Středa 12. srpna 2020, svátek má Klára
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 12. srpna 2020 Klára

Nové terasové terče si poradí s křivým povrchem. Mají pohyblivé klouby

aktualizováno 
Na popraskaný balkon nemusí platit sbíječka. Daleko jednodušší a čistší je opravit ho pomocí terčového systému, kdy starou dlažbu neodstraníte a novou položíte na terče.

Hlava terčů je naklápěcí na volně loženém kloubu, takže se ustaví sama. Proti samovolnému otočení terčů slouží aretační kroužek. | foto: HPI-CZ.eu

Proč nepostupovat klasicky? Aby vás po čase nepotkal stejný problém. V okamžiku, kdy dlažba popraská, poruší se izolace a začne zatékat do místnosti pod ní. Systém volného ložení dlažby se používá proto, aby pod ní položená izolace byla lehce přístupná při jakémkoliv karambolu.

Fotogalerie

Systémy terčů nejsou u nás nijak nové. Začalo se s nimi už v devadesátých letech a v praxi se osvědčily (vyzkoušeno na vlastní kůži, naše terasa bezchybně funguje už 20 let). Rozdílný je systém, který se neustále zdokonaluje, zrychluje a zjednodušuje aplikaci uložení dlažby.

Nové terče je možné pokládat až ve výšce 200 mm, což umožňuje vést pod finálním povrchem různé rozvody od vody po elektřinu.

Terče jsou šroubovací, což usnadní vyrovnání plochy, protože není potřeba používat distanční podložky jako dřív (viz obrázek starého systému v galerii). Aby se zabránilo svévolnému pootočení při rázovém zatížení, je terč vybaven aretačním kroužkem.

Praktické je volné uložení horní nosné hlavy, takzvaného nosného terminálu, které umožňuje sklon až pět procent. To v praxi znamená, že terčík nemusíte umístit na absolutně rovný povrch, protože se při uložení dlažby nebo prken přizpůsobí.

Nosnost terčů se liší podle výšky uložení povrchu od pěti tun na terč u nízkého uložení až po jednu tunu při maximálně vyšroubovaných kroužcích. Pokládat lze nejen dlažbu, ale i prkenné podlahy, třeba čtverce, které se prodávají v hobbymarketech a které si položíte svépomocí.

Autor:
  • Nejčtenější

Američani žijí na polotovarech, neumí uvařit ani těstoviny, říká foodpioneerka

Premium Je to deset let, kdy se na blogu na iDNES.cz objevil zázrak jménem Anna Grosmanová. Středoškolačka se tehdy rozhodla...

Největší umění je vykouzlit lahůdku z mrkve za 12 korun, říká šéfkuchař

Metou zcestovalého šéfkuchaře Petra Kunce je michelinská hvězda. Pomáhal chystat narozeniny muzikanta Eltona Johna i...

Nechci, aby odcházeli sami, říká majitelka hospice pro staré a týrané psy

Premium Eliška Vafková řídí hospic pro staré, nemocné a týrané psy. V rozhovoru pro magazín Víkend prozradila, že se už starala...

Brit proměnil zahradu v prázdninový rezort. Jen podle návodů na internetu

Čtyřiatřicetiletý oční optik Guy Younga z Nuneatonu ve Warwickshiru během koronavirové krize nezahálel. Volného času...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedmero bylin z domácí lékárničky. Fungují na nervy, alergii i žaludek

Příroda je jedna velká apatyka. Nervozita, špatný spánek, bolest v krku, žaludeční vředy, potíže s menopauzou – na to a...

Biolog Komárek: Jsme účastníky největšího sociologického experimentu všech dob

Premium Měsíce trvající pandemie nám převrátila životy naruby. Známý biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří...

Brzy dospěju do bodu, kdy si účet na Facebooku zruším, říká Lucie Výborná

Premium „Je to hra. Hra, která by měla být přínosná, užitečná, inspirativní,“ říká o své práci moderátorka Českého rozhlasu...

Proč koronavirus už téměř nezabíjí. Vytratí se, nebo se vrátí ještě silnější?

Premium Koronavirus je záhadný. Nečitelný. I když ho zkoumají ti nejchytřejší lidé, pořád o něm víme málo. Chová se jinak. Je...

  • Další z rubriky

Tapas není pokrm, ale filozofie sdílení jídla. Hovoří se a ochutnává

Premium David Böhm je šéfem poměrně nově otevřené španělské restaurace El Camino Tapas, kterou najdete na pražských...

Hovězí svíčkovou z grilu ozvláštněte variací z hub a bazalkovou omáčkou

Kdo nehodlá ke špičkovému masu přikusovat jen krajíc chleba, může si na grilu připravit kompletní pokrm i s přílohou a...

Američani žijí na polotovarech, neumí uvařit ani těstoviny, říká foodpioneerka

Premium Je to deset let, kdy se na blogu na iDNES.cz objevil zázrak jménem Anna Grosmanová. Středoškolačka se tehdy rozhodla...

Borůvky jsou téměř všelék. Zlepšují paměť, chrání před viry i rakovinou

Černé jahody, jak se borůvkám také říká, jsou ovocem plným vitaminů a dalších tělu prospěšných látek. Pomáhají mimo...

WhatsApp se brzy zbaví toho, co nás na něm nejvíc štve

Populární chatovací aplikace WhatsApp chystá změnu, která leckoho potěší. Brzy bude mít podporu více aktivních zařízení...

Krejčířovu vilu opět nikdo nechce. Už ani za dvacetinu pořizovací ceny

Ani další pokus o vydražení vily v Černošicích, která patřila odsouzenému Radovanu Krejčířovi, nebyl úspěšný. Do dražby...

Jaromír Jágr poprvé ukázal na sociálních sítích novou přítelkyni

Hokejista Jaromír Jágr (48) a modelka Dominika Branišová (26) už několik týdnů tvoří pár. Absolvovali spolu několik...

Češi bydlí na Papui již tři roky. Byl to ze začátku šok, ale nelitují

Manželé se rozhodli vydat za prací do zahraničí. Zlákala je Papua Nová Guinea, kde žijí od roku 2017. Nejdříve v městě...

Škoda nebude žádnou montovnou, říká Babiš. Nový šéf musí na kobereček

Premium Premiér Andrej Babiš a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček chtějí vědět, jaká budoucnost čeká mladoboleslavskou...