Středa 12. května 2021, svátek má Pankrác
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 12. května 2021 Pankrác

Diskuse k článku

Bezpečný tatarák jako lahůdka bez desítek zbytečných dochucovadel

Tataráky, jak je známe z českých hospod, jsou podle šéfkuchaře Miroslava Kuchaře parodií. Ohromné množství dochucovadel naprosto přebije chuť nejjemnějšího masa, jaké můžete na hovězím najít.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

L25u51d75ě91k 63N59ě92m30e37c 5475481162404

Už jste někdo zkoušel naškrabat 2 kila tataráku? :-P

0/0
28.8.2013 14:37
Foto

T84e24r74e59z37a 34H10l21a84d32k68á 8217810499536

100 lidí= 100 chutí,kdyby to lidem nechutnalo tak si to nedávají,ať každý jí co mu chutná,další "odborník" co má pocit,že bez jeho rad tady umřeme hlady.

0/0
25.8.2013 12:25
Foto

M80a30r25t89i71n 14N80e77d23o53š35í94n16s93k85ý 1987803254

Dobrej zvuk u videa R^

0/0
24.8.2013 8:09
Foto

V24i41l76é92m 59K88o33s 4392378111524

Dělám to podobně jako kuchař z článku. Dávat do masa za 700 kečup, plnotučnou za 3,90 nebo ty Maggi sr...y je fakt buranství. Nikdy jsem to nechápal.8-o

+1/0
23.8.2013 23:10
Foto

S15t12a47n67i75s52l75a54v 14P76ř34i75b65y95l 1969928131426

Máte recht - nejsem buran, tak si přece nedám na maso za 700 sůl za 4 koruny kilo. Kořením zásadně šafránem - to je to správné frikulínství :-P

+6/0
24.8.2013 3:12
Foto

R62e70n35é 36Š10r28ů21t56e34k 8268595316248

:-)

0/0
24.8.2013 13:11
Foto

M57a51r11e62k 85M94a34z52u63c79h 2796743473

Možná buranství osobně to také nedělám.Ale nezaleží spíš na každého chuti?Ať si tam přeci každý třeba nas....

+3/0
24.8.2013 8:43
Foto

K23a85r33e68l 69B69e54d71ř40i64c96h 9705424191890

Nikomu to sice nechutná, ale zato jste IN, že.

+1/0
24.8.2013 17:26
Foto

B25e73n 80P93a89v20k28a 1947563297771

Tak takhle se mně tatarák vůbec nelíbí:-/

+9/0
23.8.2013 20:15
Foto

P57a49v46e65l 44K90r17a10m89e62r 9893947909765

1) správný český tatarák z českého býčka ze svíčkové či roštěnce 200g (tomu by měla odpovídat i obvyklá cena 150 - 180 Kč) se vždy škrábe, nikoliv mele 2) podává se správně nenamíchaný. Právě proto, aby byla cítit chuť čerstvého, nikoliv rozmraženého masa, jak je v česku zvykem 3) obvyklými přílohami jsou" čerstvé syrové vejce, sůl, cibule, pepř, hořčice a paprika, které si zákazník sám podle chuti namíchá, česnek a několik topinek smažených na sádle 4) olivový olej nebo sýr k českému tatráku vůbec nepatří. To je jako svíčková z vepřového...

+10/−1
23.8.2013 17:50
Foto

L48u26d22ě96k 88P23o58k73o84r77n68ý 7593835483597

to není český tatarák, to je český blivajz Rv Fuj čuně !!!

0/−9
24.8.2013 0:16
Foto

O73l96d91ř48i82c24h 69H32o23r96á26k 2954699361245

Pane Pokorný, sto lidí, sto chutí. Chováte se stejně jako někteří "slavní" kuchaři - jejich recept je jediný správný na světě.

Přestaňte mínusovat, urážet a plivat a rozepište ty chyby.

Pak napište co vy rád (oblíbený recept) a ten svůj recept srovnejte s renomovanými kuchaři světa - každý má trochu jiný a každý někomu chutná (jinak by asi neměli zákazníky).

Urážet jiné kuchaře, recepty a chutě je nejzoufalejší metoda, jak získat popularitu.

+1/0
24.8.2013 18:03
Foto

M33a13r38e18k 13M52a58z40u53c27h 2546813863

Ale on ho dlělal na italský způsob přeci.Jinak výtažek z knihy jedné známé kuchařky-Beefsteak á la Tatare. (Syrový beefsteak.)

Čerstvou syrovou svičkovou uškrabeme nožem tak, aby v ni nebyly

žádné kůžičky a žilky. Pak maso sekáme nožem asi 1/4-1/2 hod., aby

z toho vznikla jemná masová kaše. Potom ji osolíme, upravíme z ní ku-

latý beefsteak, položíme jej na talíř, doprostřed uděláme důlek, do kte-

rého nalijeme syrové celé vajíčko nebo jen žloutek. Povrchu vejce oso- líme, celý beefsteak opepřime a podáváme s nakrájenou syrovou cibulí.Takže i s tou hořčicí a paprikou jsi mimo.

0/0
24.8.2013 8:51
Foto

M37a42r81t85i43n 83V98o26j13á50č37e76k 9902798938757

vám k sobě ladí sůl pepř hořčice paprika a česnek? tak to to maso můžete klidně namlet a stačí třeba kýta ,pokud vám jde o chuť masa tak to nepřebíjíte takovou spoustou jiných výrazných chutí přeci - už chápete o čem ten pán v článku mluví? buď jde o chuť vyzrálého masa a nebo o chuť směsky ,ale pak je jedno jaký maso použijete

0/0
26.8.2013 15:24
Foto

J50o64s55e75f 25K58l92a98t 3929147883671

Mistře ze zbytku svíčkové by se dal udělat staročeský gulášek

0/0
23.8.2013 16:24
Foto

S55t48a26n30i45s13l69a10v 19P18ř46i84b50y41l 1719318311146

Co je konkrétně na tomhle tataráku tak extra bezpečného? Frťan na úvod? 8-o

+1/0
23.8.2013 16:05
Foto

J47o56s96e65f 52K17l82a91t 3509947813551

Takovou snůšku blbostí se se opravdu podaří přečíst málokdy.Nebo to odněkud někam překládal robot?

+8/0
23.8.2013 15:44
Foto

M54i59l16e82n42a 30M58e67t94r49o94v65á 4944513328794

Co je tohle proboha za větu? "Kuchař si kupuje hovězí maso z Argentiny, je tedy dobře odležené, tasemnice se nebojí, raději ho proto mele, aby dostal hrubší strukturu."

+6/0
23.8.2013 14:52
Foto

S44t89a42n82i67s36l28a25v 13P90ř11i96b39y70l 1249558151136

To je ukázková věta, vystihující úroveň článku ;-)

+7/0
23.8.2013 16:06
Foto

J62a16n59a 33N96o67v82á32k68o97v38á 7857570899718

Bože, co to je za větu: "Netradiční úprava je ze surovin a stylu nám bližší." To je česky? 8-o8-o

+9/0
23.8.2013 14:24
Foto

P20a95v89e29l 42H49l65a20v52a70t38y 4874220686122

To je, prosím, celkem typická idnesština.

+2/0
23.8.2013 18:53
Foto

O22l10d51ř27i91c73h 64H83o67r83á42k 2644259961155

Na údajně známých a slavných českých kuchařích se mi líbí to, jak jsou přesvědčeni, že jen oni mají patent na rozum či jedinou správnou chuť a jak lžou.

Sám jezdím rád za jídlem, zkouším krajová i světová jídla, zkouším různé chutě. Něco mi chutná více, něco méně. Země ale i kraje mají svoje speciality což je krásné. Stejně jako lidé mají různé chutě.

Ale nikdy bych si nedovolil podobnou aroganci, jako superman tohoto článku.

Na jeho tataráku není nic bezpečnějšího, než na klasickém českém (možná je český bezpečnější větším použitím česneku a cibule jako antiparazitika) a jeho čili a panák těžko něco zachrání.

Dále jsem nikde neviděl ty desítky dochucovadel českého tataráku (žloutek, sůl, pepř, paprika - vše užívané i ve světě, někteří kečup či hořčici  - ale i to najdete ve světě, sojovka, worcester či tabasco - i to se užívá ve světě /worcester a tabasko jistě a sojovka na sašimi, tedy opět syrové maso). Ale stále nejsme na desítkách dochucovadel.

Ale žampinová míchanina se u nás nevyskytuje, pokud někdo nech být "IN" a "světový", stejně jako nečeský olivový olej či sýr. Ale země, kraje a recepty jsou různé a ne vše co autorivi nechutná je špatné. Ať autor ukáže jedinou skutečnou a rozšířenou chybu českého tataráku, nebo ať jest jeho příští článek s Titulkem " Zkuste tatarák i jinak" a ne tak bulvárně urážlivým. Tolik z mé strany k vyjádření osvíceného mistra nového kuchařského umění (už i ve světě začíná lidem tahle manipulace stylu "nouvelle cuisine" začíná lézt krkem, jako každá vnucovaná móda, lidé rádi dobré jídlo, ne přemoudřelce, co jim vnucují, co je skutečně jediné dobré).

+27/−1
23.8.2013 13:15
Foto

A71l76e13x79a86n49d46r 81K67o41s72t78k92a 5179236409556

Mějte mě za primitiva, ale tatarák dělám z řádně vyzrálého zadního, protože má o moc výraznější chuť. Sůl, pepř, žloutek a topinka, nic víc.

+3/−1
23.8.2013 13:03
Foto

P35a97v76e17l 27O60d56r91a90z22i12l 6304439937450

Tak tu parodii s desítkami dochucovadel jsem ještě nezaregistroval, ale pan kuchař Kuchař asi jo, tak pak prosím. Jinak lze snadno koupit vyzrálé maso z masného plemene z Vysočiny, nemusí to jet měsíc na lodi ;-)

+4/0
23.8.2013 12:57
Foto

R46u56d10a 17S29l70a55v44í14k 5773278616391

"nahrubo pomletá hovězí svíčková" tím jsem skončil. Maso na tatarák se ŠKRABE.

+7/−1
23.8.2013 12:16
Foto

P15a41v57e23l 64O51d22r39a64z38i89l 6544639917560

Je vskutku lepší to dočíst do konce, než počnete kritiku.

Nevypadal byste tak srandovně.

+2/−1
23.8.2013 12:29
Foto

L67u75d90ě92k 69P80o44k16o78r23n74ý 7213795623727

Až na to, že hrubě pomleté je to daleko chutnější a šťavnatější. Šrabání je typická česká demence !

0/−1
24.8.2013 0:20
Foto

R39o10b98e26r86t 59B63a88l64a91b80á15n 9812283202

Bez zbytečných dochucovadel ? A co ten sejra (s lanýýýýžkem), feferona, oliváč... Když už beze všeho, tak jen pepř, sůl a česnek na topinku.

+8/0
23.8.2013 11:51
Foto

P61a65v77e97l 76O37d85r33a91z58i70l 6344789987890

Beze všeho = bez pepře, soli i česneku, o topince nemluvě.

0/−4
23.8.2013 12:23
Foto

M39i41l76a91n 98M88a55c47h15á96č13e85k 1359116876748

Dokud budou jatka - budou války

Tolstoj

+3/0
23.8.2013 10:49
Foto

J87a68r61o19s43l80a84v 44T52a76c17h66o26v34s84k89y 2742610484380

No vidite i tak moudry pan muze napsat takovou blbost

+1/−2
23.8.2013 11:48
Foto

P88a28v30e16l 28O71d10r73a51z59i32l 6134839187460

Což ti méně moudří mco nepoberou a potom to tapetují v diskusích pod články o mase, jako Svědci Jehovovi stojí se Strašnou věží.

0/0
23.8.2013 12:24
Foto

M20i47l80o95š 60P91o57k55o22r47n79ý 2888710285954

Chleba v toustovači. Určitě je zdravější. Ale když dělám tatarák jednou za čas, tak se vším všudy, na ničem se neošidím. Topinku tedy jedině na sádle.

+10/0
23.8.2013 10:00
Foto

L60a48d48i46s72l68a47v 54M89i70k79a 1201929914544

Topinka na sádle je určitě chutnější, ale dneska je prostě trend všechno odlehčovat.já toustovač používám spíše k snídani.

+6/0
23.8.2013 10:22
Foto

M13a82r17t86i73n 52K93o64v87á46ř 2412720173672

Příliš mastná topinka mi způsobuje to, že je mi po tatáraku buď těžko nebo rovnou blbě. Proto raději toust.

+3/−1
23.8.2013 11:05
Foto

L48a82d37i55s54l98a82v 64M46i44k77a 1711919894344

To že je dělaná na sádle ještě neznamená, že musí být nacucaná sádlem, když se to umí, je krásně suchá a nádherně křupavá...

+10/0
23.8.2013 11:08
Foto

O79l80d64ř62i67c44h 95H80o84r53á53k 2654829591105

A opět nám tu někdo káže, jaké máme mít chutě.

Doufám, že tady nemluvíme o přinesení namíchaného tataráku, ale o přinesení talíře s bochánkem masa, uprostřed důlek se žloutkem a okolo dochucovadla.

Co špatného je na tom si umíchat dle chuti? Cibulka (nejlépe šalotka, není tak výrazná), sůl, pepř, paprika, chilli - vše dle chuti. Kde jsou ty desítky dochucovadel?

Ano, někdo si přidá dobrý kečup, jiný hořčici (třeba i Dijonskou), někdo si přidá drobně sekaný česnek, ale více dochucovadel mne nenapadá a ani jsem neviděl.

Takže, zas se nějaký kuchař staví papežštějším papeže a jen on dělá správný recept. Chutě neodsuzuji, a zkoušel jsem různé, včetně kapar, parmezánů a jiných světových modifikací, některé mi i velmi chutnaly, některé méně.

Ale nikdy bych si nedovolil napsat podobný blábol a odsuzovat jednu kuchyni a jinou preferovat jako jedinou správnou. To není umění, to je jen arogance. Klasický český tatarák žádné desítky dochucovadel nikdy neobsahoval a neobsahuje. Ale blahopřeji k reklamě pane kuchaři.

+25/−2
23.8.2013 9:57
Foto

L41a95d39i86s51l87a52v 64M47i92k70a 1481459724194

Neviděls nikdy jak si tam někteří lejou ,,litry" sojovky, worcesteru, tabasca atd?

+6/0
23.8.2013 10:00
Foto

J12a59n 13S40o18u64k75u19p 1494324516115

Ano, někteří to dělají, ale ve všeobecnosti to není tak dramatické jak to článek maluje.

+5/−1
23.8.2013 10:02
Foto

J52a11r11o42s98l14a46v 13T81a42c14h48o46v37s26k27y 2692950954590

No a co, kdyz jim to chutna.

+11/0
23.8.2013 10:03
Foto

O18l74d51ř92i62c52h 50H44o64r85á89k 2634109851985

Ano, viděl, ale to snad nedělá každý, to dělá ten, komu vadí chuť toho syrového masa (ne každý to musí milovat).

Sojovku považuji v tataráku za divnou, ale proč odsuzovat, když si Japonci máčí sašimi v sojovce.

Worcester není v malém množství špatný.

A Tabasco? No nevím, někdo si dá chilli, někdo Tabasco.

Ale stále nejsme na desítkách dochucovadel a není to pravidlem všech. Opravdu jen minimum lidí si dá vše najednou.

+5/0
23.8.2013 10:09
Foto

L62a45d59i71s43l98a68v 37M69i54k64a 1921809484584

Tsk dávat si statrák a nemít rád syrové maso a cítit z něj pachuť, to už musí být hlava.... jinak v lepších restauracích si naopak já rád dám namíchat tatarák od kuchaře, když to má jako specialitu a porovnávám, něco super, něco už bych si nedal.

+8/−2
23.8.2013 10:13
Foto

O49l52d36ř90i92c77h 59H18o79r55á62k 2124479941515

No vidíte, já si ho raději namíchám sám. Nejdříve mírně a pak podle chuti přidám toho, či onoho. V již namíchaném nemám šanci posoudit základní chuť surovin a umně namíchaný zastře méně kvalitní základ.

Netvrdím, že ho jí někdo, kdo nemá syrové rád, tvrdím spíše, že chuť (mimochodem nefunguje solidně bez čichu) je složitá. Prostě někomu vadí ten či onen odstín chuti (ne komplex, ale jen jistá část spektra), struktury či konzistence a ladí si to klidně i tím kečupem.

Prostě neodsuzuji, jako pan velmistr kuchařského umění, žádnou chuť.

+2/−1
23.8.2013 10:33
Foto

L50a47d59i37s62l80a19v 33M61i60k48a 1471819474964

Když si ho budu míchat všude sám, nikdy nepoznám nic nového a nějaký dobrý/špatný nápad co ano a co ne, jinak většinou si potom o tom promluvím co tam bylo namícháno. Zatím jsem ještě v dobré restauraci nedostal tatarák, kde by chuť masa přebila chuť koření. Nesmí so ho člověk nechat namíchat b v nějaké hospodě za 130 kč...

+1/−1
23.8.2013 10:50
Foto

P58a69v95e16l 46O46d37r18a92z31i13l 6374789267790

Rozhodujete se podle ceny, že.

.

.

.

;-D

+2/0
23.8.2013 12:27
Foto

O95l31d41ř27i14c26h 43H52o85r77á39k 2294739391535

Když si ho budu míchat sám, poznám kvalitu surovin.

V podniku, kde jsem si ověřil kvalitu surovin a ochutnal jsem i jiná jídla byl s nimi nadmíru spokojen si nechám i namíchat tatarák (od šéfkuchaře, ne servírky).

A možná se budete divit, cena, neznamená kvalitu. Byť by to člověk naivně čekal.

A nevím co máte za problém, že někomu vadí čistě syrová chuť masa?

Ano, jsou tací. Nelehnou si pod masomlejnek a nehltají, nezakousnou se do syrové flákoty, ale stejně jim chutná gravlax, sašimi se sojovkou a japonským křenem (wasabi) , tepelně neopracovaný salám, jen fermentovaný, šunka typu prošuto / pršut atd. (tepelně neopracovaná), dobře kořeněný tatarák ...

+3/0
23.8.2013 12:45
Foto

Z39u76z69a82n95a 92K15u41b58á15t22o39v66á 1166583526404

Nojo, to je furt nejdřív "vracejte se k českým surovinám", a pak tady člověk vidí, jak jedině argentinský maso, a jedině olivovej olej, a pak jedině minimálně půlka Itálie je nejlepší... To mi moc české suroviny nepřipomíná, tedy.

+6/−1
23.8.2013 9:56
Foto

M17a81r63t26i15n 64V43o79j25á26č19e37k 9162268628777

jen tak mimochodem -v  kontextu nadpisu o bezpečném tataráku to pan kuchař zabil panákem na desinfekci;-D;-D

+6/0
23.8.2013 9:31
Foto

L48a90d36i67s94l29a86v 90M89i82k21a 1901869764464

Proč, samozřejmě, že taková hruškovice desinfikuje...

0/−1
23.8.2013 9:35
Foto

A36n34t97o22n91í75n 36K34o22n36e13č80n75ý 1940137514876

Desinfikuje leda záchodové prkýnko, kdyby sis jí to polil, a ani to ne moc dokonale.

+10/0
23.8.2013 9:45

Lékařské špičky v kauze obřích pojistných podvodů. Hrozí jim až 10 let

Premium Uznávaní doktoři „léčili“ neexistující zranění. V kauze tří stovek pojistných podvodů za 50 milionů korun je obžalováno...

Procházku vypnu, slibuje Rakić. Uznávaný sudí analyzuje: Dokázal by to, ale...

Premium Z Jiřího Procházky se mezi konkurenty polotěžké váhy UFC (93 kg) stává žádané zboží. O novou dvojku divize si hlasitě...

Nejproočkovanější země světa zavádí tvrdá opatření. Covid mají i očkovaní

Premium Na Seychelách vyskočil součet všech případů za více než rok pandemie v posledních třech dnech o třináctinu. Problém je...