První potravinová banka má vlastní kuchyni. Učí připravovat zeleninu

aktualizováno 
Potravinová banka z obchodů získá hromady lilků či brokolice. Jenže potřební lidé, kteří si tam chodí pro potraviny, často nevědí, jak si s nimi poradit. Bance se podařilo zařídit cvičnou kuchyni, kde profesionální kuchaři naučí, jak si zeleninu připravit.

Šéfkou potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj je Věra Doušová. Sama říká, že její dny se dělí do dvou částí. Celé dopoledne se věnuje organizování rozvozu potravin a naopak svozu z maloobchodu, odpoledne věnuje „papírování“.

Fotogalerie

„Máme 150 odběratelských organizací, jako je Naděje, Charita, Červený kříž nebo Armáda spásy, což se týká asi 22 tisíc klientů, a pak i menší, jako jsou azylové domy, dětské domovy nebo domy na půl cesty. Jednotlivci přímo z ulice nemohou přijít, musí mít papír například z odboru sociální péče nebo úřadu práce. Jde o to, aby potraviny dostávali ti, kteří to opravdu potřebují,“ popisuje Doušová.

Problém je v tom, že lidé, kteří jsou dlouhodobě v nouzi, si raději koupí potraviny, které zasytí, tedy pár rohlíků nebo chleba, ale s potravinami, které se do banky dostanou, si často nevědí rady. Typicky dražší zelenina, například lilek, brokolice, papriky, cuketa.

„Teď začínáme, ale už jsme tu měli kurz, kde je kuchař učil vařit polévku minestrone. Lidé zjistili, že je dobrá, a naučili se, jak ji připravit a sami se rozhodli, že toto určitě budou vařit. A druhý kurz ukazoval, jak zeleninu zpracovávat zase do jiných polévek, do palačinek a toustů,“ vzpomíná vedoucí.

Vedoucí to má vymyšlené tak, že si vytvořila okruh kuchařů, kteří jsou ochotni zdarma se účastnit těchto programů, takže podobný kurz by měl probíhat zhruba jednou týdně.

Potřebují nové auto

Je to k vzteku, když organizace, která dělá tak mnoho pro druhé, má smůlu, že přijde o dodávku, která denně sváží potraviny. Proto na Darujme.cz zahájili sbírku na nové. Podívejte se, třeba vás to zaujme.

Jedno z aut, kterým svážejí potraviny z maloobchodů, je nabourané, nyní se...

Jedno z aut, kterým svážejí potraviny z maloobchodů je nabourané, nyní se snaží vybrat peníze na nové.

Jejich problémem bylo, že se jim v pátek sejde z obchodu hodně zeleniny, kterou už nemohou udat. Maloobchod se jí zbavuje s tím, že už by je v krámě neprodal a zároveň hlavní zavážky organizací už skončily.

Proto Doušová vymyslela klasiku: v pátek se sejdou zaměstnanci a dobrovolníci a krájejí, strouhají, krouhají a zavařují. Tím se zachrání zelenina, která by až do pondělka nevydržela, ale pro čalamádu je naprosto dostačující. Vymysleli si dokonce nálepky, kterým zdobí skleničky: Zbytkoláda.

Ty pak přibalují do balíčků pro organizace i jednotlivce a rodiny. Nepřijde tak ani kousek jídla nazmar.

Potravinové banky nemají peněz nazmar, ale snaží se. „Prostě nezbývá nám než žebrat. První plynový sporák jsme získali od neziskové organizace, myčku jsme dostali od hotelu, který měnil vybavení kuchyně, ale vše bylo ještě funkční,“ vypočítává. A jako obrovskou pomoc považuje dar od majitele pražské restaurace, který se přišel dokonce podívat a věnoval jim zbytek.

Jen by se jim hodil robot, který by jim pomohl s krájením a strouháním. Jen během natáčení při strouhání jablek na domácích kuchyňských struhadlech se musely třikrát hledat náplasti.

Nečekejte ovšem, že v kuchyni najdete vybavení jako v michelinské restauraci. Ale pracovní stoly v nerezu a další vybavení, aby vše bylo v souladu s hygienickými normami, je tu samozřejmostí.

Autor:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Manuál, jak pěstovat ty nejběžnější bylinky. I v bytě či za oknem

Bylinky za oknem

Miniaturní zahrádka na okenním parapetu umožní sklízet čerstvé bylinky po celý rok. Většina z nich navíc...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Další z rubriky

Jak pěstovat kapradiny, ideální domácí čističky a zvlhčovače vzduchu

Ledviník je ideální i do závěsných nádob. Jeho listy mohou být až 75 cm dlouhé....

Jejich zajímavě tvarované listy osvěží domácnost jako málokterá jiná pokojová rostlina. Stačí si jen vybrat ten správný...

Manuál, jak pěstovat ty nejběžnější bylinky. I v bytě či za oknem

Bylinky za oknem

Miniaturní zahrádka na okenním parapetu umožní sklízet čerstvé bylinky po celý rok. Většina z nich navíc...

První potravinová banka má vlastní kuchyni. Učí připravovat zeleninu

Zaměstnanci a dobrovolníci se chystají zavařovat jablka na štrúdl.

Potravinová banka z obchodů získá hromady lilků či brokolice. Jenže potřební lidé, kteří si tam chodí pro potraviny,...

POZOR: Závislost dětí na internetu: Hrozí psychické a zdravotní poruchy
POZOR: Závislost dětí na internetu: Hrozí psychické a zdravotní poruchy

Odborníci se shodují na tom, že časté vysedávání dětí u internetu a používání mobilních telefonů může vést k závislosti. Nadužívání digitálních technologií má negativní dopad na jejich zdraví i psychiku. Jaké jsou varovné příznaky a jak situaci řešit?

Najdete na iDNES.cz