Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

aktualizováno 
Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen u podřadných vín.

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Na chuť vína sice nemá plastový obal žádný vliv, ovšem PET lahev není vhodná jako obal na dlouhodobé skladování. Sudová vína, která zákazníkovi prodejce stočí do PET lahve, nejsou pro dlouhodobé uchovávání vůbec určená. 

„Vzhledem k tomu, že jde o víno určené k rychlé spotřebě, bych doporučil zkonzumovat jej ideálně do týdne,“ vysvětluje someliér Libor Nazarčuk, který je ve svém oboru trojnásobným mistrem republiky. Pokud si tedy chce někdo ze svého oblíbeného stáčeného vína udělat archivní kousek, příliš nepochodí. „PET láhve je třeba skutečně vnímat pouze jako transportní obal,“ dodává.

Korek o kvalitě nesvědčí

Pokud přijde na řadu otázka správného skladování vína, nemusíme být zrovna odborníci, abychom tušili, že lahve by neměly zůstávat jen tak stát. Ale proč se vlastně uchovávají naležato? Hlavním důvodem je korek.

Libor Nazarčuk

Libor Nazarčuk

„Korek by měl být zespoda smáčen, aby nedošlo k jeho vyschnutí a následné oxidaci vína,“ vysvětluje Nazarčuk. Pokud je však víno uzavřeno šroubovacím uzávěrem, toto pravidlo víceméně odpadá. 

„Proto ostatně šroubovací uzávěry vznikly. Aby víno v lahvích, které dlouho stojí, neztratilo na kvalitě. Rozhodně neplatí, že by šroubovací uzávěry značily horší kvalitu vína. Například v Austrálii a na Novém Zélandu už se prakticky nepoužívají jiné než šroubovací uzávěry a jsou jimi běžně uzavřené i lahve za desítky dolarů.“

Chutě se nesmí přebíjet

Svět chutí vína je natolik bohatý, že nelze jednoduše říci, že červené vždy patří k tmavému masu a bílé zase ke světlému. Existují však kombinace, kterým je zaručeně lepší se vyvarovat.

„Spojení červeného vína s mořskými plody je vždycky špatně. Chuť totiž zhořkne. Stejně se tak k sobě nehodí sladký dezert a výrazně suché víno. Chutě by se zkrátka neměly přebíjet. Pokud volíme víno k pokrmu, musíme vybírat tak, aby se chutě snoubily,“ vysvětluje Libor Nazarčuk.

Zároveň je pravdou, že většina běžně prodávaných vín není určena pro dlouhodobé uskladňování, díky kterému by získala na kvalitě. Ale pokud jde o víno, které má potenciál k dlouhodobému zrání, umožní mu to jedině korková zátka. 

Takových je v běžných českých obchodech minimum, ale nabízejí je kvalitní specializované obchody.

Mýtus pokojové teploty

Dalším důležitým faktorem je teplota. A to jak pro skladování, tak pro podávání. „Není to až tak zásadní absolutní hodnota, ale především je důležité to, aby v místnosti skladování byly co nejmenší teplotní výkyvy,“ upozorňuje someliér.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Klíčová je ovšem teplota při samotném podávání. V tomto případě Nazarčuk naráží na zažitý mýtus, že červená vína mají mít pokojovou teplotu. Tento požadavek se podle něj týká jen omezeného okruhu červených vín.

„Pokojová teplota se týká spíše těžších červených vín s vyšším obsahem tříslovin. Ta se skutečně mohou podávat při vyšší teplotě. Naopak mladá svěží červená vína se podávají při stejné teplotě jako bílá vína,“ vyvrací Nazarčuk zažité pravidlo.

Zároveň dodává, že pojem „pokojová teplota“ může být dost zavádějící. Čtyřiadvacet stupňů, což je pro mnohé optimální bytové klima, totiž rozhodně není pro víno ideální. „Limitní hranice takzvané pokojové teploty je zhruba 18 stupňů,“ upozorňuje.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Zakládáte či chcete měnit svou zahradu? Nejdříve si ujasněte koncepci

Patříte-li mezi společenské typy, můžete zahradu koncipovat jako velký obývák s...

Chystáte se vybudovat novou zahradu či změnit vzhled té stávající? Právě vám je tedy určen pětidílný seriál magazínu...

V Česku se téměř polovina domácností točí kolem psa

Jemná psí masáž . I takové rozmazlování může být součástí služeb psího hotelu.

Česko je psí velmoc. Hafany už nepoužíváme jen k hlídání svého domu. Také s nimi tančíme, voláme jim taxík a posíláme...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

Netradiční hovězí steak z roštěné. Vyzkoušejte marinádu z jalovce a vodky

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po...

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po nových chutích, zkuste maso na chvíli...

PORADNA: Bojím se, že si zabouchnu dveře. Existuje řešení?

Problémy s klíči jsou nejen problémem žen.

Čtenářka Jana bydlí v pronájmu a má jen jednu soupravu klíčů od bytu. Tak trochu trpí fóbií, že vyjde na chodbu, dveře...

Zálesácký chleba zvládnete snadno i na grilu v polních podmínkách

Pečení chleba

Není to sice tradiční kvasový chléb, ten jen tak někdo nezvládne a jeho příprava potřebuje daleko více času. Ale jestli...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz