Úterý 20. října 2020, svátek má Vendelín
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 20. října 2020 Vendelín

Španělská paella má svůj mezinárodní den. Ochutnat ji můžete i v Česku

Světový den paelly se neslaví 20. září náhodou. Tou dobou se totiž sklízí hlavní složka pro její přípravu: kulatozrnná rýže La Senia z oblasti Valencie. I letos se v Česku ke světovému dni přihlásilo několik restaurací, které zvou návštěvníky k ochutnávce různých druhů paelly.

Pravá španělská paella je takovou luxusnější verzí italského rizota. Má spoustu variant, takže pokud si ji chcete udělat třeba jen s kuřecím masem nebo přidat vyloupané krevety, je to na vás. | foto: FTV Prima

Centrem světových oslav se stane náměstí Plaza del Ayuntamiento ve Valencii. Po celý den zde budou probíhat kuchařská show, ochutnávky mnoha druhů paelly a další akce. Ne každý se může jen tak vydat na víkend do Španělska, proto třeba přivítá možnost ochutnat pravou paellu v některé z restaurací, které se na španělskou gastronomii specializují.

Ve Španělsku existuje několik základních druhů paelly. Za základní se považuje druh z Valencie, kde vznikla, v níž se kombinuje kuřecí a králičí maso. Je pochopitelné, že v přímořských oblastech se vaří spíše paella de marisco, kde se místo masa používají spíše plody moře a ryby, tedy kousky rybího masa, krevety, sépie, mušle a chobotnice.

Existuje však i takzvaná paella mixta, tedy kombinace obou. A to přesto, že se obecně nedoporučuje kombinovat maso s rybami, protože pak i bílé maso natáhne chuť ryb. V některých receptech se pak objevuje i vepřové maso a klobásky chorizo.

Podívejte se na video, jak paellu připravuje Zdeněk Pohlreich:

12. prosince 2015

V rámci světového dne paelly připravil web Spain.info, což je oficiální portál pro španělský cestovní ruch, recept na typickou paellu z regionu Valencie. A protože paella vlastně znamená pánev a připravovala se venku na ohništi jako jídlo pro celou rodinu, je dávkování surovin určené rovnou pro deset lidí.

Suroviny: 1 kg rýže, 2 kg kuřecího masa, 1 kg králičího masa, 300 g rajčat, 500 g zelených fazolí, 250 g garrofó (odrůda bílých fazolí používaných k výrobě typické paelly z Valencie), 100 g papriky (volitelně), 2 tucty hlemýžďů (volitelně), 3 dl olivového oleje, trocha šafránu, česnek (volitelně), větvička rozmarýnu (volitelně), 6 g červené papriky, pepř, sůl a 3,5 l vody

Postup: Na paellové pánvi zahřejte olej, a když je velmi horký, přidejte kuře a králíka nakrájeného na kousky. Maso restujte, dokud není lehce opečené.

Soutěž v paelle online

Sledujte stránky Světového dne paelly. Dvacátého září od 10:30 do 13:30 tu bude probíhat přímý přenos soutěžního klání osmi nejlepších kuchařů světa. Nejlepší z nich získá pohár Paella Cup.

Přidejte oloupané, semen zbavené a nasekané rajče a smažte je na mírném ohni spolu s pepřem po dobu 7 nebo 8 minut. Když je tato směs uvařená, přidejte špetku soli, maso a papriku a vše spolu smažte a míchejte, aby se jádlo nepřipálilo. 

Přidejte vodu, aby se směs zakryla, a nechejte vařit. Čas bude záviset na tom, kdy změkne maso. U drůbeže a králíka počítejte s 30 až 35 minutami. 

Deset minut před koncem předpokládané doby vaření masa přidejte fazole a garrofó. Je také čas přidat očištěné šneky. Na konci doby vaření přidejte více horké vody a nechejte vařit ještě 3 nebo 4 minuty. 

Kam na paellu

  • Tapas bar Miró – Štefánikova 46, Praha 5 – připraví pravou valencijskou paellu
  • Gran Fierro – Myslíkova 8, Praha 2 – paella branch
  • El Centro – Maltézské náměstí 9, Praha 1 – paella menu
  • Gilda – náměstí Jiřího z Poděbrad 10, Praha 3 – paella menu
  • El Camino – Jagellonská 10, Praha 3 – paella na různé způsoby
  • La Chinata – Karmelitská 24, Praha 1, a pobočka Brno – paella tapas
  • Barrande – náměstí Joachima Barranda, Beroun – valencijská paella
  • Wine bar – U Michelského mlýna 1, Praha 4

Přidejte šafrán a větvičku rozmarýnu a další koření a vařte ještě pět minut. Poté rovnoměrně přidejte rýži do pánve a nechejte vařit 5 nebo 6 minut na prudkém ohni. Na konci doby vaření odstavte z ohně a nechejte několik minut odstát, dokud rýže neabsorbuje zbytek tekutin. 

Autor:
  • Nejčtenější

Skotské vejce je podle Forejta prasárna, MasterChef ho ale musí zvládnout

Ve hře o letošní titul MasterChefa jsou poslední čtyři soutěžící a po úterním večeru už je jasný první semifinalista:...

Renovaci stolní desky licí epoxidovou pryskyřicí jsme vyzkoušeli za vás

Takový stůl nekoupíte. Je to umělecké dílo a zkouška zručnosti i technických dovedností současně. Dá tolik práce, že už...

Světový kaprařský závod přinesl obří úlovky. Nejtěžší měl skoro 25 kilogramů

Stairs2Hell je aktuálně jedním ze tří nejvýznamnějších světových závodů v lovu kaprů. Letos se přesunul na říjnový...

Chleba se nepřejí, svůj den slaví právem. A stále častěji ho pečeme doma

Móda pekáren na chleba má zlaté časy za sebou, i když je letos řada lidí opět oprášila. Upéct dobrý chleba zvládnete i...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Spolumajitel Meat Vandals: Šéfkuchař musí být tak trochu i psycholog

Premium Šéfkuchař Vlastimil Pavlica vařil v Oxfordu pro bývalého britského premiéra Davida Camerona anebo herečku Emmu Watson...

Velká rodina tykví pro radost i užitek. Uvařte si džem, čatní či kompot

Premium Typickou podzimní zeleninu nyní prodávají na každém tržišti. Krásné plody lze v kuchyni postupně zpracovávat až do...

Letošní posvícení bude jen s nejbližší rodinou. Možná i to svatomartinské

Třetí říjnovou neděli, která následuje po svátku sv. Havla, vybral císař Josef II. jako posvícenskou. Právě 16. října...

Chleba se nepřejí, svůj den slaví právem. A stále častěji ho pečeme doma

Móda pekáren na chleba má zlaté časy za sebou, i když je letos řada lidí opět oprášila. Upéct dobrý chleba zvládnete i...

V Česku teď můžeme mít až 700 tisíc covid pozitivních, domnívá se neurobiolog

Promořování společnosti je hazard a tvrdit, že se musíme s koronavirem naučit dalších 10 let žít, je nerozum. V...

Tvoje tvář má známý hlas bude bez Stárkové. Zkolabovala kvůli covidu-19

Show Tvoje tvář má známý hlas pokračuje už v sobotu večer sedmou epizodou. Jedna z účinkujících však v ní bude chybět....

Nejbohatší Čech celý v černém a roušce. Petr Kellner se ukázal na Twitteru

Nejbohatší Čech a majoritní vlastník společnosti PPF Petr Kellner se ukázal na Twitteru celý v černém a v černé roušce....

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Chtěla jsem udělat něco zapovězeného, říká k pornu Tarra White

Má za sebou úspěšnou kariéru ve filmech pro dospělé, její vztahy s rodinou na Moravě však poznamenala. „Příbuzní se...