Úterý 20. října 2020, svátek má Vendelín
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 20. října 2020 Vendelín

Bezpečný tatarák jako lahůdka bez desítek zbytečných dochucovadel

Tataráky, jak je známe z českých hospod, jsou podle šéfkuchaře Miroslava Kuchaře parodií. Ohromné množství dochucovadel naprosto přebije chuť nejjemnějšího masa, jaké můžete na hovězím najít.

Dvojnásobný vítěz mezinárodní soutěže S.Pellegrino & Acqua Panna Top restaurace v kategorii Česká kuchyně (více informací o soutěži zde) je sice na českou kuchyni odborník, ale zastáncem české parodie na tatarák rozhodně ne. "Ostatně obecně jídla ze svíčkové nijak nemiluji, není nudnějšího jídla než biftek, to rozhodně nepatří ke kulinářským skvostům. Když už hovězí, tak daleko zajímavější maso je třeba vysoký nebo nízký roštěnec," přiznává.

Fotogalerie

Když už někdo tatarák chce, nabídne raději odlehčený na italský způsob. Když má před sebou zarputilého milovníka českých chutí, zkusí ho navnadit  na kombinaci s doma vyuzenou slaninkou.

"Do obou druhů vždycky přidávám nadrcenou feferonku a hlavně: před jakoukoliv konzumací syrového masa doporučuji štamprle. Je to kvůli lepší stravitelnosti, ale i jako dezinfekce," upozorňuje. A aby žaludek nestrádal, používá při míchání masa olivový olej. "V zimním období bych si dovolil přidat i čerstvý žloutek, tím se směs zjemní, v létě se syrovému vejci pro jistotu vyhýbám."

Kuchař si kupuje hovězí maso z Argentiny, je tedy dobře odležené, tasemnice se nebojí, raději ho proto mele, aby dostal hrubší strukturu. Kdo nemá mlýnek anebo se po nedávných problémech s tasemnicí v Česku bojí, může si maso jednoduše naškrábat. Podle vyjádření veterinární správy je to jediný způsob, jak larvy v mase rozeznat (více o boji s tasemnicí zde). Vzhledem k tomu, že svíčková je jemná jako dort, netrvá to o mnoho víc času než mletí a ještě nemusíte umývat mlýnek. Podívejte se na video, kde uvidíte, jak na to.

Tatarský biftek na italský způsob

Takto Miroslav Kuchař, oceněný kuchař a majitel hotelu Diana, popisuje postup: Základem je očištěná, odblaněná a nahrubo pomletá hovězí svíčková, salt flakes z povrchu mořské soli (nikoli hrubá sůl), dost dobrého olivového oleje a mezi prsty rozmělněná usušená feferonka.

Když mám doma pecorino (ovčí sýr) s černým lanýžem, ještě si ho na maso trochu nastrouhám. Anebo je možné použít ho jako ozdobu.

K tomu je dobrý houbový salát, ideálně z hnědých tvrdších žampionů. Očištěné nakrájím podél na tenké plátky, proleju dobrým olivovým olejem, posolím a vydatně posypu nastrouhaným zmrzlým citronem. Salát osvěží nasekaný řapíkatý celer.

A ještě zbývá chleba. Plátky opeču v toustovači, potřu česnekem, pokapu olivovým olejem a posolím.

Netradiční úprava je ze surovin a stylu nám bližší

Očištěná, odblaněná a nahrubo pomletá hovězí svíčková, sůl, dobrý rostlinný olej, kousek velmi jemně pokrájené slaniny, nejlépe doma uzené, a mezi prsty rozmělněná usušená feferonka.

K tomu opeču v toustovači plátky chleba, potřu česnekem, potřu například husím sádlem a posolím.

Olej v obou případech je kvůli lepší stravitelnosti a feferonka na ochranu trávicího ústrojí. Před pojídáním syrového masa vždy doporučuji trochu alkoholu.

U italského nám při ochutnávání tataráku kuchař nabídl jako ideální grapu, u české verze hruškovici.

Podívejte se na video, kde uvidíte postup krok za krokem.

Autor:
  • Nejčtenější

Skotské vejce je podle Forejta prasárna, MasterChef ho ale musí zvládnout

Ve hře o letošní titul MasterChefa jsou poslední čtyři soutěžící a po úterním večeru už je jasný první semifinalista:...

Renovaci stolní desky licí epoxidovou pryskyřicí jsme vyzkoušeli za vás

Takový stůl nekoupíte. Je to umělecké dílo a zkouška zručnosti i technických dovedností současně. Dá tolik práce, že už...

Světový kaprařský závod přinesl obří úlovky. Nejtěžší měl skoro 25 kilogramů

Stairs2Hell je aktuálně jedním ze tří nejvýznamnějších světových závodů v lovu kaprů. Letos se přesunul na říjnový...

Chleba se nepřejí, svůj den slaví právem. A stále častěji ho pečeme doma

Móda pekáren na chleba má zlaté časy za sebou, i když je letos řada lidí opět oprášila. Upéct dobrý chleba zvládnete i...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Stavební povolení svěřte projektantovi, nebudete přešlapovat u dveří úřadu

Ve druhém díle pořadu Fachmani se hlavní hrdinové dostali do svízelné situace. Stavební firma už stojí v pozoru na...

Při rekonstrukci vyřešte nejdřív výběr oken a systém zateplení střechy

V dalším díle pořadu Fachmani konečně došlo na otázky, které v případě rekonstrukce řeší každý stavebník. Na výběr oken...

Po přijímání trocha hříchu. Lázeňské oplatky jsou pochoutkou již stovky let

Premium Na nedělní mši přijala v kostele Nanebevzetí Panny Marie skrze malou kulatou oplatku – hostii – tělo Páně, po...

Letošní posvícení bude jen s nejbližší rodinou. Možná i to svatomartinské

Třetí říjnovou neděli, která následuje po svátku sv. Havla, vybral císař Josef II. jako posvícenskou. Právě 16. října...

V Česku teď můžeme mít až 700 tisíc covid pozitivních, domnívá se neurobiolog

Promořování společnosti je hazard a tvrdit, že se musíme s koronavirem naučit dalších 10 let žít, je nerozum. V...

Tvoje tvář má známý hlas bude bez Stárkové. Zkolabovala kvůli covidu-19

Show Tvoje tvář má známý hlas pokračuje už v sobotu večer sedmou epizodou. Jedna z účinkujících však v ní bude chybět....

Nejbohatší Čech celý v černém a roušce. Petr Kellner se ukázal na Twitteru

Nejbohatší Čech a majoritní vlastník společnosti PPF Petr Kellner se ukázal na Twitteru celý v černém a v černé roušce....

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Vypadá jak matka třicátnice, co má ráda víno, kritizuje Billie Eilish bloger

Autor herních recenzí, Angličan Chris (29), zkritizoval zpěvačku Billie Eilish (18) kvůli jejímu vzhledu na momentce,...