Pátek 4. prosince 2020, svátek má Barbora
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 4. prosince 2020 Barbora

Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen u podřadných vín.

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Na chuť vína sice nemá plastový obal žádný vliv, ovšem PET lahev není vhodná jako obal na dlouhodobé skladování. Sudová vína, která zákazníkovi prodejce stočí do PET lahve, nejsou pro dlouhodobé uchovávání vůbec určená. 

„Vzhledem k tomu, že jde o víno určené k rychlé spotřebě, bych doporučil zkonzumovat jej ideálně do týdne,“ vysvětluje someliér Libor Nazarčuk, který je ve svém oboru trojnásobným mistrem republiky. Pokud si tedy chce někdo ze svého oblíbeného stáčeného vína udělat archivní kousek, příliš nepochodí. „PET láhve je třeba skutečně vnímat pouze jako transportní obal,“ dodává.

Korek o kvalitě nesvědčí

Pokud přijde na řadu otázka správného skladování vína, nemusíme být zrovna odborníci, abychom tušili, že lahve by neměly zůstávat jen tak stát. Ale proč se vlastně uchovávají naležato? Hlavním důvodem je korek.

Libor Nazarčuk

Libor Nazarčuk

„Korek by měl být zespoda smáčen, aby nedošlo k jeho vyschnutí a následné oxidaci vína,“ vysvětluje Nazarčuk. Pokud je však víno uzavřeno šroubovacím uzávěrem, toto pravidlo víceméně odpadá. 

„Proto ostatně šroubovací uzávěry vznikly. Aby víno v lahvích, které dlouho stojí, neztratilo na kvalitě. Rozhodně neplatí, že by šroubovací uzávěry značily horší kvalitu vína. Například v Austrálii a na Novém Zélandu už se prakticky nepoužívají jiné než šroubovací uzávěry a jsou jimi běžně uzavřené i lahve za desítky dolarů.“

Chutě se nesmí přebíjet

Svět chutí vína je natolik bohatý, že nelze jednoduše říci, že červené vždy patří k tmavému masu a bílé zase ke světlému. Existují však kombinace, kterým je zaručeně lepší se vyvarovat.

„Spojení červeného vína s mořskými plody je vždycky špatně. Chuť totiž zhořkne. Stejně se tak k sobě nehodí sladký dezert a výrazně suché víno. Chutě by se zkrátka neměly přebíjet. Pokud volíme víno k pokrmu, musíme vybírat tak, aby se chutě snoubily,“ vysvětluje Libor Nazarčuk.

Zároveň je pravdou, že většina běžně prodávaných vín není určena pro dlouhodobé uskladňování, díky kterému by získala na kvalitě. Ale pokud jde o víno, které má potenciál k dlouhodobému zrání, umožní mu to jedině korková zátka. 

Takových je v běžných českých obchodech minimum, ale nabízejí je kvalitní specializované obchody.

Mýtus pokojové teploty

Dalším důležitým faktorem je teplota. A to jak pro skladování, tak pro podávání. „Není to až tak zásadní absolutní hodnota, ale především je důležité to, aby v místnosti skladování byly co nejmenší teplotní výkyvy,“ upozorňuje someliér.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Klíčová je ovšem teplota při samotném podávání. V tomto případě Nazarčuk naráží na zažitý mýtus, že červená vína mají mít pokojovou teplotu. Tento požadavek se podle něj týká jen omezeného okruhu červených vín.

„Pokojová teplota se týká spíše těžších červených vín s vyšším obsahem tříslovin. Ta se skutečně mohou podávat při vyšší teplotě. Naopak mladá svěží červená vína se podávají při stejné teplotě jako bílá vína,“ vyvrací Nazarčuk zažité pravidlo.

Zároveň dodává, že pojem „pokojová teplota“ může být dost zavádějící. Čtyřiadvacet stupňů, což je pro mnohé optimální bytové klima, totiž rozhodně není pro víno ideální. „Limitní hranice takzvané pokojové teploty je zhruba 18 stupňů,“ upozorňuje.

Autor:
  • Nejčtenější

Legendární rybář si splnil životní sen. Z Labe vytáhl gigantického kapra

Známý kaprař Petr „Pítrs“ Novotný ulovil před pár dny na domácí vodě na Labi jednoho z nejtěžších říčních kaprů, který...

Pozor na zateplení špalet a nadpraží okna. Jinak vzniknou tepelné mosty

Další díl Fachmanů, který sleduje rekonstrukci staršího rodinného domu, řešil správné řešení detailů zateplení kolem...

Krůtí maso není suché, problémem je špatný kuchař, říká Pohlreich

V dalším dílu kuchařské show Šéfem za pár minut je hvězdou krůtí maso. Nejenže se ve většině případů dá použít v...

Navrhněte jméno pro orangutaního kluka ze Zoo Praha a vyhrajte vstupenky

Vzácné mládě orangutana sumaterského se narodilo 17. listopadu a nikdo netušil, za jak dlouho se podaří zjistit jeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zářivé plamínky k adventu patří, pusťte se do výzdoby a užijte si to

Adventní věnec patří k Vánocům stejně jako stromeček, jmelí, betlém nebo vánoční hvězda. I v něm je něco tradičního a...

Jaro jsme zpackali, řídila to parta ambiciózních analytiků, bilancuje Balík

Premium Česko jarní vlnu epidemie koronaviru nezvládlo, lockdown byl zbytečně tvrdý a jeho následky pocítí lidé teprve v...

Drsná svědectví z českých „callcentráků“: trestání baseballkou, celý den bez WC

Premium Ponižování, výsměch i fyzické tresty. To vše zažili lidé v některých call centrech. Jedni vzpomínají na minimální čas...

TEST televizorů: Nevyznáte se v široké nabídce? Pomůže vám náš velký přehled

Premium Od 3 190 do 62 990 korun. Všechny zobrazovací technologie, všechny televizní operační systémy a jedenáct vybraných...

  • Další z rubriky

Během topné sezony pomůže se suchým vzduchem zvlhčovač, rostliny i větrání

Často vás trápí kašel nebo rýma, pálí vás oči, býváte unavení a snadno chytnete kdejaký bacil? Jedním z důvodů může být...

Pozor na zateplení špalet a nadpraží okna. Jinak vzniknou tepelné mosty

Další díl Fachmanů, který sleduje rekonstrukci staršího rodinného domu, řešil správné řešení detailů zateplení kolem...

Vyčistit okapy, zkontrolovat komín a fasádu. Připravte dům na zimu

Zima se blíží a náš dům by se měl na příchod chladnějšího počasí a plískanic připravit. A zdaleka nejde jen o kontrolu...

Krůtí maso není suché, problémem je špatný kuchař, říká Pohlreich

V dalším dílu kuchařské show Šéfem za pár minut je hvězdou krůtí maso. Nejenže se ve většině případů dá použít v...

Jaká je smrtnost? Kde hrozí nákaza covidem? Nové důkazy vědců nepotěší

Jaké jsou vědecké důkazy o účinnosti roušek a respirátorů? V jaké situaci je největší riziko nákazy? Kolik procent...

Svůj nový vztah jsem radši šla ohlásit řediteli, říká zamilovaná Witowská

Premium Její život se letos pořádně otočil. Možná ještě víc, než když předloni bravurně zvládla prezidentskou debatu. Aby měla...

Bahamské úřady zveřejnily příčinu smrti Seana Conneryho

Bahamské úřady zveřejnily oficiální pitevní zprávu k úmrtí herce Seana Conneryho. První a nejdéle sloužící James Bond...

Fronty u kadeřníků, obchody počítají zákazníky. Velké rozvolnění začalo

Sledujeme online Po více než měsíci se ve čtvrtek opět otevřely obchody, restaurace a provozovny služeb. Obchodníci se na něj dlouhodobě...

Před 40 lety měla nehodu Marika Gombitová, papaláš ji nazval mrzákem

Noc z 30. listopadu na 1. prosince 1980 byla na jihu Moravy nevlídná. Foukal silný vítr a hustě sněžilo. Po posledním...