.

Od čumáčku po ocásek: filosofie učí, jak využít maso z celého zvířete

Prase obvykle porážel nejsilnější chlap ve stavení, kde takového neměli, volali na pomoc příbuzného nebo řezníka. Před zabíjením bylo nutné posilnit se něčím ostřejším – třeba kapkou slivovice, aby byla ostřejší nátura.

Pašík se píchnul do srdce a odřízla se hlava i s podbradkem. Ženy ji vypraly v potoce, daly vařit a jedla se jako první na desátek s křenem a borovičkou. Kdo zabíjel, oddělil plíce, játra, slezinu, ledviny atd. Maso se porcovalo nakonec.

Hospodyně pekla odkrojky s kmínem, které servírovala kolem jedné hodiny s křenem nebo bobkovou omáčkou a chlebem. Před nimi se nalévala z obrovského hrnce kroupová mastná polévka z ovaru.

Po obědě se plnily jelita i jitrnice. Muži dělali dva až tři metry dlouhé klobásy a nakládali maso do trok nebo škopku, aby se mohlo za dva týdny vyudit v komíně s voňavým jalovcem. Před večerem se teprve vařila jelita. Na polévku pak přišli chudí z vesnice a i ti, kdo na statku v létě pracovali, dostali k ní jelito a jitrnici. Nikdy všechno nesnědli jen domácí, ale mnoho se rozdalo.

Domácí zabijačka se mění. Už se sice nezabíjí, lidi však baví vlastní výroba

Důležitou roli hrálo sádlo

Jako poslední přišlo na řadu sádlo. Bylo nutné ho vyškvařit, což vyžadovalo zvláštní péči a opatrnost. Sádlo plstní i řemenové se škvařilo každé zvlášť, na mírném ohni a často se míchalo, aby se nepřipálilo. Z počátku se podlilo trochou vody nebo mlékem pro lepší barvu a pak se dlouhé hodiny pomalu vyškvařovalo.

Škvarky se jedly teplé i studené k chlebu, mastily se jimi brambory i hrách a zalité v sádle se podávaly o žních, kdy bylo třeba lidem dodat zvláštní porci energie. Čisté sádlo se uchovávalo ve vysokých krajáčích a hospodyně s ním musela vydržet do další zabijačky.

Vepřové sádlo je v české lidové kuchyni vůbec nejdůležitějším tukem, za první republiky se ho spotřebovalo na venkově osm kilogramů na hlavu, včetně slaniny. A ve městech ho dělníci a úředníci překvapivě snědli dokonce deset kilogramů. Proti tomu maso bylo dlouhou dobu jen pokrmem svátečním, a tak nikdy nebyly obavy, že se přejí. Dosyta si ho mohli lidé užít jen v době zabijačky.

Na pražské Letné si užili pravou zabijačku, jitrnice i jelita. V muzeu

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Muž objevil díru na trhu. Díky čištění hrobů dosáhl na hypotéku

Jednatřicetiletý muž z Harlow ve Velké Británii má neobvyklého koníčka. Ten se mu však stal výborným vedlejším příjmem, díky němuž si dokázal koupit dům a zabezpečit rodinu.

Čeští kuchaři uvařili na prestižní soutěži v Lyonu nejlepší vepřový chod

Český kulinářský tým dosáhl významného úspěchu na jedné z nejprestižnějších gastronomických soutěží na světě – International Catering Cup (ICC), která se ob rok koná v Lyonu ve Francii. Tento rok...

Toto jsou nejroztomilejší mazlíčci ledna. Známe výherce krmiva i knížek

Letošní lednové hlasování o nejroztomilejší mazlíky je minulostí a můžeme vám představit šťastné vítěze. Radovat se mohou nejen zvířecí výherci z kvalitního kočičího krmiva značky Pro Plan, ale i...

Hortenzie velkolistá oslňuje květy. Co se nesmí stát, aby o ně nepřišla

Donedávna to byla naše nejznámější hortenzie a její příbuzné jste mohli na českých zahradách potkat velmi ojediněle. Dnes už je vzácnější spíš hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla), podle...

Krocení zuřivých psů nad mrtvolou je naše rutina, líčí expert na odchyt zvěře

Premium

Za jednatřicet let u brněnských strážníků se Pavel Antonín vypracoval v experta na odchyt a záchranu zatoulaných a poraněných zvířat. Ať vyjíždí do akce za jezevcem v autoservisu, uvázlou kočkou,...

Muž objevil díru na trhu. Díky čištění hrobů dosáhl na hypotéku

Jednatřicetiletý muž z Harlow ve Velké Británii má neobvyklého koníčka. Ten se mu však stal výborným vedlejším příjmem, díky němuž si dokázal koupit dům a zabezpečit rodinu.

6. února 2025

S atrapou koně přeskočí téměř metr a půl. Na hobby horsing nedá dopustit

Premium

Je jí sedmnáct, pochází z Vysočiny a před čtyřmi lety propadla velmi specifické sportovní disciplíně. Kromě běhání, ježdění na koni a péči o poníka si přibrala ještě hobby horsing. Tedy „jezdecký“...

6. února 2025

Rozpadl se vám šuplík? Nezoufejte, oprava je otázkou okamžiku

Stane se to vždycky, když se to nejméně hodí, trochu víc zaberete za zásuvku a čílko upadne, v lepším případě na zem, v horším přímo na palec. Při opravě nejprve odšroubujte úchyt a vrchní pohledovou...

5. února 2025

To by si pejskař neměl nechat ujít. Pes, nejlepší přítel filmového diváka

Co Čech, to pejskař nebo alespoň milovník psů. Souhlasíte? Taky k nim patříte? A které filmy o psech z našeho výběru už jste viděli, a který je váš nejoblíbenější?

5. února 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Byl to s tebou strašně krásnej kus života, Třeštík poděkoval Decastelo

Tomáš Třeštík (46) a Eva Decastelo (46) se rozešli. Fotograf na sociálních sítích poděkoval moderátorce a herečce za...

V příštích měsících uvidíme pády i velkých stavebních firem, říká expert

Premium „Kdekdo se ještě donedávna pouštěl do podnikání s pozemky, protože ten byznys vypadal tak, že ho může dělat každý a že...

Zvyšují riziko úmrtí. Průmyslové potraviny zavrhla dosud největší studie

Její verdikt není unikátní, obdobný vynesly mnohé předchozí výzkumy. Jenže aktuální studie se chlubí největším,...

Pár telefonátů a cla o měsíc odložena. Trump se dohodl s Mexikem a Kanadou

Americká cla na mexické a kanadské zboží se o měsíc odkládají. Oznámili to po telefonickém rozhovoru mexická...

Žena sdílí život s dvanácti dětmi, lidé jsou šokováni jejich jídelníčkem

Čtyřiačtyřicetiletá Alicia Dougherty má dvanáct dětí, kterým každý den do školy připravuje svačiny i obědy. Vstává...