„Posílám recept na přípravu tuňáka sashimi. Kupuji v Makru, mají ho totiž neskutečně čerstvého. Připravuji z něho velký a silný steak, asi tři centimetry silný, každý váží 300–400 gramů,“ popisuje čtenář a nadšený grilovač Aleš Vystrčil.
Tuňáku se přezdívá „ferrari“ mezi rybami. Jejich přirozená potřeba pohybu je existenčně důležitá, protože žábry jim pracují, a můžou tedy dýchat, pouze když jsou v pohybu. Pohybují se dokonce i ve spánku. Díky tomu je maso tuňáků pevné a obsahuje málo tuku.
Na přípravu tuňáka nepotřebujete nic speciálního, vystačíte si jen se solí, olivovým olejem a mletým pepřem.
Potřete steaky olejem a ochutíte pepřem asi hodinu předem při pokojové teplotě jako u klasického steaku. Pak ho osolíte hrubozrnnou solí, ideálně maldonskou (mořská sůl typická pyramidovými měkkými krystaly a oblíbená šéfkuchaři) a grilujete asi minutu z každé strany na plně rozžhaveném grilu ideálně na dřevěném uhlí. Uprostřed steaku musí podle čtenáře zůstat růžový proužek.
Je potřeba se nebát krátkého času grilování, po stažení z grilu necháte přikryté maso dojít jako u klasického steaku. Při servírování steak nakrájíte na zhruba centimetr silné plátky.
Omáčka k servírování
Budete potřebovat: olivový olej, nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z jednoho citronu, kvalitní sůl a pepř, najemno nastrouhaný česnek a nasekanou petržel či jinou čerstvou bylinku.
Soutěž o kontaktní grilyNezapomeňte poslat vaše fotografie a recepty, abyste se mohli zařadit do soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. Fotografie i recepty posílejte na e-mail soutez.hobby@idnes.cz, kompletní pravidla najdete v úvodním článku, kde jsme soutěž vyhlašovali. |
Suroviny smíchejte, nechte odležet a při servírování tuňáka potřete. Můžete doladit i několika lístky rukoly či polníčku jako na fotce.
Brambory na grilu
Rané brambory uvařte na mírném plameni skoro doměkka. Vodu slijte a brambory nechte odstát, smíchejte se solí, pepřem a olivovým olejem. Grilujte na rozpáleném grilu dokřupava, po stažení z grilu smíchejte s nasekanou petrželkou a nechejte chvilku odstát.
Rajčatový salát
Budete potřebovat: rajčata, papriku, červenou cibuli, sůl, pepř, vinný ocet a lžičku mletého cukru podle chuti.
Rajčata, papriku a cibuli nakrájíte na malé kostky a smícháte dohromady a ochutíte solí, pepřem, troškou octa a cukru. Jak celý pokrm může vypadat, vidíte na fotografii.