SOUTĚŽ: Efektní kouzelnické triky, kterými pobavíte i překvapíte

  0:01aktualizováno  0:01
Některé kouzelnické triky překvapí jednoduchostí. Naučte se několik z nich a staňte se Davidem Copperfiedem silvestrovské společnosti.

Kouzelník Pavel Kožíšek se s námi podělil o několik triků, které se může snadno naučit každý. "Nikdo z naší kouzelnické profese vám neprozradí tajemství svých vrcholných čísel, ale základní triky najdete běžně v literatuře," říká.

Základem každého kouzelnického představení je podle něho troška napětí a šoumenství. Není možné jen tak rozdat karty a rovnou překvapovat. Divák chce být napínán a proto kouzelník často s napětím a zdlouhavě upíná pozornost na fáze triku, které nejsou pro jeho podstatu vůbec důležité. Nejenže tím odpoutává pozornost od toho, aby z klobouku mohl vytáhnout toho správného králíka, ale zároveň celý proces lehce zamží a dodá mu tajemna. Proto i vy nezapomeňte při předvádění strašlivě kouzlit a hlubokým hlasem pronášet magická zaříkadla, užívat si ty chvíle napětí.

Uhodněte kartu z balíčku

Trik: Divákovi necháte zamíchat balíček s kartami, rozdělit ho na čtyři hromádky. Poté divák ukáže na jednu z hromádek a vy na ni položíte obálku s papírem, na který jste napsali jméno karty, která má být po sejmutí nahoře. Poté necháte zbytek karet sesbírat. Když divák otočí svrchní kartu pod obálkou, bude se shodovat s vaší předpovědí schovanou v obálce.

Dopředu si nachystejte správnou odpověďKartu držte pod obálkou

Jak na to: Dříve, než začnete s kouzlením, připravte si svoji předpověď karty a vložte ji do obálky. A hlavně z balíčku vytáhněte vybranou kartu a schovejte ji pod obálku tak, aby ji divák neviděl.

Karty se rozdělí do čtyř hromádekPřítel označí jednu z hromádek, vy na ni položíte obálku

Diváka pak necháte provést celý proces snímání a rozdělování karet na kupičky. Až si ukáže na hromádku, položíte na ni obálku i s předem připravenou kartou. Samozřejmě, že horní karta bude ta, kterou jste předpověděli v obálce - je to přece ta vaše, kterou jste si předem připravili.

Pokus s kostkou ledu a kouzelnou solí

Trik: Kouzelník má pro diváky úkol. Postaví před ně sklenku vody a kostkou ledu. Pomocí provázku se mají pokusit led ze sklenice vytáhnout. Za žádnou cenu se však nikdo nesmí kostky dotknout prsty.

Kostku vytáhnete pomocí šňůrky

Po několika neúspěšných pokusech se do toho vloží kouzelník a pomocí kouzelné soli provázkem led vytáhne.

Šňůrku položte na ledŠňůrku posypte solí

Jak na to: Celá finta spočívá v tom, že když vysypeme trochu soli na led, na povrchu začne tát. Tento efekt však trvá jen chvíli, takže provázek do ledu "vmrzne". Po krátkém čase je tedy možné led pomocí provázku vytáhnout. Hodně tady záleží na vaší prezentaci kouzla, jaká kouzelná zaříkávadla použijete, abyste vyplnili čas zamrznutí provázku. Doporučuje se vyzkoušet předem.

Pomeranč se změní v jablko

Trik: Kouzelník ukáže divákům pomeranč, vloží ho do papírového pytlíku a vysloví kouzelné zaklínadlo. Když znovu sáhne do sáčku, vytáhne místo pomeranče jablko.

Divákovi ukažte prázdný sáček a pomeranč

Jak na to: Pomeranč rozpulte a vydlabejte tak, aby zbyla jen slupka. Tu pak navlékněte na jablko o něco menší. Divákům s patřičným efektem ukažte prázdný sáček, poté zběžně jablko-pomeranč tak, aby byla vidět jen část se slupkou.

Jablko vložíte do slupky od pomerančeZe sáčku vytáhnete jablkoSáček zmačkejte a vyhoďte

Jablko vložte do sáčku a strašlivě zaklínejte. Pak sáhnete do sáčku, pomerančovou slupku sundáte z jablka. Jablko s velkou slávou vytáhnete ven, sáček nenápadně zmačkáte a odložíte stranou, jako by byl prázdný.

soutěžte o lexikon magie a kouzel

Titulní strana knihy kouzelNaučte se více podobných snadných kouzel. Pomoci vám k tomu může nově vydaný Lexikon magie a kouzel, jakási kouzelnická učebnice. Zodpovězte správně na otázku, ze správných odpovědí vylosujeme tři výherce knihy, jejíž součástí je i volná vstupenka do Divadla kouzel Pavla Kožíška.

Autor:

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Statek v malebném údolí s rozlehlou zahradou, které dopřávají volnost

Jezírko v zahradě založili rodiče před třiceti lety. (Statek v údolí na...

Téměř tři čtvrtě hektaru na jihovýchodním svahu a na něm zpustlá zahrada se starými třešněmi. To byla před třiceti lety...

Další z rubriky

Je po svatém Janovi. Nejvyšší čas na přípravu domácí ořechovice

Do nálevu na svatojánský likér využijete zelené vlašské ořechy nasbírané...

Ořechovice se připravuje z nedozrálých ořechů. Ty se obvykle sbírají v období mezi svátkem svatého Jana, který se slaví...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto neoznačuje svoji restauraci...

Sýr a ratatouille. Odlehčené grilování do horkých dní podle Pohlreicha

Grilovaný kyperský sýr halloumi s ratatouille

Zdeněk Pohlreich rád ukazuje ve svém pořadu Rozpal to, šéfe! způsoby, jak se při grilováním necpat jen masem a...

Najdete na iDNES.cz