Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Dopřejte si pěkně pepřovaté steaky s říznou omáčkou

Vyzkoušejte přípravu steaků z hovězí svíčkové podle specialisty na českou kuchyni, šéfkuchaře Jaroslava Sapíka. Flák masa vyváženě kombinuje s pečenou zeleninou a opečenou bagetou, aby ani trocha omáčky nepřišla nazmar. Rad k přípravě dobrého steaku totiž není nikdy dost, i u nás na Hobby jich najdete hned několik.

Na steak s tlučeným pepřem a pepřovou omáčkou s míchanou zeleninou podle Jaroslava Sapíka budete pro čtyři strávníky potřebovat: 4 steaky z hovězí svíčkové (každý by měl mít zhruba 200 g), celý černý pepř, olivový olej a z bylinek hladkolistou petrželku, libeček, rozmarýn a tymián.

Na pepřovou omáčku spotřebujete 2 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce estragonové hořčice (která podle Jaroslava Sapíka dodá chuti omáčky ten správný šmrnc), 100 ml smetany ke šlehání, lžíci zeleného naloženého pepře a 40 g másla.

Na zeleninovou přílohu očistěte a na rozumně velké kusy podle potřeby pokrájejte 2 mrkve nebo 100 až 200 g baby karotky, 200 g zelených fazolek, několik růžiček kapusty, lilek, cuketu, červenou a zelenou papriku. Na dochucení stačí sůl, lze ale na závěr přidat i na kousky pokrájený česnek. Hotové jídlo podávejte s nasucho opečeným toastem, potřeným máslem a lanýžovým olejem. 

Příprava krok za krokem

Steaky nejprve s citem naklepejte pěstí.

Roztlučte černý pepř.

Roztlučeným pepřem posypte steaky.

Steaky dejte do misky spolu s bylinkami.

Maso nejprve zlehka naklepejte pěstí, posypte nahrubo drceným pepřem, přidejte bylinky, přiměřené množství oleje a misku odložte alespoň na hodinu do chladna.  (Pokud máte možnost maso naložit do misky s vakuovým uzávěrem, vydrží vám naložené v ledničce i tři až čtyři dny.)

Očištěnou a podle potřeby pokrájenou zeleninu rozprostřete na plech.
Zeleninu strčte do trouby (zhruba na 160 °C).
Zeleninku v troubě občas zkontrolujte. Když je pěkně opečená, přidejte kousek...

Očištěnou a podle potřeby pokrájenou zeleninu rozprostřete na plech a strčte ji do trouby na 160 °C.

Očištěnou a pokrájenou zeleninu dejte na plech do trouby zapéct, aby zkřehla. Když je téměř dopečená, promíchejte ji, přidejte kousek másla a podle chuti i nahrubo pokrájený česnek a nechte ji v troubě dojít.

Na omáčku si do hrnce kápněte trochu oleje a přidejte naložený, tedy nabobtnalý...
K oleji a pepři přidejte oba druhy hořčice.
A přilijte smetanu.
Všechny ingedience na pepřovou omáčku rozmixujte.

Do hrnce kápněte trochu oleje a přidejte nabobtnalý a změklý zelený pepř. Přidejte oba druhy hořčice, přilijte smetanu a všechny ingredience rozmixujte.

Na omáčku si dejte do kastrolu trochu oleje, naložený zelený pepř, oba druhy hořčice, přilijte smetanu a vše rozmíchejte tyčovým mixérem.

Steaky dejte zprudka opéct, pěkně každý celou plochou přimáčkněte na dno pánve.
Steaky dejte zprudka opéct, pěkně je celou plochou přimáčkněte na dno pánve.
Kdo se neobejde bez grilovací směsi koření, může si ji závěrem na steaky...
Jaroslav Sapík zkouší prstem "pérování" steaků.

Steaky dejte zprudka opéct, pěkně každý celou plochou přimáčkněte na dno pánve. Kdo se neobejde bez grilovací směsi koření, může si ji závěrem na steaky přidat.

A pusťte se do přípravy masa, které byste měli nechat nejprve chvíli ohřát při pokojové teplotě, pak ho na pánvi zprudka opečte z obou stran. "Chcete-li, aby byl uvnitř polokrvavý, musí na omak na pánvi pěkně pérovat," radí Jaroslav Sapík. Pak tedy maso stáhněte z ohně a nechte chvíli odpočinout, aby se v něm pěkně rozvinuly chutě. Osolte je až úplně nakonec.

Pepřovou omáčku prohřejte spolu se šťávou vypečenou ze steaků.
Steak s tlučeným pepřem a pepřovou omáčkou z kuchyně šéfkuchaře Jaroslava Sapíka

Pepřovou omáčku prohřejte spolu se šťávou vypečenou ze steaků a můžete podávat.

Připravený základ pepřové omáčky prohřejte a přidejte k ní šťávu vypečenou ze steaků. Na talíř naservírujte zeleninu, opečený toast, navrch steak, vše přelijte pepřovou omáčkou a můžete podávat. Šéfkuchař Jaroslav Sapík bude tyto steaky servírovat v nedělní podvečer na Primě v pořadu Česko na talíři.

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc

24. dubna 2024

Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...