Čtenáři zkoušejí na grilu mořského okouníka, kuře na pivu i hovězí filet

  • 0
Že jsou ryby ideální pro letní grilování, se konečně projevilo i ve čtenářských příspěvcích letní soutěže o gril a další ceny. A nemusí jít jen o mořského okouníka, ale jakoukoliv rybu. Co jiného v parném létě může potěšit chuťové buňky než lehounké rybí kousky, navíc se zeleninovou přílohou?

Grilovaný mořský okouník se zeleninou

Mořský okouník nepotřebuje příliš vysokou teplotu.

Recept poslala Olga Rozsívalová. 

„Recept na bylinkový olej zvaný Násilí jsem vyčetla z knížky, ale recept na grilovaného okouníka se zeleninou je můj vlastní. Možná se to nezdá, ale je to syté letní jídlo. Jako přílohu děláme stejným způsobem i jakoukoli listovou nebo jinou zeleninu, která je momentálně k dispozici. A protože se ryby grilují jen krátkou chvíli, dáváme pak na rozpálený gril opéct malé rané brambůrky,“ popisuje čtenářka.

Grilovaný okoun se zeleninou
Grilovaný okoun se zeleninou - jako příloha opečené rané brambory

Suroviny: Mořský okouník, citronová šťáva, bylinkový olej, okurka nebo mladá cuketa

Postup: Mořského okouníka (nebo jinou dobrou rybu) rozpulte podél páteře na dva díly, vydatně polijte z obou stran šťávou z citronu a přelijte bylinkovým olejem. Nechejte marinovat asi půl hodiny. 

Zde posílejte čtenářské recepty

Až do konce prázdnin posílejte své nejoblíbenější grilovací recepty. Zúčastníte se tak soutěže o elektrický gril a další ceny (viz box dole). Posílejte nejraději šířkové fotografie společně s receptem obsahujícím jednak soupis surovin a postupem práce. Kompletní zadání najdete zde.

Pak krátce ogrilujte na nepříliš rozpáleném grilu, stačí jen pár minut z každé strany. Kdo je zvyklý solit, ať si rybu dosolí, ale není to nutné. Mezitím nakrájejte jako přílohu okurku nebo cuketu na plátky, pokapejte citronovou šťávou a bylinkovým olejem a případně jen maličko osolte. 

Bylinkový olej: Udeřte plochou stranou nože několik čerstvých neoloupaných stroužků česneku a feferonek, až se rozmáčknou, přidejte snítku šalvěje a rozmarýnu a květy fenyklu (nebo fenyklová semínka). 

Zalijte dobrým olivovým olejem a nechejte vyluhovat dva týdny. Občas protřeste. Je to recept z knihy Marleny de Blasi Večery v Umbrii, zvaný Násilí (violenza). Hodí se na grilování masa a na zeleninu a také jako kosmetikum. 

Komerční sdělení
Velká letní grilovací soutěž o ceny

Ceny do soutěže věnovala značka špičkových spotřebičů SAGE, o které se hraje. Pravidla soutěže najdete zde.

Kontaktní gril SGR700BSS. Je vybavený oboustrannými vyměnitelnými keramickými deskami. Na každé grilovací desce lze grilovat jiný pokrm díky separátnímu ovládání každé desky zvlášť.

3x udicí pistole Sage

Udicí pistole vám dovoluje povýšit různé druhy potravin a nápojů na gurmánský zážitek. 

3x poukaz pro dva na Sage Academy

Zúčastněte se Sage kurzu a staňte se mistrem v přípravě masa.

10x kuchařská zástěra Sage

Zástěra, v níž se při grilování budete cítit jako šéfkuchař.

Videa z kurzů Sage Academy

Více najdete na www.SAGECZ.cz

Kuře na pivu

Kuře na pivu

Recept poslal Jiří Kaleta.

Suroviny: 1 celé kuře, plechovka piva, grilovací koření, 2 celé papriky, šalotka, česnek, žampiony, cuketa, předvařená kukuřice, olivový olej, bylinková sůl

Kuře na pivu

Postup: Očištěné kuře důkladně okořeníme grilovacím kořením a necháme přes noc odpočinout. Na grilování budeme potřebovat asi dvě hodiny, proto si musíme včas připravit gril na nepřímé grilování. 

Kuře „posadíme“ na stojan naplněný pivem, pokud stojan nemáme, můžeme grilovat kuře přímo na plechovce piva, ze které předtím asi 1/3 upijeme, aby nám nevypěnilo. Zhruba v polovině grilování obložíme kuře na kousky nakrájenou zeleninou (podle vlastní chuti) okořeněnou bylinkovou solí. 

Pokud použijeme cuketu nebo lilek, necháme je předem vypotit. Podáváme s pečivem, opékanými bramborami nebo rýží.

Pravé brazilské BBQ podle brazilského mistra Bruna

Filet mignon je kousek z špičky hovězí svíčkové.

Recept poslal Martin Valčík.

Suroviny: V jednoduchosti je síla, protože potřeba je pouze sůl (nejlépe hrubozrnná, například himálajská) a hovězí Filet mignon – přední špice svíčkové. „V mém případě to byl filet z Nového Zélandu,“ upřesňuje čtenář.

Není nic lepšího, než krásný kousek svíčkové.

Postup: Gril rozpálíme alespoň na 250 °C (klidně pomocí pár polínek, pak zasypat briketami. Maso nasolíme ze všech stran velkými zrnky soli, na pohled až přesolíme. Není se čeho bát, filet je vysoký a sůl se krásně vstřebá.

Maso se bude grilovat rychle a prudce, tento filet je vhodný připravovat maximálně do úpravy Medium, aby střed steaku byl krásně krvavě růžový. Delší grilování maso zbytečně vysuší.

Grilujeme z jedné strany asi 5 min a následně maso otočíme. Po dalších pěti minutách můžeme filet ještě opéct 2 min z každé strany a máme hotovo. 

Maso by se mělo doslova po vláknech rozpadat. Podáváme 2 cm silné steaky s bramborami, nebo pouze s pečivem.


Letní grilování - Maso