náhledy
Přídavek bílého jogurtu v těstě podpoří kynutí a především se zaslouží o jeho úžasně jemnou chuť.
Autor: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz
Těsto je krásně nadýchané, skoro to vypadá, jako by lístkovalo jako těsto listové.
Autor: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz
Ingredience potřebné na nadýchaný vanilkový závin
Autor: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz
Na vanilkovou náplň smíchejte pudinkový prášek s cukrem, přilijte mléko a vše provařte. Do teplého pudinku vmíchejte tuzemák.
Autor: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz
Než pudink zchladne, zadělejte těsto. Droždí utřete s trochou cukru a mouky, přilijte mléko a nechte vzejít kvásek.
Autor: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz
Mouku smíchejte s krupicovým cukrem a solí, přidejte jogurt, citrónovou kůru, kvásek, vlažné máslo, vejce a vše zpracujte.
Autor: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz
Z vyhněteného a pod fólií vykynutého těsta vytvořte sedm stejně velkých bochánků (řiďte se podle váhy). Každý lehce převálejte.
Autor: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz
Z bochánků vypracujte stejně velké plátky, šest jich potřete rozehřátým máslem, naložte je na sebe a přiklopte sedmým.
Autor: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz
Máslem potřené a složené plátky těsta rozválejte na pomoučeném válu do podoby velkého obdélníkového plátu rozměru cca 35 x 30 cm.
Autor: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz
Větší část vypracovaného plátu potřete zchladlým pudinkem. Je poměrně hutný, proto ho předtím krátce prošlehejte.
Autor: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz
Plát s náplní zarolujte a ve zbylé části těsta nakrojte rádýlkem v centimetrových rozestupech žebra, jež nedokrojíte do konce.
Autor: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz
Žebrovaný pruh překlopte z druhé strany přes závin a jeho povrch rovnoměrně upravte. Opatrně založte také konce závinu.
Autor: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz
Povrch závinu potřete vidličkou prošlehaným žloutkem a po krátkém dokynutí jej ve vyhřáté troubě dozlatova upečte.
Autor: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz
Nadýchaný závin na sváteční stůl patří.
Autor: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz
Po upečení má závin efektní zlaté žebrování.
Autor: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz