Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tajemství božské svíčkové Tomáše Kohúta. Přidává garum a destilované bylinky

Pokud jste někdy navštívili vyhlášenou restauraci Triton na Václavském náměstí a ochutnali jejich české menu, určitě si pamatujete jejich ikonickou svíčkovou. Toto jídlo je klenotem, nedá se zapomenout. Maso, které je dokonale jemné, plné chuti a doslova se rozpadá na jazyku, harmonická chuť omáčky a moderně pojaté karlovarské knedlíky.
Část 1/4

Svíčková z restaurace Triton

Symbol české kuchyně v perfektním provedení můžete připravit i doma. Šéfkuchař Tritonu Tomáš Kohút prozradil pár hlavních fíglů.

Jsou to ingredience, které byste v klasické svíčkové nečekali, ale u Kohúta to není nic obvyklého. Je známý tím, že klasické české pokrmy „rozebere na prvočinitele“ a pak je poskládá po svém.

Úprava masa

Cirkulační hlavice od Steby. Jednoduše navolíte teplotu a čas vaření.

Nejprve se zastavme u přípravy telecího či hovězího masa. Jak dosáhnout kombinace křehkého a šťavnatého masa?

Na pomoc si přizveme unikátní techniku sous vide vaření v másle. Vaření ve vakuu zvané sous vide si už před časem získalo srdce milovníků precizně připravených pokrmů. V Tritonu však tuto techniku povýšili ještě na vyšší úroveň – vařením ve vakuu a másle.

Tento postup zajišťuje, že maso zůstane neuvěřitelně šťavnaté a jemné, přičemž máslo mu dodá bohatou a plnou chuť. Tuto techniku lze použít i při přípravě jiných mas.

Už mám ego v normě, ale jsem vděčný, že mi dávali čočku, říká šéfkuchař Kohút

Skvěle se hodí na filety z jehněčího masa, ryby či drůbež. Stačí nastavit přesnou teplotu a nechat maso ve vakuu jemně vařit – výsledek je bezchybný.

„Doma můžete použít například na lososa, kuřecí prsa nebo vepřovou panenku. Vaření v másle nejen usnadní práci, ale také zaručí profesionální výsledek bez nutnosti neustálé kontroly,“ vysvětluje výhody šéfkuchař.

Podívejte se, jak Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak z krávy vykostit část zvanou hovězí svíčková:

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Čeští kuchaři uvařili na prestižní soutěži v Lyonu nejlepší vepřový chod

Český kulinářský tým dosáhl významného úspěchu na jedné z nejprestižnějších gastronomických soutěží na světě – International Catering Cup (ICC), která se ob rok koná v Lyonu ve Francii. Tento rok...

Toto jsou nejroztomilejší mazlíčci ledna. Známe výherce krmiva i knížek

Letošní lednové hlasování o nejroztomilejší mazlíky je minulostí a můžeme vám představit šťastné vítěze. Radovat se mohou nejen zvířecí výherci z kvalitního kočičího krmiva značky Pro Plan, ale i...

Hortenzie velkolistá oslňuje květy. Co se nesmí stát, aby o ně nepřišla

Donedávna to byla naše nejznámější hortenzie a její příbuzné jste mohli na českých zahradách potkat velmi ojediněle. Dnes už je vzácnější spíš hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla), podle...

Muž objevil díru na trhu. Díky čištění hrobů dosáhl na hypotéku

Jednatřicetiletý muž z Harlow ve Velké Británii má neobvyklého koníčka. Ten se mu však stal výborným vedlejším příjmem, díky němuž si dokázal koupit dům a zabezpečit rodinu.

Krocení zuřivých psů nad mrtvolou je naše rutina, líčí expert na odchyt zvěře

Premium

Za jednatřicet let u brněnských strážníků se Pavel Antonín vypracoval v experta na odchyt a záchranu zatoulaných a poraněných zvířat. Ať vyjíždí do akce za jezevcem v autoservisu, uvázlou kočkou,...

Muž objevil díru na trhu. Díky čištění hrobů dosáhl na hypotéku

Jednatřicetiletý muž z Harlow ve Velké Británii má neobvyklého koníčka. Ten se mu však stal výborným vedlejším příjmem, díky němuž si dokázal koupit dům a zabezpečit rodinu.

6. února 2025

S atrapou koně přeskočí téměř metr a půl. Na hobby horsing nedá dopustit

Premium

Je jí sedmnáct, pochází z Vysočiny a před čtyřmi lety propadla velmi specifické sportovní disciplíně. Kromě běhání, ježdění na koni a péči o poníka si přibrala ještě hobby horsing. Tedy „jezdecký“...

6. února 2025

Rozpadl se vám šuplík? Nezoufejte, oprava je otázkou okamžiku

Stane se to vždycky, když se to nejméně hodí, trochu víc zaberete za zásuvku a čílko upadne, v lepším případě na zem, v horším přímo na palec. Při opravě nejprve odšroubujte úchyt a vrchní pohledovou...

5. února 2025

To by si pejskař neměl nechat ujít. Pes, nejlepší přítel filmového diváka

Co Čech, to pejskař nebo alespoň milovník psů. Souhlasíte? Taky k nim patříte? A které filmy o psech z našeho výběru už jste viděli, a který je váš nejoblíbenější?

5. února 2025

Rodinný den plný zážitků: Získejte vstupenky do BRuNO Family Parku
Rodinný den plný zážitků: Získejte vstupenky do BRuNO Family Parku

Chcete zažít zábavu pro celou rodinu? BRuNO Family Park v Brně je tím pravým místem, kde si děti i dospělí užijí nezapomenutelný den.

Byl to s tebou strašně krásnej kus života, Třeštík poděkoval Decastelo

Tomáš Třeštík (46) a Eva Decastelo (46) se rozešli. Fotograf na sociálních sítích poděkoval moderátorce a herečce za...

V příštích měsících uvidíme pády i velkých stavebních firem, říká expert

Premium „Kdekdo se ještě donedávna pouštěl do podnikání s pozemky, protože ten byznys vypadal tak, že ho může dělat každý a že...

Pár telefonátů a cla o měsíc odložena. Trump se dohodl s Mexikem a Kanadou

Americká cla na mexické a kanadské zboží se o měsíc odkládají. Oznámili to po telefonickém rozhovoru mexická...

Zvyšují riziko úmrtí. Průmyslové potraviny zavrhla dosud největší studie

Její verdikt není unikátní, obdobný vynesly mnohé předchozí výzkumy. Jenže aktuální studie se chlubí největším,...

Žena sdílí život s dvanácti dětmi, lidé jsou šokováni jejich jídelníčkem

Čtyřiačtyřicetiletá Alicia Dougherty má dvanáct dětí, kterým každý den do školy připravuje svačiny i obědy. Vstává...