Diskuse k článku

Bezpečný tatarák jako lahůdka bez desítek zbytečných dochucovadel

Tataráky, jak je známe z českých hospod, jsou podle šéfkuchaře Miroslava Kuchaře parodií. Ohromné množství dochucovadel naprosto přebije chuť nejjemnějšího masa, jaké můžete na hovězím najít.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

 0
Jste přihlášen jako


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Zbývá 2000 znaků nebo 10 odstavců.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L74u10d11ě98k 26N28ě63m19e15c 5745721492134

Už jste někdo zkoušel naškrabat 2 kila tataráku? :-P

0/0
28.8.2013 14:37

T14e27r81e25z52a 22H56l71a72d72k61á 8667140359256

100 lidí= 100 chutí,kdyby to lidem nechutnalo tak si to nedávají,ať každý jí co mu chutná,další "odborník" co má pocit,že bez jeho rad tady umřeme hlady.

0/0
25.8.2013 12:25

M34a17r15t80i17n 17N58e79d69o26š36í30n16s88k55ý 1767573544

Dobrej zvuk u videa R^

0/0
24.8.2013 8:09

V74i85l72é84m 31K29o75s 4392318701734

Dělám to podobně jako kuchař z článku. Dávat do masa za 700 kečup, plnotučnou za 3,90 nebo ty Maggi sr...y je fakt buranství. Nikdy jsem to nechápal.8-o

+1/0
23.8.2013 23:10

S73t18a23n82i11s96l26a92v 78P86ř77i96b75y35l 1959458981276

Máte recht - nejsem buran, tak si přece nedám na maso za 700 sůl za 4 koruny kilo. Kořením zásadně šafránem - to je to správné frikulínství :-P

+6/0
24.8.2013 3:12

R97e86n87é 80Š81r16ů48t94e84k 8438175316438

:-)

0/0
24.8.2013 13:11

M50a66r86e24k 38M13a23z19u68c98h 2606773483

Možná buranství osobně to také nedělám.Ale nezaleží spíš na každého chuti?Ať si tam přeci každý třeba nas....

+3/0
24.8.2013 8:43

K37a85r14e31l 88B50e50d87ř67i45c78h 9325784741790

Nikomu to sice nechutná, ale zato jste IN, že.

+1/0
24.8.2013 17:26

B74e35n 91P72a49v92k61a 1267373467471

Tak takhle se mně tatarák vůbec nelíbí:-/

+9/0
23.8.2013 20:15

P48a58v96e60l 93K77r84a59m53e44r 9543497849635

1) správný český tatarák z českého býčka ze svíčkové či roštěnce 200g (tomu by měla odpovídat i obvyklá cena 150 - 180 Kč) se vždy škrábe, nikoliv mele 2) podává se správně nenamíchaný. Právě proto, aby byla cítit chuť čerstvého, nikoliv rozmraženého masa, jak je v česku zvykem 3) obvyklými přílohami jsou" čerstvé syrové vejce, sůl, cibule, pepř, hořčice a paprika, které si zákazník sám podle chuti namíchá, česnek a několik topinek smažených na sádle 4) olivový olej nebo sýr k českému tatráku vůbec nepatří. To je jako svíčková z vepřového...

+10/−1
23.8.2013 17:50

L27u86d21ě43k 73P38o86k27o95r58n67ý 7253325613907

to není český tatarák, to je český blivajz Rv Fuj čuně !!!

0/−9
24.8.2013 0:16

O48l64d71ř90i88c55h 20H81o85r34á86k 2334359931105

Pane Pokorný, sto lidí, sto chutí. Chováte se stejně jako někteří "slavní" kuchaři - jejich recept je jediný správný na světě.

Přestaňte mínusovat, urážet a plivat a rozepište ty chyby.

Pak napište co vy rád (oblíbený recept) a ten svůj recept srovnejte s renomovanými kuchaři světa - každý má trochu jiný a každý někomu chutná (jinak by asi neměli zákazníky).

Urážet jiné kuchaře, recepty a chutě je nejzoufalejší metoda, jak získat popularitu.

+1/0
24.8.2013 18:03

M56a48r79e38k 74M64a74z98u41c86h 2796323353

Ale on ho dlělal na italský způsob přeci.Jinak výtažek z knihy jedné známé kuchařky-Beefsteak á la Tatare. (Syrový beefsteak.)

Čerstvou syrovou svičkovou uškrabeme nožem tak, aby v ni nebyly

žádné kůžičky a žilky. Pak maso sekáme nožem asi 1/4-1/2 hod., aby

z toho vznikla jemná masová kaše. Potom ji osolíme, upravíme z ní ku-

latý beefsteak, položíme jej na talíř, doprostřed uděláme důlek, do kte-

rého nalijeme syrové celé vajíčko nebo jen žloutek. Povrchu vejce oso- líme, celý beefsteak opepřime a podáváme s nakrájenou syrovou cibulí.Takže i s tou hořčicí a paprikou jsi mimo.

0/0
24.8.2013 8:51

M44a69r55t22i22n 67V63o88j44á66č98e38k 9392628848497

vám k sobě ladí sůl pepř hořčice paprika a česnek? tak to to maso můžete klidně namlet a stačí třeba kýta ,pokud vám jde o chuť masa tak to nepřebíjíte takovou spoustou jiných výrazných chutí přeci - už chápete o čem ten pán v článku mluví? buď jde o chuť vyzrálého masa a nebo o chuť směsky ,ale pak je jedno jaký maso použijete

0/0
26.8.2013 15:24

J73o80s48e46f 66K83l13a50t 3339307143681

Mistře ze zbytku svíčkové by se dal udělat staročeský gulášek

0/0
23.8.2013 16:24

S41t46a56n29i98s97l69a27v 70P97ř88i68b94y70l 1269848941876

Co je konkrétně na tomhle tataráku tak extra bezpečného? Frťan na úvod? 8-o

+1/0
23.8.2013 16:05

J10o82s35e61f 73K12l76a81t 3119247653861

Takovou snůšku blbostí se se opravdu podaří přečíst málokdy.Nebo to odněkud někam překládal robot?

+8/0
23.8.2013 15:44

M79i74l21e44n88a 46M95e80t67r41o73v26á 4534133638634

Co je tohle proboha za větu? "Kuchař si kupuje hovězí maso z Argentiny, je tedy dobře odležené, tasemnice se nebojí, raději ho proto mele, aby dostal hrubší strukturu."

+6/0
23.8.2013 14:52

S50t77a82n29i24s70l56a11v 91P59ř44i41b62y22l 1279938161356

To je ukázková věta, vystihující úroveň článku ;-)

+7/0
23.8.2013 16:06

J19a52n71a 24N12o84v20á77k43o96v29á 7717200949298

Bože, co to je za větu: "Netradiční úprava je ze surovin a stylu nám bližší." To je česky? 8-o8-o

+9/0
23.8.2013 14:24

P61a81v44e91l 14H74l96a27v95a63t36y 4524420336692

To je, prosím, celkem typická idnesština.

+2/0
23.8.2013 18:53

O62l88d34ř14i96c50h 29H47o60r43á56k 2244799151825

Na údajně známých a slavných českých kuchařích se mi líbí to, jak jsou přesvědčeni, že jen oni mají patent na rozum či jedinou správnou chuť a jak lžou.

Sám jezdím rád za jídlem, zkouším krajová i světová jídla, zkouším různé chutě. Něco mi chutná více, něco méně. Země ale i kraje mají svoje speciality což je krásné. Stejně jako lidé mají různé chutě.

Ale nikdy bych si nedovolil podobnou aroganci, jako superman tohoto článku.

Na jeho tataráku není nic bezpečnějšího, než na klasickém českém (možná je český bezpečnější větším použitím česneku a cibule jako antiparazitika) a jeho čili a panák těžko něco zachrání.

Dále jsem nikde neviděl ty desítky dochucovadel českého tataráku (žloutek, sůl, pepř, paprika - vše užívané i ve světě, někteří kečup či hořčici  - ale i to najdete ve světě, sojovka, worcester či tabasco - i to se užívá ve světě /worcester a tabasko jistě a sojovka na sašimi, tedy opět syrové maso). Ale stále nejsme na desítkách dochucovadel.

Ale žampinová míchanina se u nás nevyskytuje, pokud někdo nech být "IN" a "světový", stejně jako nečeský olivový olej či sýr. Ale země, kraje a recepty jsou různé a ne vše co autorivi nechutná je špatné. Ať autor ukáže jedinou skutečnou a rozšířenou chybu českého tataráku, nebo ať jest jeho příští článek s Titulkem " Zkuste tatarák i jinak" a ne tak bulvárně urážlivým. Tolik z mé strany k vyjádření osvíceného mistra nového kuchařského umění (už i ve světě začíná lidem tahle manipulace stylu "nouvelle cuisine" začíná lézt krkem, jako každá vnucovaná móda, lidé rádi dobré jídlo, ne přemoudřelce, co jim vnucují, co je skutečně jediné dobré).

+27/−1
23.8.2013 13:15

A60l37e35x14a83n58d32r 47K47o88s88t97k82a 5899396249626

Mějte mě za primitiva, ale tatarák dělám z řádně vyzrálého zadního, protože má o moc výraznější chuť. Sůl, pepř, žloutek a topinka, nic víc.

+3/−1
23.8.2013 13:03

P47a39v87e58l 32O22d10r48a86z77i34l 6684249667680

Tak tu parodii s desítkami dochucovadel jsem ještě nezaregistroval, ale pan kuchař Kuchař asi jo, tak pak prosím. Jinak lze snadno koupit vyzrálé maso z masného plemene z Vysočiny, nemusí to jet měsíc na lodi ;-)

+4/0
23.8.2013 12:57

R37u32d68a 82S11l32a12v80í72k 5903518236661

"nahrubo pomletá hovězí svíčková" tím jsem skončil. Maso na tatarák se ŠKRABE.

+7/−1
23.8.2013 12:16

P35a65v10e30l 54O97d90r67a14z44i72l 6594119457680

Je vskutku lepší to dočíst do konce, než počnete kritiku.

Nevypadal byste tak srandovně.

+2/−1
23.8.2013 12:29

L91u62d20ě25k 29P16o96k60o87r58n51ý 7713955263317

Až na to, že hrubě pomleté je to daleko chutnější a šťavnatější. Šrabání je typická česká demence !

0/−1
24.8.2013 0:20

R32o65b21e79r93t 87B85a66l63a79b92á18n 9352853982

Bez zbytečných dochucovadel ? A co ten sejra (s lanýýýýžkem), feferona, oliváč... Když už beze všeho, tak jen pepř, sůl a česnek na topinku.

+8/0
23.8.2013 11:51

P47a21v85e60l 66O93d89r35a17z83i93l 6144149327750

Beze všeho = bez pepře, soli i česneku, o topince nemluvě.

0/−4
23.8.2013 12:23

M34i55l34a49n 84M72a44c80h88á98č53e83k 1389306256588

Dokud budou jatka - budou války

Tolstoj

+3/0
23.8.2013 10:49

J48a11r96o83s76l15a89v 24T47a71c17h75o70v21s60k20y 2382390174450

No vidite i tak moudry pan muze napsat takovou blbost

+1/−2
23.8.2013 11:48

P90a15v20e90l 92O36d57r40a51z44i51l 6334199107270

Což ti méně moudří mco nepoberou a potom to tapetují v diskusích pod články o mase, jako Svědci Jehovovi stojí se Strašnou věží.

0/0
23.8.2013 12:24

M98i23l18o37š 62P48o58k78o72r22n33ý 2528580905184

Chleba v toustovači. Určitě je zdravější. Ale když dělám tatarák jednou za čas, tak se vším všudy, na ničem se neošidím. Topinku tedy jedině na sádle.

+10/0
23.8.2013 10:00

L92a33d19i34s65l21a52v 66M42i41k63a 1661149474544

Topinka na sádle je určitě chutnější, ale dneska je prostě trend všechno odlehčovat.já toustovač používám spíše k snídani.

+6/0
23.8.2013 10:22

M61a62r83t96i71n 79K60o44v32á67ř 2612610983832

Příliš mastná topinka mi způsobuje to, že je mi po tatáraku buď těžko nebo rovnou blbě. Proto raději toust.

+3/−1
23.8.2013 11:05

L43a34d30i26s78l39a80v 52M67i84k44a 1561139894184

To že je dělaná na sádle ještě neznamená, že musí být nacucaná sádlem, když se to umí, je krásně suchá a nádherně křupavá...

+10/0
23.8.2013 11:08

O24l61d71ř96i56c85h 35H70o57r34á80k 2764289451255

A opět nám tu někdo káže, jaké máme mít chutě.

Doufám, že tady nemluvíme o přinesení namíchaného tataráku, ale o přinesení talíře s bochánkem masa, uprostřed důlek se žloutkem a okolo dochucovadla.

Co špatného je na tom si umíchat dle chuti? Cibulka (nejlépe šalotka, není tak výrazná), sůl, pepř, paprika, chilli - vše dle chuti. Kde jsou ty desítky dochucovadel?

Ano, někdo si přidá dobrý kečup, jiný hořčici (třeba i Dijonskou), někdo si přidá drobně sekaný česnek, ale více dochucovadel mne nenapadá a ani jsem neviděl.

Takže, zas se nějaký kuchař staví papežštějším papeže a jen on dělá správný recept. Chutě neodsuzuji, a zkoušel jsem různé, včetně kapar, parmezánů a jiných světových modifikací, některé mi i velmi chutnaly, některé méně.

Ale nikdy bych si nedovolil napsat podobný blábol a odsuzovat jednu kuchyni a jinou preferovat jako jedinou správnou. To není umění, to je jen arogance. Klasický český tatarák žádné desítky dochucovadel nikdy neobsahoval a neobsahuje. Ale blahopřeji k reklamě pane kuchaři.

+25/−2
23.8.2013 9:57

L62a33d84i60s79l68a72v 15M58i92k87a 1401829444554

Neviděls nikdy jak si tam někteří lejou ,,litry" sojovky, worcesteru, tabasca atd?

+6/0
23.8.2013 10:00

J17a15n 89S63o52u97k18u63p 1724904966615

Ano, někteří to dělají, ale ve všeobecnosti to není tak dramatické jak to článek maluje.

+5/−1
23.8.2013 10:02

J61a17r51o31s21l70a52v 20T49a67c89h65o94v35s30k88y 2612110774290

No a co, kdyz jim to chutna.

+11/0
23.8.2013 10:03

O80l92d81ř82i68c64h 71H33o64r71á33k 2534379461615

Ano, viděl, ale to snad nedělá každý, to dělá ten, komu vadí chuť toho syrového masa (ne každý to musí milovat).

Sojovku považuji v tataráku za divnou, ale proč odsuzovat, když si Japonci máčí sašimi v sojovce.

Worcester není v malém množství špatný.

A Tabasco? No nevím, někdo si dá chilli, někdo Tabasco.

Ale stále nejsme na desítkách dochucovadel a není to pravidlem všech. Opravdu jen minimum lidí si dá vše najednou.

+5/0
23.8.2013 10:09

L44a16d82i48s72l91a78v 59M80i84k10a 1111509294884

Tsk dávat si statrák a nemít rád syrové maso a cítit z něj pachuť, to už musí být hlava.... jinak v lepších restauracích si naopak já rád dám namíchat tatarák od kuchaře, když to má jako specialitu a porovnávám, něco super, něco už bych si nedal.

+8/−2
23.8.2013 10:13

O81l79d19ř24i92c96h 44H28o66r48á47k 2984819121155

No vidíte, já si ho raději namíchám sám. Nejdříve mírně a pak podle chuti přidám toho, či onoho. V již namíchaném nemám šanci posoudit základní chuť surovin a umně namíchaný zastře méně kvalitní základ.

Netvrdím, že ho jí někdo, kdo nemá syrové rád, tvrdím spíše, že chuť (mimochodem nefunguje solidně bez čichu) je složitá. Prostě někomu vadí ten či onen odstín chuti (ne komplex, ale jen jistá část spektra), struktury či konzistence a ladí si to klidně i tím kečupem.

Prostě neodsuzuji, jako pan velmistr kuchařského umění, žádnou chuť.

+2/−1
23.8.2013 10:33

L55a59d22i86s56l95a82v 51M95i43k79a 1901419624784

Když si ho budu míchat všude sám, nikdy nepoznám nic nového a nějaký dobrý/špatný nápad co ano a co ne, jinak většinou si potom o tom promluvím co tam bylo namícháno. Zatím jsem ještě v dobré restauraci nedostal tatarák, kde by chuť masa přebila chuť koření. Nesmí so ho člověk nechat namíchat b v nějaké hospodě za 130 kč...

+1/−1
23.8.2013 10:50

P81a91v24e50l 77O35d18r19a79z22i96l 6164109467670

Rozhodujete se podle ceny, že.

.

.

.

;-D

+2/0
23.8.2013 12:27

O46l28d46ř93i37c14h 28H98o33r54á12k 2874779611235

Když si ho budu míchat sám, poznám kvalitu surovin.

V podniku, kde jsem si ověřil kvalitu surovin a ochutnal jsem i jiná jídla byl s nimi nadmíru spokojen si nechám i namíchat tatarák (od šéfkuchaře, ne servírky).

A možná se budete divit, cena, neznamená kvalitu. Byť by to člověk naivně čekal.

A nevím co máte za problém, že někomu vadí čistě syrová chuť masa?

Ano, jsou tací. Nelehnou si pod masomlejnek a nehltají, nezakousnou se do syrové flákoty, ale stejně jim chutná gravlax, sašimi se sojovkou a japonským křenem (wasabi) , tepelně neopracovaný salám, jen fermentovaný, šunka typu prošuto / pršut atd. (tepelně neopracovaná), dobře kořeněný tatarák ...

+3/0
23.8.2013 12:45

Z25u51z13a26n70a 21K89u72b31á92t58o53v22á 1496883586644

Nojo, to je furt nejdřív "vracejte se k českým surovinám", a pak tady člověk vidí, jak jedině argentinský maso, a jedině olivovej olej, a pak jedině minimálně půlka Itálie je nejlepší... To mi moc české suroviny nepřipomíná, tedy.

+6/−1
23.8.2013 9:56

M14a12r15t74i72n 41V39o34j79á14č46e88k 9642208658157

jen tak mimochodem -v  kontextu nadpisu o bezpečném tataráku to pan kuchař zabil panákem na desinfekci;-D;-D

+6/0
23.8.2013 9:31

L63a51d84i25s36l25a73v 87M74i33k54a 1481549624934

Proč, samozřejmě, že taková hruškovice desinfikuje...

0/−1
23.8.2013 9:35

A30n48t36o25n45í31n 88K45o47n66e36č15n11ý 1340677664516

Desinfikuje leda záchodové prkýnko, kdyby sis jí to polil, a ani to ne moc dokonale.

+10/0
23.8.2013 9:45

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

Najdete na iDNES.cz