náhledy
Pro detoxikaci je třeba do jídelníčku zařadit větší množství čerstvého ovoce a zeleniny, obilovin, ořechů, semínek a celozrnného pečiva. Důležitý je i dostatečný příjem čisté vody.
Autor: Getty Images
Játra jsou skvělým zdrojem cenného železa, ovšem kromě něj se obzvlášť v hovězích a vepřových játrech vyskytuje větší množství kadmia, u starších kusů zvířat i olova.
Autor: Getty Images
Japonské tradiční jídlo se sušenou mořskou řasou hijiki (po usušení původně zelená řasa ztmavne) obsahuje hodně jedovatého arzenu.
Autor: Getty Images
Milujete tuňáka v konzervě? Pak vybírejte ty, které obsahují maso menšího tuňáka pruhovaného či žlutoploutvého, tedy tzv. light tuňáky. V případě tuňáka křídlatého (white) je totiž průměrná hladina rtuti v konzervě téměř trojnásobně vyšší (0,32 mg/kg tuňáka).
Autor: Getty Images
Větší množství kadmia je obsaženo i ve lněném semínku. Ze semen jej organismus přijímá tím víc, čím víc je semeno rozdrceno.
Autor: Getty Images
Pozor na volně rostoucí houby, obzvlášť žampiony a hřiby – mohou obsahovat olovo či rtuť. Bývá v nich také obsaženo větší množství kadmia, podobně jako ve špenátu, celeru, máku a lněném semínku.
Autor: Getty Images
Sladkovodní řasa chlorella díky vysokému obsahu minerálních látek znesnadňuje vazbu těžkých kovů. Navíc je významným zdrojem chlorofylu, jemuž jsou připisovány mimořádné detoxikační účinky.
Autor: Getty Images
Koriandr je jediná bylina, která dokáže organizmus účinně zbavovat těžkých kovů, a to už během několika málo týdnů.
Autor: Getty Images