Čtvrtek 29. října 2020, svátek má Silvie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 29. října 2020 Silvie

Španělská paella má svůj mezinárodní den. Ochutnat ji můžete i v Česku

Světový den paelly se neslaví 20. září náhodou. Tou dobou se totiž sklízí hlavní složka pro její přípravu: kulatozrnná rýže La Senia z oblasti Valencie. I letos se v Česku ke světovému dni přihlásilo několik restaurací, které zvou návštěvníky k ochutnávce různých druhů paelly.

Pravá španělská paella je takovou luxusnější verzí italského rizota. Má spoustu variant, takže pokud si ji chcete udělat třeba jen s kuřecím masem nebo přidat vyloupané krevety, je to na vás. | foto: FTV Prima

Centrem světových oslav se stane náměstí Plaza del Ayuntamiento ve Valencii. Po celý den zde budou probíhat kuchařská show, ochutnávky mnoha druhů paelly a další akce. Ne každý se může jen tak vydat na víkend do Španělska, proto třeba přivítá možnost ochutnat pravou paellu v některé z restaurací, které se na španělskou gastronomii specializují.

Ve Španělsku existuje několik základních druhů paelly. Za základní se považuje druh z Valencie, kde vznikla, v níž se kombinuje kuřecí a králičí maso. Je pochopitelné, že v přímořských oblastech se vaří spíše paella de marisco, kde se místo masa používají spíše plody moře a ryby, tedy kousky rybího masa, krevety, sépie, mušle a chobotnice.

Existuje však i takzvaná paella mixta, tedy kombinace obou. A to přesto, že se obecně nedoporučuje kombinovat maso s rybami, protože pak i bílé maso natáhne chuť ryb. V některých receptech se pak objevuje i vepřové maso a klobásky chorizo.

Podívejte se na video, jak paellu připravuje Zdeněk Pohlreich:

12. prosince 2015

V rámci světového dne paelly připravil web Spain.info, což je oficiální portál pro španělský cestovní ruch, recept na typickou paellu z regionu Valencie. A protože paella vlastně znamená pánev a připravovala se venku na ohništi jako jídlo pro celou rodinu, je dávkování surovin určené rovnou pro deset lidí.

Suroviny: 1 kg rýže, 2 kg kuřecího masa, 1 kg králičího masa, 300 g rajčat, 500 g zelených fazolí, 250 g garrofó (odrůda bílých fazolí používaných k výrobě typické paelly z Valencie), 100 g papriky (volitelně), 2 tucty hlemýžďů (volitelně), 3 dl olivového oleje, trocha šafránu, česnek (volitelně), větvička rozmarýnu (volitelně), 6 g červené papriky, pepř, sůl a 3,5 l vody

Postup: Na paellové pánvi zahřejte olej, a když je velmi horký, přidejte kuře a králíka nakrájeného na kousky. Maso restujte, dokud není lehce opečené.

Soutěž v paelle online

Sledujte stránky Světového dne paelly. Dvacátého září od 10:30 do 13:30 tu bude probíhat přímý přenos soutěžního klání osmi nejlepších kuchařů světa. Nejlepší z nich získá pohár Paella Cup.

Přidejte oloupané, semen zbavené a nasekané rajče a smažte je na mírném ohni spolu s pepřem po dobu 7 nebo 8 minut. Když je tato směs uvařená, přidejte špetku soli, maso a papriku a vše spolu smažte a míchejte, aby se jádlo nepřipálilo. 

Přidejte vodu, aby se směs zakryla, a nechejte vařit. Čas bude záviset na tom, kdy změkne maso. U drůbeže a králíka počítejte s 30 až 35 minutami. 

Deset minut před koncem předpokládané doby vaření masa přidejte fazole a garrofó. Je také čas přidat očištěné šneky. Na konci doby vaření přidejte více horké vody a nechejte vařit ještě 3 nebo 4 minuty. 

Kam na paellu

  • Tapas bar Miró – Štefánikova 46, Praha 5 – připraví pravou valencijskou paellu
  • Gran Fierro – Myslíkova 8, Praha 2 – paella branch
  • El Centro – Maltézské náměstí 9, Praha 1 – paella menu
  • Gilda – náměstí Jiřího z Poděbrad 10, Praha 3 – paella menu
  • El Camino – Jagellonská 10, Praha 3 – paella na různé způsoby
  • La Chinata – Karmelitská 24, Praha 1, a pobočka Brno – paella tapas
  • Barrande – náměstí Joachima Barranda, Beroun – valencijská paella
  • Wine bar – U Michelského mlýna 1, Praha 4

Přidejte šafrán a větvičku rozmarýnu a další koření a vařte ještě pět minut. Poté rovnoměrně přidejte rýži do pánve a nechejte vařit 5 nebo 6 minut na prudkém ohni. Na konci doby vaření odstavte z ohně a nechejte několik minut odstát, dokud rýže neabsorbuje zbytek tekutin. 

Autor:
  • Nejčtenější

Kočky pomáhají od bolesti, stresu i smutku. Umí snížit tlak i napětí

Proč nám kočky lehají na místa, kde nás něco bolí, a nám se pak opravdu uleví? Pokud máte doma kočku, znáte tuto jejich...

O půl milionu a titul MasterChef Česko zabojuje Pavlína s Romanem

Před branami finále letošní televizní soutěže MasterChef Česko stanula trojice Pavlína Lubojatzky, Pavel Berky a Roman...

KVÍZ: Jak se vyznáte v gastronomických specialitách?

Potrpíte si na dobré jídlo? Rádi kuchtíte? Chutná vám? Pak si hravě poradíte s tímto „jedlým“ kvízem.

KVÍZ: Jak se vyznáte v práci se dřevem?

Aktualizujeme Pracovat se dřevem není nijak obtížné, stačí se toho nebát. I člověk, který by si nedokázal představit sám sebe s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dělníci pokáceli smrk místo vrby. Při rekonstrukci se chybám nevyhnete

Další díl Fachmanů ukázal, že chybičky se při velkých akcích prostě vloudí. A když se zavelí pokácet strom, nemusí se...

Máme podvyživené děti? Trend „zdravého“ stravování je tragický, říká odborník

Premium Špenát je hnusný, rajčata taky. Do školní jídelny nechodíme, tam nám nechutná. Jíme jen špagety a pizzu. A tak dál....

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Generace nevzdělaných dětí. Jen málokdo dělá při distanční výuce pokroky

Premium Je osm hodin ráno, učitel zakládá virtuální místnost, do které se postupně připojí žáci. Jednomu nejde mikrofon,...

  • Další z rubriky

Když nakupuju, dělám to tak, abych byl spokojený, říká šéfkuchař Kašpárek

Na základní škole neměl dobré známky, ale bavilo ho vaření a vše kolem jídla, a tak se rozhodl vyučit v oboru. Dobrá...

Dělníci pokáceli smrk místo vrby. Při rekonstrukci se chybám nevyhnete

Další díl Fachmanů ukázal, že chybičky se při velkých akcích prostě vloudí. A když se zavelí pokácet strom, nemusí se...

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

Zrodil se tu nejen romadur. Jak získává nový život proslavená sýrárna

Premium Jan Bareš se rozhodl obnovit zašlou slávu tradiční sýrárny Bratří Brunnerů, která fungovala už od roku 1900. Mléko...

Velké testování s Dr. Oetker! Rozdáváme 250 pudingů různých příchutí
Velké testování s Dr. Oetker! Rozdáváme 250 pudingů různých příchutí

Kdo by neznal pudingy v prášku od Dr. Oetker, který je s láskou vyrábí už od roku 1923. Nyní má padesátka z vás možnost vyzkoušet pět různých...

Nepanikařte, ale buďte opatrní. Osm znaků, že jste mohli prodělat covid-19

Druhá vlna koronavirové krize udělala z Česka, které tu první zvládlo celkem dobře, odpadlíka. Snad každý se bojí. Jsem...

Nečekaně zemřel moderátor Prima vařečky Daniel Kopál, bojoval s covidem

Ve věku 49 let zemřel moderátor Daniel Kopál, známý z pořadu o vaření Mňam aneb Prima vařečka. Bojoval s koronavirem....

Česko dál padá do covidové propasti. Má nejvíce případů i úmrtí na světě

Česko se pevně usadilo na špičce světových koronavirových statistik. Již delší dobu jsme mezi zeměmi, které mají...

NASA a vědci objevili na Sahaře a v Sahelu téměř dvě miliardy stromů

Na Sahaře a v oblasti Sahelu roste více stromů, než se předpokládalo. Tvrdí to mezinárodní vědecká studie, na níž se...

Česko je bohatší než Itálie a Španělsko, možná předběhne i Japonsko

Nejnovější data Mezinárodního měnového fondu ukazují, že Česká republika je poprvé ve své novodobé historii bohatší než...