Diskuse k článku

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková, hovězí zadní, nebo pupek?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R87o86b16e59r59t 11Š78m89e61r67e73k 8690473466476

V Lidlu to není steak, ale podrážka tenká, můžou tam psát o vyzrálosti co chcou, vyzkoušel jsem jednou a stačilo.

0/0
13.8.2018 11:38

P85e41t89r 24H92o60f13m18a89n86n 6859864485150

Hlavne to musi byt krvave jako peklo!

0/0
12.8.2018 18:08

J26i94ř44í 93D19u19š42e56k 8512421781713

V Mase nemá být žádná krev ;-O

0/0
23.8.2018 15:07

J55o45s58e55f 60R96i15c58h47t53e36r 9246495377843

Abych to shrnul: nejsem žádnej fanoušek ameriky, spíš naopak. Ale jestli někdy budete v new yorku, zajděte si do nějakýho fakt vyhlášenýho steak house. Standardní cena za porci je kolem $40-$50, což je v podstatě levnější než u nás, a chuťově je to prostě někde úplně jinde.

0/0
12.8.2018 15:14

M77a25r72t73i23n 40V84o44j72á39č75e37k 9363157391896

flanku jsem fakt neprisel na chut ..jinak ze 7 fotky prvni z leva takovy mam rad

0/0
12.8.2018 14:37

J57o45s31e15f 67R59i44c35h88t80e89r 9666715687303

Flank je chutnej, ale žvejkačka. Proto se buď dělá na nudličky (typicky napr. fajitas) nebo tenký plátky (Pho), apod. To je zas jen českej zlozvyk dělat to v celku jako klasickej steak - na lístku "steak" za 150 vypadá dobře, a "flank" zní dostatečně americky.

+1/0
12.8.2018 15:09

M54a80r34t64i40n 78V67o64j41á70č10e85k 9253837681776

si delate srandu? bud je chutnej nebo zvejkacka.a ja rikam ze pouzit ho na steak je blbost...uplne nechapu proc mate potrebu to vysvetlovat vcetne nazvu asi to pro vas dela vas prispevek zajimavejsi

0/−1
12.8.2018 16:03

J53o17s62e77f 77R28i32c26h28t80e46r 9836415497273

nevím proč se rozčilujete, když s vámi souhlasím. jen říkám že spoustě lidí flank steak "nechutná" kvůli nevhodné přípravě jako klasickej steak. ale v jiných úpravách si myslím že to je chuťově zajímavej kus masa.

+1/0
12.8.2018 16:08

V71a14c19l31a56v 12V49a98v21r88a 3797884435667

ne maso z buvola to být nemusí i ldyž Texasani mají naprosto grandiozní "Steak Housy". On i burger z buvola je něco jiného než z McD.

Dá se doma udělat steak ne, že ne. Příprava je jednoduchá a vysokou teplotu dnes dokáže kdejaký gril. No na mase záleží moc. Z každé strany 3 minuty - nezkoušejte dýl, vyjde vám tvrdá podrážka. Velmi lehce naolejovat maso rukou a na pánev NIC než maso. A hodně rozpálený grill. Koření třeba A1 steak omáčku..nebo jinou, jen ne prosím kečup. To dělají kuchaři zločinci. Ten tak na hranolky.

0/0
10.8.2018 3:00

J72o28s50e29f 12R45i58c19h89t51e36r 9576175457593

Maso z buvola?? Nepopletl jste si trochu zvířata? :-o

+1/0
12.8.2018 15:11

M42a82r33t90i52n 37V80o16j62á22č75e13k 9183517871976

no ja jsem jedl bizoni kytu na ohni a suprova a docela verim ze nekde jedi i buvoly proc ne .nepredpokladam ze kdyz uz ho chovaji ze ho nenechaji chcipnout

0/0
12.8.2018 16:07

J38o88s59e54f 61R94i64c38h14t67e62r 9236665937973

bizon a buvol je dost zásadní rozdíl. nevěřím že ten člověk jedl v texasu ve steak house maso z buvola. pravděpodobně jde jen o chybu překladu buffalo = bizon vs buvol.

+1/0
12.8.2018 16:14

M94i14c48h78a15l 56M97i89l39l90e22r 9876172369422

anglicke slovo buffalo se skutecnne da prelozit jako bizon i buvol ale rozhodujici je puvod zvirete.

Pokud v Americe, tak rozhodne bizon, jak rekl kolega nahore a pokud v Africe nebo Asii, pak buvol.

0/0
23.8.2018 19:00

V50a66c12l52a97v 68V57a89v96r46a 3287934855847

New York strip. Beru už jen 8 uncového na to starý koleno už tak nechutná.. Bratru od 20 do 30ti dolarů a dobrej Samuel Adams..

K tomu bramboru a v ní Sauer Cream, máslo, může být miska lusků, kvítek petrželky..

+1/−1
10.8.2018 2:52

M74i67c48h67a23l 79M97i68l72l81e51r 9396972309632

SAUER se v anglictine vyskytuje jen ve slove sauerkraut= kysele zeli

Jinak kysela smetana je SOUR cream;-)

0/0
23.8.2018 18:55

V49a17c56l12a71v 27V95a21v24r95a 3397474245517

Dnes už vám udělají dobrý steak i v Čechách. Tedy pokud mají kuchaře s velkým K.

Ani tady v Americe natož na Floridě není snadné dostat dobrého steaka.

Kuchař který umí musí být skvěle placen a pokud pan majitel šetří, dostanete podrážku. Maso nesmí být před přípravou nikdy mražené, a skvělý "cut" není za bakšiš.. Kdo má k vaření vřelý vztah, dokáže i nemožné se správným kusem masa.

Steak jež je udělaný na medium nebo rare medium je ovšem pochoutka. Stačí 3 minuty z každé strany na grilu, žádné oleje ..

jen tak si s ním omastit ruce v nichž držíte ten kus masa.

0/−1
10.8.2018 2:50

Z41d86e62n21ě15k 63H33o72n29o92m55i43c80h93l 2296114672708

mam hlad....

0/0
9.8.2018 10:22
Foto

J36a36n 57M39a71c91k 5247672782555

Jsem supervegan sedmeho stupne, nejim nic co vrha stin.

+10/0
8.8.2018 14:38
Foto

M34a71r83t42i83n 27B40l94a87h27n91í65k 7395751865620

Obvykle jsem proti komentářům imunní, ale u Vás jsem se zasmál nahlas ;-DR^

0/0
9.8.2018 1:53

M55a37r45t11i91n 22V37o68j20á86č93e11k 9243707951466

da se to jeste povysit? ale maso muzete jen musi byt upravene na grilu a gril behem upravy uzavren aby maso nenohlo vrhat stin

0/0
12.8.2018 14:24

J84o77s48e57f 19R23i58c63h62t33e22r 9506775707953

Já nevím, ale podle mě je v domácích podmínkách téměř nemožný připravit dobrej hovězí steak. Největší problém je sehnat skutečně kvalitní a vyzrálý maso - to se podle mě do normální obchodní sítě vůbec nedostane. A pak udělat ho správně vyžaduje dost zručnosti a zkušenosti, kterou my amatérští kuchaři prostě nemáme.

+2/−4
7.8.2018 16:26

T80o52m18á45š 86S31l76u63n22s43k25ý 6314958331393

Vyzrale maso se da koupit celkem bezne v tescu i v lidlu. Zrucnost neni potreba vubec, chce to jen dodrzet par zakladnich pravidel a po 2-3 pokusech se do toho dostanete

+6/0
7.8.2018 16:57

J79o27s30e55f 79R61i37c39h53t42e77r 9816485677983

z toho co koupíte v tescu a lidlu nikdy dobrej steak neuděláte, to vám garantuju. nebo máte hodně nízký nároky.

0/−8
7.8.2018 17:06

T86o89m48á89š 22S58l16u34n19s25k18ý 6234368231933

Tady ty soudy me opravdu bavi ;)

+6/0
7.8.2018 17:40

J90o62s39e33f 52R93i29c31h90t44e53r 9226635137183

Mě zas baví kutilové, co věří, že na 2-3 pokus udělají z masa z Lidlu špičkovej steak ;-D

0/−3
7.8.2018 17:48

V37l94a22d55a 34D82o15l20e79z72a92l 6202406705

tak je otazka co si predstavit pod pojmem spickovej. Pokud to bude ten z Texasu tak ano, takovej z masa z lidlu nikdo neudela, ale to neznamena, ze se neda udelat z masa z lidlu fakt dobrej steak....;-)

+5/0
7.8.2018 17:56

T47o10m25á59š 50S25l51u25n24s14k66ý 6684578551673

Me zas bavi nabubreli "profesionalove", ktery prekrucuji aby se vytahli. Bavime se o dobrem steaku, ne o spickovem steaku

+2/0
7.8.2018 18:00

J46o52s31e11f 74R79i28c23h67t68e18r 9566295527783

Vytahování je když se do někoho začnete navážet jak vás "tady ty soudy opravdu baví", takže si zaměťte před vlastním prahem a nebrečte když dostanete odpovídající reakci. Dobrej steak = takovej, kterej bych si chtěl dát znovu.

0/−3
7.8.2018 18:10

T11o19m90á29š 96S52l95u14n61s91k96ý 6224798171873

Kdyz se do me obujete, ze mam nizke naroky a garantujete, ze z masa z Tesca dobry steak neudelate, pritom to ani nezkusite, tak se nedivte, ze vam to vmetu do ksichtu

+3/0
7.8.2018 18:26

J65o34s59e51f 43R30i71c19h64t90e29r 9856575897423

To jste mi to vmetl ;-D

0/−1
7.8.2018 19:17

M68a32r71t44i13n 57V76o38j58á24č50e48k 9683197771676

pokud koupite kvalitni maso tak proc by se nemel podarit dobrej steak?pokud ho na grilu vylozene neprezahnete nebo nezprasite ruznejma onackama

0/0
12.8.2018 14:28

V47l16a78d13a 83D95o76l19e58z38a10l 6362386765

Ja teda nevim, ale nejak s panem Richterem souhlasim. Miluju steaky a jedl jsem jich fakt hodne, ale ten nejlepsi jsem mel stejne ve statech.

V Texasu a konkretne tady: https://www.h3ranch.com/

+1/−1
7.8.2018 17:06

J66o47s23e29f 33R73i50c44h13t39e88r 9946115367923

No právě. Steaky za louží, to je úplně jiný jídlo. Opakovaně jsem zkoušel špičková česká masa ve špičkových podnicích a od špičkových kuchařů a nikdy se to tomu ani nepřibližovalo. Nevím jak to tam dělají, ale dělají tu úplně jinak a chuť je nesrovnatelná.

+2/0
7.8.2018 17:46

V81l12a98d85a 32D80o79l78e86z58a71l 6552626855

Ja osobne si myslim, ze proste berou jedno a to same maso od jednoho chovatele a tim padem je kuchar zvyklej a vi jak s nim zachazet. U nas se da taky koupit super maso a da se z toho udelat vyborna gurmanska zelzitost, ale kdyz si ji date za tejden tak bude jina protoze maso je jiny. Jinak vyzrarele, nebo uplne jinej chov.

Je to pochopitelny, jsme malinka zeme a masa tu zase tolik nemame, oproti Texasu je to nesrvovnatelny. Dalsi vec jsou klimaticky podminky, zatimco na planich v TX zere dobytek furt to same tak u nas v zime ma smulu a musi se dokrmovat...

+2/0
7.8.2018 17:55

J73o57s49e10f 80R57i12c34h49t85e13r 9276135127483

Já myslím že mají vymakaný to staření masa a obecně nechávají zrát mnohem dýl. To maso je pak doslova obrostlý plísní na povrchu a ořezy jsou obrovský. Ale výsledek je nesrovnatelnej.

+1/−2
7.8.2018 17:57

V24l87a94d49a 26D75o36l10e49z15a95l 6852686365

to kazdopadne

0/0
7.8.2018 18:00
Foto

V69ě60r28a 86R57a39m81b48o94u30s77k89o56v62á 3235811150777

mají dobytek na steroidech a nenechávají to odležet , mám zkušenost jenom s několika kusy z domácí porážky, ale na to odléhání vážně nevěřím

0/−2
7.8.2018 20:45

M77i39r71a 70L75o15v46e 3204470578984

Ja mam nejradeji Filet Mignon. A kdyz je dokola jeste omotany bacon, tak to je vazne mnamka. K tomu bramborova kase s cesnekem a naparenou brokolici, posypanou cerstvym parmazanem. R^

0/0
8.8.2018 2:18

J94o83s71e43f 97V78o34s83i39c54k72y 4663747916743

S tim vyzranim to neprehanejte, ani to nezkousejte doma. Zrat se nechava hlavne maso ze starsiho dobytka, pac je tuhe. V chladirne visi cele ctvrte na hacich nekolik tydnu. U dvouletych byku se to nedela !

0/−6
7.8.2018 17:23

T70o35m28á73š 85S67l98u27n18s38k63ý 6984838231503

I u dvouletych byku se to samozrejme dela a rozdil v chuti i strukture je fakt znat. To ze pouzijete vykricnik to opravdu nezmeni ;)

+3/0
7.8.2018 17:39

V47á90c33l48a10v 45V16a56n58ě82k 2883963758331

Máte pravdu.

Pokud začnete s kvalitním masem tak to se dělá prakticky samo a pokud z něho neuděláte kremaci, tak bude víceméně dobré.

Ale musíte vědět jaké maso se na co hodí pochopitelně.

0/0
7.8.2018 23:30

B15o72h96u77s11l43a20v 90L73u70d41v94í66k 5622151448790

Ale dá se udělat dobrej hovězí steak srovnatelnej s nejlepšíma restauracema. A i maso na něj se dá sehnat docela bez problémů, ať už T-Bone, Porterhouse (i original Bistecca Fiorentina), klasický filet mignon ... např. přes prodejny, které jsou u některých restaurací (Borgo shop ...). Florentinský biftek (original z plemena Chianina, cca 1,5kg/kus, takže spíš menší, ale je to pro 2) jsme měli letos v létě dvakrát a opravdu se dá udělat srovnatelně s vyhlášenými toskánskými restauracemi. Na druhou stranu jsem těch bifteků z hovězího i jako amatér udělal za poslední roky stovky ..., takže praxi asi nějakou mám. Nedělám to ale na grilu, ale klasicky na pánvi (ocelová Mauviel nebo litinová Staub) a na indukčním vařiči - stačí pořádný "zdroj tepla" + kvalitní pánve + kvalitní maso a pak je úspěch (skoro) zaručen ...

0/0
7.8.2018 23:51

T49o70m87a16s 80H42a36c90e38k 6644777695897

Podle mne je steak na panvi a na BBQ (pokud mozno na drevene uhli, ale plyn take muze byt) obrovsky rozdil. Take jsem jich uz par udelal a troufnu si rici ze rozdil mezi panvickou a BBQ poznam na prvni sousto :-)

0/0
13.8.2018 14:22

B96o69h33u93s13l64a66v 30L82u79d39v56í27k 5612171148780

Uznávám, v článku píšou o grilování, na druhou stranu nikde netvrdím, že pánev a BBQ je nerozpoznatelné:-). Já už BBQ gril minimálně 3 roky nevytahnul (máme na uhlí i plyn), preferujeme spis ty grilovací panve a nejlépe se mi dělá na klasickém kachlovem sporaku, kde si topím a reguluju teplotu přidáváním bukových polinek (ale to jen, když jen v zimním období, kdy se nedá být venku). V restauraci BBQ steak na dřevěném uhli jsem měl naposledy vloni v Zermattu (a mimochodem nebyl nic moc, ale to spíš bylo masem ...).

PS: oheň nám u toho v létě hoří v krbu pro zahřátí při chladnějších večerech/nocích

0/0
13.8.2018 14:50

M52a50r23t12i49n 36V86o26j33á40č69e85k 9713787421316

nesmysl makro prodava solidni a vyzrale maso..z toho to jde

0/0
12.8.2018 14:26

J82o73s71e71f 71R59i49c77h58t65e90r 9586595627793

Marko jo. Já měl na mysli standardní maloobchodní síť v běžných krajských nebo okresních městech.

0/0
12.8.2018 15:05

M28a86r59t21i36n 55V87o57j42á45č76e78k 9343957431206

karticky makro rozdavalo skoro kazdemu

0/0
12.8.2018 16:09

B10e96d34ř44i86c45h 42M16r92á10z45e53k 7826451380664

Včera jsem dělal steak z vyzrálého rib-ey z Globusu. Byl vynikající, šťavnatý, křekhý...

0/0
13.8.2018 8:05

J70i59ř51í 98K21u67n15c 7742949267387

Ale dá. Stačí nakoupit dobré maso, např. v Makru se dá sehnat vysoký roštěnec z Argentiny nebo Uruguaye, dobře nakrájet (plátky aspoň na 3cm - to je problém třeba toho masa z Lidlu, ty plátky jsou slabé) a hodit na opravdu dobře a hodně rozpálený gril. slabé 3 minuty z každé strany, sundat, přikrejt a nechat aspoň 5 minut odpočinout.

Nejlepší steak jsem jedl v restauraci v Manchesteru, pak ty svoje domácí, pak dlouho nic a pak teprve ty z CZ restaurací.

0/0
13.8.2018 8:10

J35i93ř79í 25D81u24š55e89k 8602341281923

že steak potřebuuje um? hdoit flakotu na panev za 2 minuty jste hotovej. Maximalně odpocinout maso 15 minut pokud nechcete aby vám vytekla šťáva na talíř a pak jen sůl pepř. není co řešit.

0/0
23.8.2018 15:12

Najdete na iDNES.cz