Nové terasové terče si poradí s křivým povrchem. Mají pohyblivé klouby

aktualizováno 
Na popraskaný balkon nemusí platit sbíječka. Daleko jednodušší a čistší je opravit ho pomocí terčového systému, kdy starou dlažbu neodstraníte a novou položíte na terče.

Hlava terčů je naklápěcí na volně loženém kloubu, takže se ustaví sama. Proti samovolnému otočení terčů slouží aretační kroužek. | foto: HPI-CZ.eu

Proč nepostupovat klasicky? Aby vás po čase nepotkal stejný problém. V okamžiku, kdy dlažba popraská, poruší se izolace a začne zatékat do místnosti pod ní. Systém volného ložení dlažby se používá proto, aby pod ní položená izolace byla lehce přístupná při jakémkoliv karambolu.

Fotogalerie

Systémy terčů nejsou u nás nijak nové. Začalo se s nimi už v devadesátých letech a v praxi se osvědčily (vyzkoušeno na vlastní kůži, naše terasa bezchybně funguje už 20 let). Rozdílný je systém, který se neustále zdokonaluje, zrychluje a zjednodušuje aplikaci uložení dlažby.

Nové terče je možné pokládat až ve výšce 200 mm, což umožňuje vést pod finálním povrchem různé rozvody od vody po elektřinu.

Terče jsou šroubovací, což usnadní vyrovnání plochy, protože není potřeba používat distanční podložky jako dřív (viz obrázek starého systému v galerii). Aby se zabránilo svévolnému pootočení při rázovém zatížení, je terč vybaven aretačním kroužkem.

Praktické je volné uložení horní nosné hlavy, takzvaného nosného terminálu, které umožňuje sklon až pět procent. To v praxi znamená, že terčík nemusíte umístit na absolutně rovný povrch, protože se při uložení dlažby nebo prken přizpůsobí.

Nosnost terčů se liší podle výšky uložení povrchu od pěti tun na terč u nízkého uložení až po jednu tunu při maximálně vyšroubovaných kroužcích. Pokládat lze nejen dlažbu, ale i prkenné podlahy, třeba čtverce, které se prodávají v hobbymarketech a které si položíte svépomocí.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Sehnat kuchaře je největší problém gastronomie, řekl Punčochář v Rozstřelu

Šéfkuchař Jan Punčochář v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel. (30. dubna 2019)

Šéfkuchař Jan Punčochář je jedním z nejvýraznějším členů pražské kulinářské scény. V současné době ho můžete pravidelně...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Pohlreich se vrací na obrazovky s grilováním steaků. Na řadě je T-bone

T-bone steak s gremolatou

Primácký pořad Rozpal to, šéfe! se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem zahájil prvním dílem svoji jarní premiéru....

Najdete na iDNES.cz