Čtvrtek 22. října 2020, svátek má Sabina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 22. října 2020 Sabina

Třináct tipů pro praktické dárky do kuchyně. Teploměr, pinzeta, ocílka

Jsou dárky, které nejprve nadchnou, ale nakonec se nezařadí mezi pomůcky, které se používají denně, takže se postupně stěhují do spodních zásuvek kuchyňské linky. A když se jednou za rok udělá pořádek, většinou končí na skládce.

Jaký dárek do kuchyně by se hodil tomuto muži? Možná nějaká dobrá e-kuchařka. | foto: Profimedia.cz

Zeptali jsme se kuchařů a lidí, pro které je vaření denním chlebem, které z pomůcek považují v kuchyni zásadní a jakým dárkem z kategorie těch opravdu užitečných uděláte radost.

Fotogalerie

Radek David, Babiččina zahrada, La Veranda, šéfkuchař
„Úplný základ je dobrý nůž. Když si koupíte sadu dobrých kovaných nožů, budete je mít do konce života. V kuchyni vystačíte v podstatě se čtyřmi noži. Já bych doporučoval kuchařský nůž, 21 nebo 23 centimetrů, pak nůž na šunku, určitě nesmí chybět vykosťovací nůž a pak nějaký menší nůž, se kterým si poradíte s drobnějšími pracemi. Taková sada profesionálních nožů vás bude sice stát třeba osm tisíc, ale takové nože po vás možná ještě zdědí vaši potomci,“ říká David.

Mezi nezbytné pomůcky do kuchyně v domácnosti, kde se hodně vaří a peče, považuje kuchyňský robot. To je opravdu neocenitelný pomocník. „Na tom uděláte všechno. Bramborové pyré, uhnětete těsto na chleba, knedlíky, našleháte bílek a soustu dalších věcí,“ doporučuje.

Jana Černá, kuchařka, lektorka, nutriční poradkyně
„Podle mě je možná ještě důležitější než koupit kvalitní nůž koupit kvalitní diamantovou ocílku. U nože se může stát, že se člověk napoprvé netrefí. Anebo si koupí průměrný nůž v ceně kolem tisícikoruny. Ale ta ocílka povýší vlastnosti i takového nože. A zatímco k hodně kvalitnímu noži se můžete propracovávat, ocílka je stálá hodnota, i když stojí kolem dvou tisíc,“ popisuje svůj názor Černá.

Síň hanby Nigelly Lawsonové

I tato známá kuchařská televizní hvězda se přiznala, že často nakupuje kuchyňské pomocníky nerozvážně. Čtěte, co všechno se hromadí v jejích kuchyňských zásuvkách.

Tomáš Vobořil, restaurace Podolka, majitel, kuchař
„Já řeknu, co bych si přál já. Chtěl bych výkonný vysokootáčkový mixér, abych si mohl vyrábět prášek ze třtinového cukru nebo ořechovou mouku. Já mám samozřejmě vyhlídnutý profi stroj, ale předpokládám, že pro domácí použití nikdo mašiny za třicet tisíc nebude kupovat. Ale existují i levnější domácí varianty,“ popisuje Tomáš Vobořil s tím, že zvláště pro přípravu raw stravy je to naprosto nezbytný pomocník.

Tomáš Černý, La finestra, šéfkuchař
„Hodně lidí doma podceňuje používání pinzety. U nás v podniku, který se soustřeďuje na maso, je však pinzeta nezbytná. Protože píchat do masa na pánvi vidličkou je smrtelný hřích a každý, kdo to myslí s vařením doopravdy, by si měl pinzetu pořídit,“ radí šéfkuchař.

Mezi tak trochu opomíjené a zapomenuté dárky podle něj patří klasická remoska. V ní naše maminky a babičky dokázaly za minimálního úsilí a spotřeby energie vykouzlit divy. „A do rodiny, která je zatížena na zdravější výživu, bych doporučoval odšťavňovač. Nejenže jsou teď čerstvé šťávy populární, ale hodí se i k přípravě studené kuchyně,“ radí.

Roman Vaněk, Pražský kulinární institut, majitel, kuchař

V žertu nezapomene zatipovat svou novou Pražskou kuchařku, ale pak se zamyslí a zamíří k tomu, co je mu nejbližší. „V každém regionu, nejen v Praze, dnes najdete možnost absolvovat nějaký kurz vaření. A to je zkušenost k nezaplacení. Takže věnujte svému blízkému poukaz a určitě se nespletete. Nebo přijďte oba,“ vybízí.

Martin Kuciel (pan Cuketka), foodbloger
„Za mě je to dobrá příčná škrabka na zeleninu s čepelí na kloubu a mandolína na krájení zeleniny. To jsou moji kuchyňští dříči, kteří nesmírně urychlují zpracování surovin. Když mám vařit někde, kde to nemají, jsem z toho nesvůj,“ přiznává se Kuciel.

Podle něj se v kuchyni neobejdete ani bez vpichovacího teploměru, který je důležitý pro jakékoliv pečení od kuřete po steaky.

Lukáš Jeništa, lektor v Chefparade, kuchař
„V tomhle se shodneme. Vpichovací teploměr je jedním z nepraktičtějších doplňků, které mohou při vaření pomoci. Zvláště když kvalitní maso není právě levné, byla by škoda jej znehodnotit,“ připomíná.

Na rozdíl od klasických mechanických teploměrů se dnes v podstatě za pár korun dají koupit i digitální, kde si nastavíte požadovanou teplotu a digitální krabička zapípá v okamžiku, kdy vnitřní teplota dosáhla požadované teploty.

Tento teploměr je výborný zvláště při pečení celých kusů masa jako krůty, rostbeefu, vepřové pečeně, ale hodí se třeba i když děláte kuřecí prsa vcelku nebo vepřovou panenku, pohlídá i propečení sekané.

Marek Svoboda, Bidvest, kuchař
„Mně se v kuchyni hodně osvědčila taková ta malá jednoruční strouhátka, říká se tomu microplane. Koupíte si několik podle hrubosti, použijete na sýr, muškátový oříšek, zeleninu. Přitom v zásuvce to nezabírá tolik místa jako to klasické velké stojací struhadlo,“ přidává tip Marek Svoboda.

Jaký dárek do kuchyně považujete za opravdu praktický? Podělte se s ostatními v diskusi.

Vánoční iDNES.cz
Autor:
  • Nejčtenější

Pomyslnou bramborovou medaili MasterChefa má Ivka, Pavel si sáhl na dno

Tři semifinalisté letošní soutěže MasterChef Česko jsou po dvou výzvách úterního večera jasní: k Romanovi se v...

Renovaci stolní desky licí epoxidovou pryskyřicí jsme vyzkoušeli za vás

Takový stůl nekoupíte. Je to umělecké dílo a zkouška zručnosti i technických dovedností současně. Dá tolik práce, že už...

Chleba se nepřejí, svůj den slaví právem. A stále častěji ho pečeme doma

Móda pekáren na chleba má zlaté časy za sebou, i když je letos řada lidí opět oprášila. Upéct dobrý chleba zvládnete i...

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvanáctero tipů pro říjnovou zahradu: sklízejte, sázejte, hnojte, sejte

Ani měsíc říjen nám nedovolí na zahrádce příliš zahálet. Ještě pořád je co sklízet. A hlavně je nejvyšší čas připravit...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Spolumajitel Meat Vandals: Šéfkuchař musí být tak trochu i psycholog

Premium Šéfkuchař Vlastimil Pavlica vařil v Oxfordu pro bývalého britského premiéra Davida Camerona anebo herečku Emmu Watson...

Stavební povolení svěřte projektantovi, nebudete přešlapovat u dveří úřadu

Ve druhém díle pořadu Fachmani se hlavní hrdinové dostali do svízelné situace. Stavební firma už stojí v pozoru na...

Skotské vejce je podle Forejta prasárna, MasterChef ho ale musí zvládnout

Ve hře o letošní titul MasterChefa jsou poslední čtyři soutěžící a po úterním večeru už je jasný první semifinalista:...

Pomyslnou bramborovou medaili MasterChefa má Ivka, Pavel si sáhl na dno

Tři semifinalisté letošní soutěže MasterChef Česko jsou po dvou výzvách úterního večera jasní: k Romanovi se v...

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

Chtěla jsem udělat něco zapovězeného, říká k pornu Tarra White

Má za sebou úspěšnou kariéru ve filmech pro dospělé, její vztahy s rodinou na Moravě však poznamenala. „Příbuzní se...