Sobota 14. prosince 2019, svátek má Lýdie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 14. prosince 2019 Lýdie

Nejlepší restaurace pro rok 2020 byly oceněny zlatými lvy

  9:17aktualizováno  9:17
Společnost TopLife Czech vyhlásila svůj výběr nejlepších restaurací pro rok 2020. Zároveň vydává knihu s portréty nejlepších šéfkuchařů. Letos v české a zároveň i anglické verzi, která má publikaci předurčovat i jako dárek pro známé z ciziny, již by se chtěli zorientovat v české gastronomické scéně.

Pečeť nejlepších restaurací pro rok 2020 | foto: TopLife Czech

Zhodnocené restaurace se mohou pyšnit jedním až třemi zlatými lvy. Podivuhodné je konstatování, že se stále vyrovnávají „síly“ Prahy a jednotlivých regionů. Zatímco dřív se jevilo hlavní město jako centrum vysoké gastronomie, nyní se ukazuje, že vynikající restaurace najdete i mimo Prahu.

Fotogalerie

V průvodci najdete nejen stručnou charakteristiku jednotlivých podniků, ale i medailonky kuchařů, kteří za nimi stojí. V krátkých rozhovorech se svěřují se svými postoji a vztahem ke gastronomii a prozrazují, proč a jak vaří.

Lva dostalo přes sto restaurací, z toho 22 tři lvy, 42 restaurací dva lvy a 43 restaurací získalo jednoho lva. Nezávisle na počtu lvů lze považovat výběr za jistou mapu, kam lze večer zajít na jídlo, aniž by hrozilo poškození žaludku. Naopak: tady vás nezklamou a určitě se budete vracet rádi zas.

Novinkou letošní soutěže je i hodnocení šéfkuchařů, ve kterém inspektoři vybrali desítku „hvězd“, mezi něž se zařadili michelinský Radek Kašpárek, který provozuje restauraci Field, Marek Radish z Kampa Group nebo Radek David, Executive Chef z La Veranda, Babiččina zahrada a dalších. Kompletní výsledky najdete ve fotogalerii.

Projekt zlatých lvů v pečeti kvality vychází z myšlenky objektivního a opakovatelného měření a určení kvality služeb v restauracích. Hodnocení je založeno na propracované metodice, která je základem nezpochybnitelné objektivity výsledné známky. 

Zlatí lvi jsou udělováni na základě dosaženého výsledku zaznamenávaného hodnotiteli do připravených formulářů. Hodnotitelé rekrutovaní z řad náročných návštěvníků nejlepších restaurací v tuzemsku i zahraničí opakovaně navštěvují všechny hodnocené restaurace a komplexně hodnotí jednotlivé kategorie a podkategorie.

Podívejte se, jak předávání ocenění probíhalo loni:

Autor:
Témata: Vaření, dar
  • Nejčtenější

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Zahrádkáři chtějí nový zákon. Je to paskvil, hřímá opozice

Zahrádkářský svaz už počtvrté za posledních dvacet bojuje za to, aby bylo jeho fungování uznáno za obecně prospěšnou...

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

Premium

Zoufale jsme se snažili postřeleného muže zachránit, líčí lékař z Ostravy

Hrudní chirurg Marcel Mitták z Fakultní nemocnice Ostrava se snažil s týmem zdravotníků zachránit jednoho z těžce...

Premium

Na Gottově pohřbu jsem se bál, že spáchám atentát na Zemana, říká Strach

Každý se ho ptá na Anděla Páně 3. Jiří Strach ale trpělivě vysvětluje, že to nezáleží jen na něm. „Rozhodujeme o tom...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

  • Další z rubriky

Z předvánočního úklidu nešilte. Stačí pár minut a byt bude jako klícka

Většina lidí uklízení nemá ráda. Zvláště to, které se ve „spořádané domácnosti“ předpokládá před svátky. Přitom stačí...

Lexikon devatera koření, které by vám na Vánoce nemělo doma chybět

Špetka koření vyladí k dokonalosti každý pokrm. Právě v zimě, a to především v adventním čase o a Vánocích, by vám ve...

Premium

Jatka, či život v bavlnce? Duel vegana a rybáře o vánoční tradici číslo 1

Patří k symbolům Vánoc, ale jsou i důvodem sporů. Jak s kapry zacházíme od narození do poslední chvíle jejich života?...

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

Najdete na iDNES.cz