VIDEO: Je čas odstrojit stromeček. Víte, kam s ním?

aktualizováno 
Tradice říká, že na Tři krále by se měl odstrojit stromeček. Teď jde jen o to, zbavit se ho tak, aby zbytečně nepřidělával práci ostatním. Ne každý má možnost ho vyhodit na zahradu a v létě spálit při táboráku.

Redaktor iDNES.tv v ulicích Prahy uspořádal anketu, ve které se ptal lidí, zda ještě jejich stromeček stojí v obýváku, či už ho odstrojili. Podle odpovědí je zřejmé, že s tou tradicí to nebude zase až tak horké. Mnozí si totiž chtějí prodloužit vánoční náladu co nejdéle.

Pokud se v nejbližších dnech chystáte stromeček odstrojit a zlikvidovat, rozhodně se nepokoušejte ho rozřezat na kusy a nacpat do kontejneru na směsný odpad. „Prosíme Pražany, aby vánoční stromky určitě neodkládali do popelnic, protože tím by se snížila jejich kapacita,“ žádá mluvčí Pražských služeb Radim Mana. 

„Způsob, jak odložit stromek, je tady v Praze dvojí. Pokud bydlíte například na sídlišti a je nádoba na odpad veřejně přístupná, klidně odložte stromek vedle popelnice. Pokud nádoba není veřejně přístupná, například u rodinného domu, prosíme obyvatele, aby ho odnesli na stanoviště tříděného odpadu,“ říká Mana.

V takovýchto místech budou pracovníci služeb postupně během ledna stromky sbírat. Část z nich skončí u zpracovatele, který stromky štěpkuje a využije se pro zahrádkáře. Zbytek skončí v ZEVO Malešice, kde přispěje k výrobě páry a elektřiny pro potřeby Prahy.

Populární je i zpětný odběr stromků. Některé společnosti nabízejí peněžní poukázku, pokud jim přinesete vánoční stromeček, který jste u nich koupili. Nejde tu však o dobročinnost, ale o to, abyste u nich znovu nakoupili. Ale na druhou stranu se tím alespoň částečně vrátí náklady na pořízení stromku.

Vánoční stromečky si užívala i zvířata v zoo, ale v tomto případě šlo jen o čisté stromky, které se neprodaly pro domácnosti (o zkrmování stromků čtěte zde). Odstrojené stromky většina zoo nesbírá, nejsou už po pobytu v teplém a suchém prostředí bytů příliš čerstvé, ale hlavně hrozí, že na větvi zůstane kovový háček, který by mohl některé ze zvířat zranit.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Kotlety na gril zkuste naplnit sýrem a šunkou a potírejte máslem s chilli

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování...

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování trošku jinak – fádní vepřové kotlety...

Najdete na iDNES.cz