Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

  • 11
V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky. Tentokrát se nám sešly různorodé recepty, ze kterých si vybere každý.

Grilovaná vepřová žebra

Grilovaná vepřová žebra

První recept je od Lenky Kovaříkové. Vepřová žebra naložíme ve směsi, kterou si připravíme a necháme marinovat přes noc.

Složení směsi:

Do dvou decilitrů slunečnicového oleje přidáme grilovací koření, hořčičná semínka, dva stroužky rozmačkaného česneku a dvě lžíce medu. (Můžeme přidat i bylinky dle chuti).

Vše promícháme metličkou, přidáme žebra a marinujeme. Na zavřeném grilu pečeme z obou stran. Jako přílohu můžeme dát listový salát a pečivo.

Tip: Můžeme si pomoct tím, že žebra předvaříme v osolené vodě a poté je vychlazená marinujeme a doděláme v grilu.

Hovězí hamburger

Hovězí burger

Nesmí chybět ani oblíbený burger, tentokrát od Josefa Grosmana.

Na hamburgerové placky potřebujete:

  • mleté hovězí maso – koupíte rovnou u řezníka nebo si ho namelete doma
  •  5 stroužků česneku
  • pepř čtyř barev
  • sůl
  • worcesterská omáčka - pár kapek dle chuti
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • koření na mletá masa nebo gyros
  • oregano

Do mletého hovězího masa přidáme veškeré ingredience a hněteme tak dlouho, dokud není vše pořádně promíchané. Potom maso rozdělíme na jednotlivé porce (150–200 g) a vytvoříme placky, uprostřed každé uděláme důlek, aby se maso na grilu nenafouklo.

Na hamburger:

  • hamburgerová houska
  • míchané hamburgerové maso
  • anglická slanina
  • sýr cheddar
  • kyselé okurky
  • rajče
  • míchaný listový salát – polníček, rukola, červený listový salát
  • plnotučná hořčice
  • kečup

Pošlete fotografii s receptem a vyhrajte kontaktní elektrický gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku  pošlete na adresu soutez.hobby@idnes.cz.

Grilovaný bůček
Marinované kuře pečené „naplacato“

První čtenářské recepty už se scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

Veškerou zeleninu nakrájíme na plátky, slaninu a část cibule opražíme na grilu nebo osmažíme na pánvi. Hamburgerovou placku opékáme asi 5 minut z každé strany. 

Placku otáčíme pouze jednou a po otočení na maso položíme 2 plátky sýra, 2–4 plátky opražené slaniny (podle velikosti) a osmaženou cibulku. 

Než se maso opeče i z druhé strany, nahřejeme si spodní i vrchní část housky. Obě poloviny housky poté potřeme hořčicí a kečupem, na spodní část housky dáme míchaný listový salát a čerstvou neosmaženou cibuli. 

Jakmile je maso hotové, položíme ho na čerstvou cibuli, přidáme plátky kyselé okurky a rajčete a přiklopíme druhou částí housky.

Grilovaný roastbeef

Grilovaný roasfeef

Tento recept poslal David Kubricht.

Budete potřebovat:

  • uleželá roštěná
  • sůl
  • pepř
  • kremžská hořčice
  • olivový olej
  • worcesterská omáčka

Postup krok za krokem

Roštěnou osolíme opepříme, potřeme kremžskou hořčicí, olivovým olejem a worcesterskou omáčkou a necháme alespoň přes noc odležet. Hodinu před grilováním vyndáme z lednice.

Na grilu opečeme zprudka ze všech stran, gril zregulujeme na 150 °C a grilujeme nepřímou metodou na teplotu 52–53 °C uvnitř masa.

Vyndáme z grilu a necháme vychladnout. Pak nakrájíme na tenké plátky a poté podáváme v čerstvé bagetě s ledovým salátem, cibulí a domácí tatarkou.

Grilovaná hovězí veverka

Grilovaná hovězí veverka

Pochoutku z tohoto méně obvyklého masa poslal Lukáš Liška.

Z veverky odstraníme největší kousky přebytečného tuku. Zbytek necháme pro lepší chuť. Veverku řádně osolíme, opepříme. Dobré je pepř i se solí vmasírovat do masa. Do dlaní si nalijeme olivový olej a promneme v nich maso.

Předchozí díly

Pokud nemáte gril s vyvýšenou plošinou, kde se dá maso uchovávat mimo přímý žár, přesuňte grilovací brikety pod jednu stranu grilovací mřížky.

Steak děláme nejprve zprudka na jedné straně. Maso otočíme až poté, co se samo odlepí. Tím se maso zatáhne a neztratíme požadovanou šťávu.

Hovězí veverka

Hovězí veverka je vlastně vrchní část pupku a je tvořena dvěma podlouhlými svaly spojenými podélně blánou. Jako maso na steaky zůstávala tato delikatesa dlouho neobjevena a to i z důvodu, že jí je na býkovi či jalovici relativně málo.

Zdroj: Stejkybejky.cz

Až se vám bude líbit povrch masa, přesuňte jej mimo přímý žár na druhou stranu grilu a přiklopte.

Na určení úpravy masa používám známou jednoduchou metodu, kdy se dotknete ukazováčkem, prostředníčkem, prsteníčkem či malíčkem části dlaně pod palcem. Tuhost, kterou cítíte odpovídá tuhosti masa:

  • ukazováček = medium rare
  • prostředníček = medium
  • prsteníček = medium well
  • malíček = well done

Maso sundáme z grilu a necháme ho odpočinout. Čtenář použil pánev, kterou lze přiklopit, ale v ideálním případě jej zabalte do alobalu a nechejte ze dvou stran dýchat.

Platí pravidlo: jak dlouho grilujete, tak dlouho nechejte maso odpočívat. Je to skutečně důležité, aby se šťáva, jež je soustředěna uprostřed masa, rozlila do celého steaku.

Jako přílohu čtenář zvolil jednoduchý salát. Smíchejte římský salát, ředkvičky, kukuřici, okurku, cherry rajčata, sůl, pepř a olivový olej.

K veverce je ideálním nápojem pivo.

Nabroušená křídla

Hot wings na grilu

Recept na ostrá marinovaná křidélka poslal Luděk Müller.

Marináda:

Na rostlinném oleji opečeme jednu najemno nakrájenou cibuli. Než začne hnědnout, přidáme čtyři nakrájené stroužky česneku. 

Po chvilce přidáme jedno nakrájené rajče a zalijeme protlakem. Přidáme sůl a pepř dle chuti. Podle toho, jak chceme marinádu pikantní, přidáme nakrájenou pokud možno čerstvou chilli papričku. Chvíli povaříme, rozmixujeme a necháme vychladnout.

Tuto marinádu můžeme použít i na vepřová žebra. 

Postup:

Čerstvá kuřecí křídla naložíme do vychlazené marinády na několik hodin, nejlépe přes noc. Část marinády si schováme na potírání křídel během grilování.

Na závěr ugrilovaná křídla posypeme najemno nakrájeným čerstvým koriandrem s chilli papričkou. 

Grilovaný špíz s česnekovým dipem

Grilovaný špíz s česnekovým dipem

Oblíbený recept na špízy na grilu poslala Kateřina Wolfová.

Budete potřebovat:

  • vepřové maso
  • anglická slanina
  • klobása
  • cuketa
  • žampiony
  • paprika
  • cherry rajčátka
  • cibule – výborná je i nakládaná cibulka

Na dip:

  • jogurt
  • majonéza
  • bylinky ze zahrádky
  • česnek

Maso nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme, potřeme olivovým olejem a necháme odležet, ideálně přes noc. Před napichováním všechny suroviny promícháme s masem abychom je již nemuseli potírat. 

Na výrobu dipu smícháme ve stejném poměru jogurt a majonézu. Přidáme rozetřený česnek a libovolnou čerstvou bylinku. Čtenářka používá libeček, tymián nebo například kopr a petrželku. Podáváme s opečeným pečivem.


Letní grilování - Maso