VIDEO: Horké čokoládové suflé snadno a rychle. Přitom jako od cukráře

  0:15aktualizováno  0:15
Hrníček vytřený máslem a vysypaný drcenými mandlemi naplníte čokoládovou pěnou a dáte zapéct na 20 minut do trouby. Výsledek? Lahodné domácí čokoládové suflé, po kterém se oblíznete.

Ingredience potřebné na čokoládovou pěnu: 150 g kvalitní čokolády, 100 g cukru krupice, 4 vejce (zvlášť oddělené žloutky a bílky), 5 lžic kávového likéru a 2 lžíce hladké mouky. Dále máslo na vymazání formiček, respektive hrníčků, 2 lžíce mletých či drcených mandlí nebo ořechů na vysypání. Na polevu 100g tabulka kvalitní čokolády na vaření, 150 ml smetany ke šlehání, podle chuti můžete přidat i kávový likér a kandovaný pomeranč na dozdobení.

Nejprve si připravte formičky, tedy malé hrníčky, které vytřete máslem a vysypte je drcenými mandlemi. A pusťte se do přípravy pěny: rozehřejte si kvalitní čokoládu, přidejte 5 lžic kávového likéru a směs pečlivě promíchejte.

Suflé krok za krokem

Přidejte 2 lžíce hladké mouky, cukr a opět vše promíchejte. Pak přihoďte ještě oddělené žloutky a důkladně směs promíchejte, aby se všechny ingredience pěkně spojily.

Z bílků ušlehejte pevný sníh a ten po částech přidejte a opatrně vmíchejte do čokoládové směsi. Jen tak bude pěkně nadýchaná. "Kdybyste sníh přidali a vmíchali všechen najednou, tak ho úplně rozbijete, vzhledem k tomu, že čokoládová hmota je dost tuhá," radí cukrářka Markéta Krajčovičová.

Takto připravenou čokoládovou hmotou naplňte zhruba do dvou třetin hrníčky vysypané drcenými mandlemi a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C na 15 až 20 minut. Je potřeba, aby suflé udělalo krásně křupavou krustu a přitom uvnitř zůstalo pěkně tekuté.

Na polevu přiveďte k varu trochu smetany, ve vodní lázni rozehřejte čokoládu. Ke smetaně přidejte rozehřátou čokoládu, můžete přidat i kávový likér a z této směsi umíchejte polevu. Ještě horké suflé polevou polijte, dozdobte kandovaným pomerančem nebo jiným kandovaným ovocem a podávejte.  

Dort pro milovníky obchodních center

Čokoládové suflé cukrářka Markéta Krajčovičová připravila pro další díl pořadu Božské dorty od Markéty, který běží v pondělí po osmé hodině večer na Prima love. A nepřipraví jen tento teplý čokoládový dezert, ale i další ze svých marcipánových dortů (jak vznikají, čtěte zde).

Takhle vznikal dort v podobě kufříku.
Dort jako živý, tentokrát v podobě kufříku plného holčičích nákupů.

Tentokrát originální dort dostal podobu kufříku plného nákupů, jak si je představují mladé dámy. Tedy módního oblečení, kosmetiky a doplňků. Jen na to mít. 

Autor:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Vrcholným projevem kočičí lásky je olizování, prozradila expertka

Kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel....

Kamkoliv přijde, usadí se na zem, aby měla co nejblíž ke kočkám, kterým rozumí jako málokdo. Většinou si ji zvou k těm,...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Soutěž o nejlepší relaxační místo. Jedna z posledních sérií fotografií

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce...

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce shromáždilo velké množství příspěvků,...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Porodní dům v ČR: Bude stejně úspěšný jako v zahraničí?
Porodní dům v ČR: Bude stejně úspěšný jako v zahraničí?

Nikdy nelze přesně naplánovat, jak bude porod probíhat. V zahraničí už řadu let fungují porodní domy jako alternativa klasické porodnice a domácího porodu. Jaké jsou přínosy a rizika těchto zařízení?

Najdete na iDNES.cz