Sobota 7. prosince 2019, svátek má Ambrož, Benjamin
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 7. prosince 2019 Ambrož, Benjamin

VIDEO: Když neměli co uvařit Titovi, z nouze vymysleli „dívčí sen“

aktualizováno 
Dívčí sen je srbská specialita, kterou dostanete v pražské srbské restauraci Jelica. Podle jejího majitele pokrm vznikl jako výraz zoufalství kuchaře s prázdnou lednicí, kterého překvapil návštěvou někdejší prezident bývalé Jugoslávie Josip Broz Tito.


Šikovný kuchtík se se situací popasoval po svém. V lednici našel kousek vepřové kýty a domácí sýr kajmak. Vyklepal kýtu natenko a zavinul sýr dovnitř. Aby výtvor držel pohromadě, použil běžný trojobal. Prezidentovi jídlo tak zachutnalo, že si vyžádal recept pro svou kuchyni.

A v Srbsku se zrodila nová legenda. Už se nikdo nedozví, zda je to pravda, ale jídlo dodnes najdete v srbských jídelních lístcích.

Fotogalerie

Jinak je srbská kuchyně velmi prostá. Nepoužívá se kromě soli témě žádné koření. „I moje babička mi říkala, že pepř se používá hlavně tehdy, když už maso není úplně v pořádku,“ popisuje majitel restaurace Radoslav Vučičevič.

Na rozdíl od typických balkánských bylinkových chutí se v Srbsku dočkáte spíš vůně kořenové zeleniny, cibule, česneku. V Jelice se snaží zachovávat starý „babičkovský“ styl srbské kuchyně. „Je ale pravda, že když v Srbsku přijdete do města, najdete tam vliv mezinárodní kuchyně a obrovsky tam rostou rychlá občerstvení,“ popisuje Vučičevič.

Kajmak

Mléčný produkt trochu podobný sýru, při stáří několika dnů potom spíše máslu. Kravské mléko se pomalu vaří, potom se nechá další dvě hodiny lehce ohřívat na slabém plameni.

Po odstranění zdroje tepla se seškrábne svrchní vrstva (mléčný škraloup), která se nechá několik hodin nebo dní zchladit a mírně nakvasit.

Výsledný produkt - kajmak - má hutnou, krémovou konzistenci s vysokým obsahem tuku (asi 60 %) a mírně kyselou chuť.

I ta však zčásti fungují na srbském principu. Populární jsou na ulici tradiční grily na dřevěné uhlí. Ty se udržují ve stavu stálé pohotovosti tak, že se žhavé uhlíky v pauze přesypou vychladlým popelem. Když pak potřebujete zvýšit žár, stačí jen prohrábnout oheň a jste připraveni opět k akci. Stejně tak to dělají i tady v restauraci, když si někdo z hostů vybere grilovaný pokrm.

O přípravu jídel se tu stará „importovaný“ kuchař Bane Zimonja. Takže část jídelního lístku pochází z kuchařského sešitku Vučičevovy maminky, část přivezl kuchař ze své domoviny. „Když jsem se chtěl najíst podle svého gusta, musel jsem si svou hospodu postavit,“ naráží majitel na to, že skutečně autentickou srbskou restauraci podle jeho názoru v Praze nenajdete.

Jak na dívčí sen? Podle hesla co dům dal vezměte plátek masa. Může to být třeba vepřová kýta, pro zmlsané jazýčky panenka, ale třeba i telecí nebo kuřecí prso. Podstatné je, abyste ho dokázali hodně rozklepat.

Postupujte jako na videu. Maso nařízněte, rozklepejte, posolte, naplňte a smotejte. Pak použijte klasický trojobal. Kuchař pro jistotu používá dvojitý, aby sýr během přípravy nevytekl. „Pokud nemáte sýr kajmak, klidně použijte nějaký jiný, který máte rádi, třeba balkánský. Naše kuchyně je v tomto opravdu benevolentní,“ radí Vučičevič.

Ke smaženému se hodí hodně zeleniny, přidává se i trochu omáčky. Kuchař si nejvíc oblíbil směs zakysané smetany a ajvarem.

Autor:
  • Nejčtenější

Fenka sežrala vejce otrávené zakázaným jedem, za dvě hodiny byla mrtvá

Čtyřměsíční fenka při venčení kolem Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku sežrala na cestě pohozené vejce. To...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ovar, jitrnice a prejt. Řezníci během mrazivé neděle oslavili svůj svátek

Zvuk harmoniky hrající české lidovky a desítky mužů ve zmijovkách. Tak přivítal návštěvníky druhý Den řezníků. Už od...

Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

  • Další z rubriky

Ovar, jitrnice a prejt. Řezníci během mrazivé neděle oslavili svůj svátek

Zvuk harmoniky hrající české lidovky a desítky mužů ve zmijovkách. Tak přivítal návštěvníky druhý Den řezníků. Už od...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

Vyhrajte boj s nachlazením. Pokud selže prevence, nasaďte pomocníky

Chřipce a nachlazení se můžeme účinně bránit, je třeba se jenom vyvarovat běžných chyb a dodržovat několik jednoduchých...

Ochotní sousedé i úklid cenností. Sedm rad, jak zabezpečit chalupu na zimu

Jen za první polovinu letošního roku napáchali zloději v rekreačních objektech škody za více než osmnáct milionů korun....

Najdete na iDNES.cz