Čtenářské recepty: Grilovaný čerstvý tuňák s opečenými bramborami

aktualizováno 
V dalším dílu naší grilovací soutěže přinášíme recept, který udělá radost všem milovníkům ryb. Tentokrát si můžete vyzkoušet kompletní porci z grilovaného tuňáka i s přílohou a salátem.

Tuňák s pečenými bramborami a rajčatovým salátem | foto: Aleš Vystrčil

„Posílám recept na přípravu tuňáka sashimi. Kupuji v Makru, mají ho totiž neskutečně čerstvého. Připravuji z něho velký a silný steak, asi tři centimetry silný, každý váží 300–400 gramů,“ popisuje čtenář a nadšený grilovač Aleš Vystrčil.

Tuňáku se přezdívá „ferrari“ mezi rybami. Jejich přirozená potřeba pohybu je existenčně důležitá, protože žábry jim pracují, a můžou tedy dýchat, pouze když jsou v pohybu. Pohybují se dokonce i ve spánku. Díky tomu je maso tuňáků pevné a obsahuje málo tuku.

Letní grilování

Na přípravu tuňáka nepotřebujete nic speciálního, vystačíte si jen se solí, olivovým olejem a mletým pepřem.

Potřete steaky olejem a ochutíte pepřem asi hodinu předem při pokojové teplotě jako u klasického steaku. Pak ho osolíte hrubozrnnou solí, ideálně maldonskou (mořská sůl typická pyramidovými měkkými krystaly a oblíbená šéfkuchaři) a grilujete asi minutu z každé strany na plně rozžhaveném grilu ideálně na dřevěném uhlí. Uprostřed steaku musí podle čtenáře zůstat růžový proužek.

Je potřeba se nebát krátkého času grilování, po stažení z grilu necháte přikryté maso dojít jako u klasického steaku. Při servírování steak nakrájíte na zhruba centimetr silné plátky.

Omáčka k servírování

Budete potřebovat: olivový olej, nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z jednoho citronu, kvalitní sůl a pepř, najemno nastrouhaný česnek a nasekanou petržel či jinou čerstvou bylinku.

Soutěž o kontaktní grily

Nezapomeňte poslat vaše fotografie a recepty, abyste se mohli zařadit do soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. Fotografie i recepty posílejte na e-mail soutez.hobby@idnes.cz, kompletní pravidla najdete v úvodním článku, kde jsme soutěž vyhlašovali.

Suroviny smíchejte, nechte odležet a při servírování tuňáka potřete. Můžete doladit i několika lístky rukoly či polníčku jako na fotce.

Brambory na grilu

Rané brambory uvařte na mírném plameni skoro doměkka. Vodu slijte a brambory nechte odstát, smíchejte se solí, pepřem a olivovým olejem. Grilujte na rozpáleném grilu dokřupava, po stažení z grilu smíchejte s nasekanou petrželkou a nechejte chvilku odstát.

Rajčatový salát

Budete potřebovat: rajčata, papriku, červenou cibuli, sůl, pepř, vinný ocet a lžičku mletého cukru podle chuti.

Rajčata, papriku a cibuli nakrájíte na malé kostky a smícháte dohromady a ochutíte solí, pepřem, troškou octa a cukru. Jak celý pokrm může vypadat, vidíte na fotografii.

Autor:

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Domácí klobásky se salátem

VIDEO Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v...

Čtenářské recepty: Grilovaný čerstvý tuňák s opečenými bramborami

Tuňák s pečenými bramborami a rajčatovým salátem

V dalším dílu naší grilovací soutěže přinášíme recept, který udělá radost všem milovníkům ryb....


Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Chtějí chovat chobotnice na farmách. Podle vědců je to šílený nápad

Některé společnosti chystají farmy na chov chobotnic pro gastronomii.

Nejnovější studie New York University varuje před pokusy chovat chobotnice pro kulinářské využití. Předpoklady, že se...

Koho nebaví čistit toaletu, může si na to objednat přenosného robota

Giddel se umí naučit, jakou mísu používáte.

Robot Giddel za vás udělá špinavou práci na toaletě. Tříkilový přístroj umístíte mezi keramiku a prkénko a on pak čistí...

I vitaminy se lze předávkovat. U některých hrozí arytmie a poruchy jater

Vitaminy, ovoce, vitaminové přípravky

Vitaminy hrají zásadní roli pro náš metabolismus i imunitní systém, ovšem stačí tělu to, co mu dodáme ve stravě?...

ČPZP se stará o zdraví a pohodu nastávajících maminek i jejich dětí
ČPZP se stará o zdraví a pohodu nastávajících maminek i jejich dětí

Začátek nového života přináší do rodiny spoustu radosti, ale i starostí. Doprovází ho obavy o zdraví, změna režimu a zařizování nezbytné výbavičky pro miminko. Pomoc přichází z nejrůznějších stran. Od rodiny, přátel. Víte ale, že Česká průmyslová zdravotní pojišťovna nabízí maminkám až 3 000 Kč?

Najdete na iDNES.cz