Pátek 17. září 2021, svátek má Naděžda
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 17. září 2021 Naděžda

Španělská paella má svůj mezinárodní den. Ochutnat ji můžete i v Česku

Světový den paelly se neslaví 20. září náhodou. Tou dobou se totiž sklízí hlavní složka pro její přípravu: kulatozrnná rýže La Senia z oblasti Valencie. I letos se v Česku ke světovému dni přihlásilo několik restaurací, které zvou návštěvníky k ochutnávce různých druhů paelly.

Pravá španělská paella je takovou luxusnější verzí italského rizota. Má spoustu variant, takže pokud si ji chcete udělat třeba jen s kuřecím masem nebo přidat vyloupané krevety, je to na vás. | foto: FTV Prima

Centrem světových oslav se stane náměstí Plaza del Ayuntamiento ve Valencii. Po celý den zde budou probíhat kuchařská show, ochutnávky mnoha druhů paelly a další akce. Ne každý se může jen tak vydat na víkend do Španělska, proto třeba přivítá možnost ochutnat pravou paellu v některé z restaurací, které se na španělskou gastronomii specializují.

Ve Španělsku existuje několik základních druhů paelly. Za základní se považuje druh z Valencie, kde vznikla, v níž se kombinuje kuřecí a králičí maso. Je pochopitelné, že v přímořských oblastech se vaří spíše paella de marisco, kde se místo masa používají spíše plody moře a ryby, tedy kousky rybího masa, krevety, sépie, mušle a chobotnice.

Existuje však i takzvaná paella mixta, tedy kombinace obou. A to přesto, že se obecně nedoporučuje kombinovat maso s rybami, protože pak i bílé maso natáhne chuť ryb. V některých receptech se pak objevuje i vepřové maso a klobásky chorizo.

Podívejte se na video, jak paellu připravuje Zdeněk Pohlreich:

12. prosince 2015

V rámci světového dne paelly připravil web Spain.info, což je oficiální portál pro španělský cestovní ruch, recept na typickou paellu z regionu Valencie. A protože paella vlastně znamená pánev a připravovala se venku na ohništi jako jídlo pro celou rodinu, je dávkování surovin určené rovnou pro deset lidí.

Suroviny: 1 kg rýže, 2 kg kuřecího masa, 1 kg králičího masa, 300 g rajčat, 500 g zelených fazolí, 250 g garrofó (odrůda bílých fazolí používaných k výrobě typické paelly z Valencie), 100 g papriky (volitelně), 2 tucty hlemýžďů (volitelně), 3 dl olivového oleje, trocha šafránu, česnek (volitelně), větvička rozmarýnu (volitelně), 6 g červené papriky, pepř, sůl a 3,5 l vody

Postup: Na paellové pánvi zahřejte olej, a když je velmi horký, přidejte kuře a králíka nakrájeného na kousky. Maso restujte, dokud není lehce opečené.

Soutěž v paelle online

Sledujte stránky Světového dne paelly. Dvacátého září od 10:30 do 13:30 tu bude probíhat přímý přenos soutěžního klání osmi nejlepších kuchařů světa. Nejlepší z nich získá pohár Paella Cup.

Přidejte oloupané, semen zbavené a nasekané rajče a smažte je na mírném ohni spolu s pepřem po dobu 7 nebo 8 minut. Když je tato směs uvařená, přidejte špetku soli, maso a papriku a vše spolu smažte a míchejte, aby se jádlo nepřipálilo. 

Přidejte vodu, aby se směs zakryla, a nechejte vařit. Čas bude záviset na tom, kdy změkne maso. U drůbeže a králíka počítejte s 30 až 35 minutami. 

Deset minut před koncem předpokládané doby vaření masa přidejte fazole a garrofó. Je také čas přidat očištěné šneky. Na konci doby vaření přidejte více horké vody a nechejte vařit ještě 3 nebo 4 minuty. 

Kam na paellu

  • Tapas bar Miró – Štefánikova 46, Praha 5 – připraví pravou valencijskou paellu
  • Gran Fierro – Myslíkova 8, Praha 2 – paella branch
  • El Centro – Maltézské náměstí 9, Praha 1 – paella menu
  • Gilda – náměstí Jiřího z Poděbrad 10, Praha 3 – paella menu
  • El Camino – Jagellonská 10, Praha 3 – paella na různé způsoby
  • La Chinata – Karmelitská 24, Praha 1, a pobočka Brno – paella tapas
  • Barrande – náměstí Joachima Barranda, Beroun – valencijská paella
  • Wine bar – U Michelského mlýna 1, Praha 4

Přidejte šafrán a větvičku rozmarýnu a další koření a vařte ještě pět minut. Poté rovnoměrně přidejte rýži do pánve a nechejte vařit 5 nebo 6 minut na prudkém ohni. Na konci doby vaření odstavte z ohně a nechejte několik minut odstát, dokud rýže neabsorbuje zbytek tekutin. 

Autor:

Hroši v ZOO Dvůr Králové

Sledujte online přenos z unikátní expozice hrochů v ZOO Dvůr Králové. V největší expozici ve střední Evropě žije 6 hrochů - samec, dvě samice a tři mládata.

Další zajímavé nekonečné přenosy najdete na Slow TV iDNES.

Podívejte se živě do útrob včelího úlu

  • Nejčtenější

Pořád mě někdo zachraňuje, když vidí staršího muže na zemi, říká mykolog

Statistiky tvrdí, že průměrná česká rodina sesbírá za rok až šest kilogramů hub. Patříme k nejvášnivějším...

Modelové kolejiště roste v podkroví přes dvacet let, z tvaru L už je U

Pro Jaroslava Navrátila z Vrčeně na Plzeňsku jsou vlaky celoživotní láskou. Přes dvacet let vytváří v podkroví svého...

Nechte ho „levitovat“. Užitečné rady a tipy, jak zazimovat elektrokolo

Premium Koupili jste si letos elektrokolo a nevíte, jak se o něj správně postarat, až ho budete za pár týdnů ukládat k zimnímu...

Soutěžící prověřila česká klasika. Masterchef musí povýšit i svíčkovou

Masterchef Česko 2021 tento týden na televizních obrazovkách rozlouskl složení finálové šestnáctky amatérských kuchařů,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Když chystají Punčochář s Forejtem menu ze pstruha a květáku, je to koncert

Roadshow Souboj na talíři se díky Radkovi Kašpárkovi pro jedno natáčení nastěhovala na Červenou Lhotu, kde vaří David...

Nesmysly o inflaci v Česku. Znovu bude nízká, uvidíte, tvrdí ekonom Michl

Premium ČSÚ zveřejnil, že inflace je nejvyšší od roku 2008, 4,1 %. Hned v pátek jsem k tomu vydal v MF DNES článek „Nebojte se...

Chci přidat 20 tisíc. Generaci Z kuráž nechybí, s trpělivostí už je to horší

Premium Sedmatřicetiletý Libor vede pobočku banky v krajském městě. Za poslední měsíce přijal několik mladých lidí, dvacátníků...

Hladovění je to nejlepší, co pro sebe lidé mohou udělat, říká neurolog

Jde o největší problém současné medicíny, a to bez ohledu na covid-19 - Alzheimerova nemoc, nejčastější typ demence....

  • Další z rubriky

Nechte ho „levitovat“. Užitečné rady a tipy, jak zazimovat elektrokolo

Premium Koupili jste si letos elektrokolo a nevíte, jak se o něj správně postarat, až ho budete za pár týdnů ukládat k zimnímu...

Výměnu toalety zvládnete sami. Jen to chce důkladnou přípravu

Ať už je vaše toaleta poškozená, nebo chcete nahradit starou záchodovou mísu za novou, výměnu zvládnete i sami, když...

Když chystají Punčochář s Forejtem menu ze pstruha a květáku, je to koncert

Roadshow Souboj na talíři se díky Radkovi Kašpárkovi pro jedno natáčení nastěhovala na Červenou Lhotu, kde vaří David...

Soutěžící prověřila česká klasika. Masterchef musí povýšit i svíčkovou

Masterchef Česko 2021 tento týden na televizních obrazovkách rozlouskl složení finálové šestnáctky amatérských kuchařů,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Gabriela Soukalová je poprvé maminkou, narodila se jí holčička

Bývalá biatlonistka Gabriela Soukalová (31) se stala maminkou. S partnerem Milošem Kadeřábkem přivítala moderátorka na...

Začalo to jako chřipka, pak vzal Tereze meningokok nohy a zničil ledviny

Před čtyřmi lety si Tereza myslela, že nastydla na kole. Jenže druhý den už ležela na JIP a kvůli meningokokové infekci...

Žena nemá žádné kamarádky, aby nesváděla svou postavou jejich partnery

Sedmadvacetiletá Moriah Millsová z Georgie se živí jako modelka a na své křivky je velmi hrdá. Nepodstoupila údajně...

Když dva jsou málo. 5 pravd o sexu ve třech, které vám zatím nikdo neřekl

Premium Sex ve třech. Někdy o něm snil kdekdo z nás. Pojďme ovšem pohlédnout pravdě do očí. Pokud do své ložnice přizvete další...

Klamala ministry, investory i sebe sama. Srdcová královna byznysu čelí soudu

Ve Spojených státech začal soud s Elizabeth Holmesovou. Vkládali do ní naději bývalí američtí ministři i ostřílení...