Pátek 28. února 2020, svátek má Lumír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 28. února 2020 Lumír

Současné zemědělství ničí planetu a nakrmí jen polovinu lidstva, tvrdí studie

aktualizováno 
Metody k zajištění současné potravinové produkce podle vědců porušují čtyři klíčové environmentální hranice. Mluví o odlesňování, hnojivu na bázi dusíku, poklesu biologické rozmanitosti a vyčerpání čerstvé vody. Experti míní, že právě to jsou hlavní příčiny poškození životního prostředí.

Intenzivní zemědělství podle studie ničí planetu. | foto: Case

Novou studii Potsdamského institutu přinesl web New Scientist. Dokument uvádí, že současný systém světové produkce potravin ničí životní prostředí a v nynější podobě by se měl používat k výživě maximálně přibližně 3,4 miliardy lidí, nikoli současných 7,7 miliardy obyvatel planety. Pro výpočet vědci použili cílové číslo 2 355 kcal na člověka a den, které by byly potřebné pro nakrmení populace.

Přivlastňujeme si příliš mnoho půdy

„Problém spočívá v tom, že si přivlastňujeme příliš mnoho půdy pro pěstování plodin a chov hospodářských zvířat. Navíc příliš hodně hnojíme a zavlažujeme,“ tvrdí vedoucí výzkumu Dieter Gerten. „Abychom tento problém vyřešili s ohledem na stále rostoucí světovou populaci, musíme společně přehodnotit, jak vyrábět jídlo,“ doplňuje.

Gerten ve studii poukazuje na čtyři klíčové hranice životního prostředí, které musí současné zemědělské techniky respektovat, aby dokázaly nakrmit zvětšující se populaci. První hranicí je nadbytek dusíkatých hnojiv, které mohou pronikat do podzemních vod nebo odtékat do řek a jezer, a vytvářet tak mrtvé zóny zabíjející populace ryb a další nezbytný vodní život k udržení vyváženého ekosystému.

Současné zemědělské techniky také překračují přijatelné limity pro využívání sladké vody pro zavlažování, což zhoršuje globální systém oběhu vody v řekách. Dalším faktorem je přílišné odlesňování krajiny jen proto, aby se získala zemědělská půda. To přispívá k její erozi a následné ztrátě živin.

Posledním vlivem je ztráta biologické rozmanitosti. To znamená, že příroda ztrácí schopnost samoregulace a samouzdravení. Souvisí to také s tím, že se nerovnovážně rozvíjí schopnost škůdců zvyšovat své populace, aniž by měli své přirozené nepřátele regulující jejich počet.

Jak na to

Na základě tohoto zjištění pomocí počítačové simulace vědci doporučili několik opatření, jak upravit současný systém zemědělství, aby tolik nepoškozoval planetu. 

Souhlasíte s tím, že současný systém zemědělské výroby je dlouhodobě neudržitelný?

celkem hlasů: 3065

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 24. února 2020. Anketa je uzavřena.

Ano 2292
Ne 523
Stačilo by jen se trochu krotit a zbytečně neplýtvat potravinami 250

V první řadě doporučují sledovat území, kde ubylo více než pět procent původních druhů. V takových případech by se měl buď úplně přebudovat styl hospodaření, anebo prostě vyklidit pozice a nechat přírodu přírodě.

Dalším krokem by mělo být znovuzalesnění všech oblastí, kde bylo vykáceno víc než 85 procent plochy lesů. A následně se vyvarovat použití dusíkatých hnojiv ve všech oblastech, kde se zjistí zvýšený obsah jejich zbytků ve zdrojích vody nebo ve vodních tocích.

A posledním krokem by měl být přechod ze živočišných bílkovin na rostlinné. Při dodržení těchto podmínek by měl být uživen nejen současný počet obyvatel planety, ale dokonce až 10,2 miliardy lidí.

Autor:
  • Nejčtenější

Pohlreichova lest ve Svitavách vyšla. A začalo léčení kuchaře idealisty

Zdeněk Pohlreich zná majitele restaurace U Filipa už z předchozích natáčení Ano, šéfe! a ví, že Filip Albert to s...

Když se stala vegankou, zrušila školní jídelnu a začala vařit na internetu

Dewiin instagram sleduje už přes osmdesát tisíc lidí a najdete tam nejen fotky veganských jídel, které uvařila, ale i...

Nadýchané ovocné knedlíky se vůbec nevaří. Chutnají jako jahody na obláčku

Vaří se od jara do podzimu, první bývají s rebarborou, ty poslední se švestkami. Dělají se kynuté, z bramborového,...

VIDEO: Kříženec rotvajlera a fily neposlouchá, šel majitelce po krku

Na internetu si podle fotky našli štěně, které se jim líbilo, a zajeli si pro něj na druhý konec republiky. Aniž by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Poslední kožnatka na světě. Vědci řeší vymření dalšího živočišného druhu

Kožnatka Swinhoeova je kriticky ohrožená želva zvláštního vzezření a úctyhodných rozměrů. Tato prapodivná a přesto...

Premium

Luxusní auta a vily. Pohádkový život utnula mladíkům až policie

Jakubovi O. bylo dvacet let, když založil firmu J.O. Investment a začal podnikat. Po třech letech jezdil v kabrioletu...

Premium

Lhaní se dá naučit. Emoce se však obelhat nedají, radí kriminální psycholog

Naproti vám sedí podezřelý. Říká pravdu, nebo lže? Kriminální psycholog Ondrej Kubík ví, jak u výslechu přečíst mysl...

Premium

Dojemná záchrana? Nikoliv. MF DNES odhalila síť černého byznysu se psy

Líbivá záchrana psů z nevhodných podmínek je skvělý byznys. Na jeho financování se podílí česká i německá veřejnost....

  • Další z rubriky

Pohlreichova lest ve Svitavách vyšla. A začalo léčení kuchaře idealisty

Zdeněk Pohlreich zná majitele restaurace U Filipa už z předchozích natáčení Ano, šéfe! a ví, že Filip Albert to s...

Premium

Med, poklad ze spíže: superpotravina, kterou používali už ve starověku

Med byl odjakživa spojován s něčím božským. Ať už měl být božím výtvorem, darem, nebo pokrmem. Je to vcelku...

Ze zmrzlé půdy obilná pole. Změna klimatu posouvá zemědělství na sever

Dnes je tam půda zmrzlá, za sto let se v ní možná bude pěstovat obilí i brambory. Vlivem globálního oteplování se...

Kuchařský zázrak na počkání? Ne, videa jen sbírají miliardy zhlédnutí

Mají člověku ulehčit práci, někdy však jen okrádají o čas a peníze za suroviny. Řeč je o zázračných kuchyňských videích...

Najdete na iDNES.cz