Po italském zemětřesení zachraňuje milovníky parmazánu sýr z Litovle

  17:02aktualizováno  17:02
Když Itálií letos v květnu otřásla dvě ničivá zemětřesení, labužníci z celého světa se zděsili při pohledu na zničená kola parmazánu i na poničené mlékárny, kde se tento sýr vyrábí. Naštěstí je může zachránit sýrárna z Litovle.

Rozšířený provoz česko - italského výrobce tvrdých přírodních sýrů, sýrárna Orrero v Litovli - Třech Dvorech, kde vyrábějí sýr Gran Moravia. | foto: Profimedia.cz

Ztráty po zemětřesení stále ještě definitivně nejsou vyčísleny, ale pokud by někdy byl potřeba "náhradní" parmazán, jeho milovníci by ho měli hledat v Česku, napsala agentura Reuters.

Firma rodiny Brazzaleových, která má dvousetletou tradici, po pádu komunismu v roce 1989 pročesávala region středovýchodní Evropy, dokud v České republice nenašla, co hledala: hlavně rozsáhlé pastviny pro krávy a lidi s dostatečnými odbornými znalostmi. V mlékárně v Litovli, která zahájila provoz v roce 2000, nyní pracuje více než polovina z 350 zaměstnanců rodiny Brazzaleových. Chlubí se tím, že je to největší výroba sýra typu parmazán na světě.

"Když jsme to tu viděli, okamžitě jsme si řekli, že to je ten kraj. Je tu hodně země, hospodářství jsou velká a dobře spravovaná," řekl agentuře Reuters Roberto Brazzale, šéf rodinné firmy. "Zdejší plemeno skotu je pro náš sýr dobré, řekl bych, že lepší než v Itálii," řekl.

Litovelská mlékárna denně odebírá okolo půl milionu litrů mléka, což je podle Reuters asi osm procent celkové produkce v České republice.

V Itálii je rodina Brazzaleových jedničkou ve výrobě másla a jedním z největších výrobců sýra Grana Padano, který pochází z Pádské nížiny. Český parmazán Gran Moravia, který získal jméno po Velké Moravě, se vyrábí prakticky stejně jako jeho italští bratranci parmazán a Grana Padano.

Tvaruje se do 36kilogramových kol a nechává se zrát devět až 24 měsíců. Mléko, ze kterého pochází, se stále kontroluje, dohlíží se třeba na výběr té správné píce pro krávy, aby mléko získalo správnou vůni, jakou má tento tvrdý sýr mít.

Brazzale říká, že 70 procent sýra vyrobeného v Česku vyveze do Itálie, zbytek do dalších 54 zemí na celém světě. Jen čtyři procenta míří na český trh. Až půjdete do obchodu kupovat originál, možná dostanete sýr vyrobený v Česku.

Zemětřesení na severu Itálie z 20. a 28. května způsobila výrobcům parmazánu škody ve výši nejméně 150 milionů eur (3,8 miliardy Kč). Poškozeny byly výrobny, místa, kde sýr zraje. Škody hlásili i výrobci v Pádské nížině, celkem podlehl zkáze skoro milion kol parmazánu a Prana Padano.

Autoři: ,

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

Paragliding, vířivka a cestování. Vybrali jste nejlepší místa k relaxaci

Relaxace na poušti

Během přelomu roku jste posílali příspěvky a fotografie míst, kde nejraději relaxujete. Dnes přinášíme poslední výběr z...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Najdete na iDNES.cz