Neděle 25. října 2020, svátek má Beáta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 25. října 2020 Beáta

Španělská paella má svůj mezinárodní den. Ochutnat ji můžete i v Česku

Světový den paelly se neslaví 20. září náhodou. Tou dobou se totiž sklízí hlavní složka pro její přípravu: kulatozrnná rýže La Senia z oblasti Valencie. I letos se v Česku ke světovému dni přihlásilo několik restaurací, které zvou návštěvníky k ochutnávce různých druhů paelly.

Pravá španělská paella je takovou luxusnější verzí italského rizota. Má spoustu variant, takže pokud si ji chcete udělat třeba jen s kuřecím masem nebo přidat vyloupané krevety, je to na vás. | foto: FTV Prima

Centrem světových oslav se stane náměstí Plaza del Ayuntamiento ve Valencii. Po celý den zde budou probíhat kuchařská show, ochutnávky mnoha druhů paelly a další akce. Ne každý se může jen tak vydat na víkend do Španělska, proto třeba přivítá možnost ochutnat pravou paellu v některé z restaurací, které se na španělskou gastronomii specializují.

Ve Španělsku existuje několik základních druhů paelly. Za základní se považuje druh z Valencie, kde vznikla, v níž se kombinuje kuřecí a králičí maso. Je pochopitelné, že v přímořských oblastech se vaří spíše paella de marisco, kde se místo masa používají spíše plody moře a ryby, tedy kousky rybího masa, krevety, sépie, mušle a chobotnice.

Existuje však i takzvaná paella mixta, tedy kombinace obou. A to přesto, že se obecně nedoporučuje kombinovat maso s rybami, protože pak i bílé maso natáhne chuť ryb. V některých receptech se pak objevuje i vepřové maso a klobásky chorizo.

Podívejte se na video, jak paellu připravuje Zdeněk Pohlreich:

12. prosince 2015

V rámci světového dne paelly připravil web Spain.info, což je oficiální portál pro španělský cestovní ruch, recept na typickou paellu z regionu Valencie. A protože paella vlastně znamená pánev a připravovala se venku na ohništi jako jídlo pro celou rodinu, je dávkování surovin určené rovnou pro deset lidí.

Suroviny: 1 kg rýže, 2 kg kuřecího masa, 1 kg králičího masa, 300 g rajčat, 500 g zelených fazolí, 250 g garrofó (odrůda bílých fazolí používaných k výrobě typické paelly z Valencie), 100 g papriky (volitelně), 2 tucty hlemýžďů (volitelně), 3 dl olivového oleje, trocha šafránu, česnek (volitelně), větvička rozmarýnu (volitelně), 6 g červené papriky, pepř, sůl a 3,5 l vody

Postup: Na paellové pánvi zahřejte olej, a když je velmi horký, přidejte kuře a králíka nakrájeného na kousky. Maso restujte, dokud není lehce opečené.

Soutěž v paelle online

Sledujte stránky Světového dne paelly. Dvacátého září od 10:30 do 13:30 tu bude probíhat přímý přenos soutěžního klání osmi nejlepších kuchařů světa. Nejlepší z nich získá pohár Paella Cup.

Přidejte oloupané, semen zbavené a nasekané rajče a smažte je na mírném ohni spolu s pepřem po dobu 7 nebo 8 minut. Když je tato směs uvařená, přidejte špetku soli, maso a papriku a vše spolu smažte a míchejte, aby se jádlo nepřipálilo. 

Přidejte vodu, aby se směs zakryla, a nechejte vařit. Čas bude záviset na tom, kdy změkne maso. U drůbeže a králíka počítejte s 30 až 35 minutami. 

Deset minut před koncem předpokládané doby vaření masa přidejte fazole a garrofó. Je také čas přidat očištěné šneky. Na konci doby vaření přidejte více horké vody a nechejte vařit ještě 3 nebo 4 minuty. 

Kam na paellu

  • Tapas bar Miró – Štefánikova 46, Praha 5 – připraví pravou valencijskou paellu
  • Gran Fierro – Myslíkova 8, Praha 2 – paella branch
  • El Centro – Maltézské náměstí 9, Praha 1 – paella menu
  • Gilda – náměstí Jiřího z Poděbrad 10, Praha 3 – paella menu
  • El Camino – Jagellonská 10, Praha 3 – paella na různé způsoby
  • La Chinata – Karmelitská 24, Praha 1, a pobočka Brno – paella tapas
  • Barrande – náměstí Joachima Barranda, Beroun – valencijská paella
  • Wine bar – U Michelského mlýna 1, Praha 4

Přidejte šafrán a větvičku rozmarýnu a další koření a vařte ještě pět minut. Poté rovnoměrně přidejte rýži do pánve a nechejte vařit 5 nebo 6 minut na prudkém ohni. Na konci doby vaření odstavte z ohně a nechejte několik minut odstát, dokud rýže neabsorbuje zbytek tekutin. 

Autor:
  • Nejčtenější

Pomyslnou bramborovou medaili MasterChefa má Ivka, Pavel si sáhl na dno

Tři semifinalisté letošní soutěže MasterChef Česko jsou po dvou výzvách úterního večera jasní: k Romanovi se v...

Kočky pomáhají od bolesti, stresu i smutku. Umí snížit tlak i napětí

Proč nám kočky lehají na místa, kde nás něco bolí, a nám se pak opravdu uleví? Pokud máte doma kočku, znáte tuto jejich...

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

Dvanáctero tipů pro říjnovou zahradu: sklízejte, sázejte, hnojte, sejte

Ani měsíc říjen nám nedovolí na zahrádce příliš zahálet. Ještě pořád je co sklízet. A hlavně je nejvyšší čas připravit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedm kroků, které musíte promyslet, než se pustíte do stavby zimní zahrady

Zimní zahrada totiž může plnit mnoho funkcí, záleží však na tom, co od ní očekáváte. Může rozšířit obytný prostor o...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Při rekonstrukci vyřešte nejdřív výběr oken a systém zateplení střechy

V dalším díle pořadu Fachmani konečně došlo na otázky, které v případě rekonstrukce řeší každý stavebník. Na výběr oken...

Když nakupuju, dělám to tak, abych byl spokojený, říká šéfkuchař Kašpárek

Na základní škole neměl dobré známky, ale bavilo ho vaření a vše kolem jídla, a tak se rozhodl vyučit v oboru. Dobrá...

Letošní posvícení bude jen s nejbližší rodinou. Možná i to svatomartinské

Třetí říjnovou neděli, která následuje po svátku sv. Havla, vybral císař Josef II. jako posvícenskou. Právě 16. října...

Spolumajitel Meat Vandals: Šéfkuchař musí být tak trochu i psycholog

Premium Šéfkuchař Vlastimil Pavlica vařil v Oxfordu pro bývalého britského premiéra Davida Camerona anebo herečku Emmu Watson...

Testujeme s Pampers: Vyzkoušejte dětské čisticí ubrousky s kokosovým olejem!
Testujeme s Pampers: Vyzkoušejte dětské čisticí ubrousky s kokosovým olejem!

99 % přírodních ingrediencí a 1 % šetrných složek pro ochranu pokožky. To jsou dětské čisticí ubrousky Pampers® Coconut Pure™, které můžete...

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Na porod jsem se těšila, ale všechno bylo jinak, říká Míša z Malých lásek

Za jedenáct let pomohla porodní asistentka Michaela Malotinová na svět asi sedmi tisícům dětí. První minuty života...

NASA a vědci objevili na Sahaře a v Sahelu téměř dvě miliardy stromů

Na Sahaře a v oblasti Sahelu roste více stromů, než se předpokládalo. Tvrdí to mezinárodní vědecká studie, na níž se...