Španělský spisovatel a básník Miguel de Cervantes, autor slavného románu Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha, ve svém díle popisuje scénu, ve které se hlavní hrdina dostane do hostince a ocení atmosféru a nabídku tapas. Cervantesovým zobrazením tapas se zvýšila popularita tohoto jídla a přispělo k jeho šíření po celé zemi.
Obama v Bílém domě
Kdokoli někdy navštívil Španělsko, se s tapas pravděpodobně setkal. Ne každý ale hned zjistí, že je to velké téma pro místní kuchaře. Musíte natrefit na správné místo.
Například v restauraci Los Zagales ve španělském městě Valladolid mají zajímavé tapas menu. Za čtyřicet eur (zhruba tisíc korun) se vám dostane zábavného kulinářského zážitku.
Nejprv dostanete křupavé tapas ve tvaru doutníku. Smaženou pochoutku si namočíte do něčeho, co připomíná popel. Hořící svíčky s bílou čokoládou na svícnu nejsou sladké ani slané. Podobně zajímavě chutná sýr, který vám naservírují v pastičce na myši. Bát se ale nemusíte.
Tak trochu kontroverzní druh tapas se jmenuje Obama v Bílém domě. Po odklopení bílé pokličky najdete černou hmotu – tedy Obamu. Uvnitř je syrové vajíčko, které se během vašeho míchání jaksi dovaří. Nechybí ani tapas s mořskými plody či dezert – ovocná zmrzlina s cukrovou vatou.
Soutěžení? Samozřejmě!
Národní soutěže o nejlepší tapas jsou ve Španělsku velmi populární a slouží jako platforma pro renomované kuchaře, aby předvedli kreativní talent a vynikající dovednosti.
Tapas není pokrm, ale filozofie sdílení jídla. Hovoří se a ochutnává![]() |
Jednou z nejprestižnějších soutěží je „Národní soutěž tapas ve Španělsku“ (Concurso Nacional de Pinchos y Tapas de España). Tato soutěž se koná každoročně a představuje jedinečnou příležitost pro profesionální kuchaře a jejich týmy z celé země ukázat svou kreativitu.
Soutěžící prezentují originální tapas, které jsou hodnoceny odbornou porotou složenou z renomovaných kuchařů a gastronomických expertů. Kritéria hodnocení zahrnují nejenom chuť, ale také vzhled a originalitu. Právě v Los Zagales sbírají ceny v národních i regionálních soutěžích.
Vítězové těchto soutěží získávají nejen prestiž a uznání v oblasti gastronomie, ale také se stávají velkými hvězdami na kulinářské scéně. Jejich tapas se často stávají ikonickými a jsou vyhledávanými specialitami v restauracích po celém Španělsku.
S rozšířením turismu se tapas staly světově proslulé. Lidé z celého světa cestují do Španělska, aby okusili tuto jedinečnou kulinářskou tradici. A někdy je překvapí ve zcela moderním hávu.