Pět tipů, jak v zimní sezoně ušetřit za vytápění bytu

aktualizováno 
Podle předpovědí ekonomů se letos teplo pro spotřebitele zdraží. Už jen proto je důležité vědět, jak s ním zacházet, aby se zbytečně neplýtvalo a nárůst plateb byl co nejmenší.

Digitální termostatická hlavice od výrobce Elektrobock | foto: Marek Burza

Vliv na to, kolik protopíte, má nejen dodavatel energií, nebo zdroj tepla, který během zimy už jen těžko změníte, ale také údržba topného systému, způsob větrání a samozřejmě i teplota, kterou si nastavíte. Následujících pět tipů vám však snadno poradí, jak zaplatit co nejméně.

1.Nepřetápějte

Rada snadná, ale ne každému platná. Češi jsou známí tím, že jsou i v zimě schopní doma chodit v kraťasech a nátělníku, tedy alespoň ti, kteří žijí v domech s ústředním vytápěním. 

Fotogalerie

I v paneláku je nejlepší začít u sebe a zamyslet se nad tím, zda doma náhodou nemáte tropy. V obývacím pokoji je ideální teplota asi 21 °C, v ložnici stačí 18 °C a bude se vám spát lépe než v horku. 

Pokud vaříte, jistě víte, že spoustu práce za topení v kuchyni odvede trouba, a pokud se nechcete péct také, hodí se teplotu vytápění během vaření snížit. Nárůst teploty o 1 °C zvyšuje spotřebu energie za vytápění až o 6 %.

Termostatické hlavice asi není třeba připomínat, ty jsou dnes už asi v každé domácnosti. Ale pokrokem může být pro vaši domácnost digitální hlavice, na které si můžete teplotu nařídit v určitých časových rozmezích, abyste zbytečně netopili v době, kdy nejste doma a trávíte čas v práci.

2.Větrejte efektivně

Ventilace a mikroventilace moderních plastových oken dělá mnoha domácnostem neplechu. Pokud chcete ušetřit, větrejte dvakrát až čtyřikrát denně a byť jen na pět minut, nechte okna dokořán. To znamená, že mikroventilaci je jako stálé řešení přívodu čerstvého vzduchu vhodnější používat spíše přes letní sezonu. Více o mikroventilaci najdete zde.

Pokud se nebráníte investici, zvažte pořízení rekuperace. Centrální rekuperační jednotky jsou dnes součástí prakticky každé novostavby, rekuperaci lokální však můžete instalovat i v domě stávajícím. 

Rekuperační jednotky totiž nepotřebují potrubní rozvody – instalují se přímo do obvodové zdi. Vzduch současně odvádějí i přivádějí a díky zabudovanému výměníku jsou schopny předávat teplo zpět do interiéru. 

Účinnost rekuperace těchto zařízení se pohybuje v rozmezí 60 až 90 %. Pokud teprve stavíte, využijte i pomoc státu. Ten u budov s nízkoenergetickým standardem v rámci projektu Nová zelená úsporám přispívá 50 % ceny, až do 150 tisíc korun.

3.Ujistěte se, zda váš byt těsní

Větrat je potřeba pravidelně, efektně, ale nikoliv pořád, a to platí nejen o mikroventilaci. Zkontrolujte, zda vám teplo z bytu neutíká především okny nebo dveřmi. 

Korodující těsnění může potřebovat vaši pomoc v podobě přelepení nebo utěsnění spár, například silikonem. Na noc zatáhněte žaluzie nebo rolety, i ty vám pomohou.

4.Nechte teplo proudit správným směrem

I teplo potřebuje prostor. V proudění by mu neměl bránit nábytek ani závěsy. Naopak pomoci může upevnění hliníkové fólie na zeď za radiátorem. Ta bude teplo naopak odrážet.

5.Připravte se

I když jste letos dokonalou údržbu nebo rekonstrukci topného systému nestihli, v příštím roce na ni nezapomeňte. I radiátory potřebují péči. Déle vám vydrží, pokud necháte i přes léto kohouty otevřené (proč otočit mimo topnou sezonu hlavici naplno, čtěte zde), odvzdušnění tělesa je také dobré nepodcenit a u starších radiátorů ho provést alespoň dvakrát do roka. 

Také výměnou litinových radiátorů za nová desková tělesa ušetříte na spotřebě. „Moderní desková otopná tělesa totiž pracují v porovnání s litinovými až se třetinovým objemem vody a pružněji tak reagují na změnu nastavení teploty a nahřívání v kotli. Jejich instalace je dnes navíc velmi jednoduchá, existují dokonce tělesa přímo určená k rekonstrukcím,“ vysvětluje Martin Preclík ze společnosti Korado.

Autor:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Jak pěstovat kapradiny, ideální domácí čističky a zvlhčovače vzduchu

Ledviník je ideální i do závěsných nádob. Jeho listy mohou být až 75 cm dlouhé....

Jejich zajímavě tvarované listy osvěží domácnost jako málokterá jiná pokojová rostlina. Stačí si jen vybrat ten správný...

Další z rubriky

Manuál, jak pěstovat ty nejběžnější bylinky. I v bytě či za oknem

Bylinky za oknem

Miniaturní zahrádka na okenním parapetu umožní sklízet čerstvé bylinky po celý rok. Většina z nich navíc...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Najdete na iDNES.cz