Úterý 19. října 2021, svátek má Michaela
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 19. října 2021 Michaela

Když vařili street food v Brně Punčochář s Kašpárkem, všem tekly sliny

  22:25
Na Zelném trhu to žije a místní street food nelze než závidět. Šéfkuchař Přemek Forejt to dobře ví, proto také pozval v rámci televizního souboje své kolegy Radka a Honzu právě na brněnský „Zelňák“, aby tam ochutnali burger s bůčkem a něco podobného přímo na rynku taky uvařili.

Navařeno. Vlevo street food od Radka Kašpárka, vpravo od Honzy Punčocháře. | foto: TV Nova

Šéfkuchař Přemysl Forejt, porotce soutěže Masterchef, sice provozuje restauraci v Olomouci, ale pořád je tělem i duší Brňák jako poleno. Není tedy divu, že když konečně mohl v rámci Souboje na talíři vybrat, kam kolegy Radka Kašpárka a Jana Punčocháře v průběhu noci karavanem odveze, probrali se ráno na jednom z náměstí jeho rodného města. 

Souboj na talíři rozhodl street food v Brně

Podle brněnského orloje hned poznali, kde jsou, a přes sochu Jošta na koni a studio Přemkova tatéra se dopracovali k foodtrucku Bucheck stojícímu u Zelného trhu. Radek ani Honza nejsou zrovna příznivci street foodu, ale když od páru slovenských nadšenců Petera Szamuhela a Zuzany Zuzákové ochutnali jejich signature dish, tedy burger s konfitovaným bůčkem, bramborovou bulkou vlastní receptury a hranolkami smaženými na sádle, byli nadšeni. Radek si pochvaloval pořádný kus bůčku, Honza dochucení: zázvorem, koriandrem až po citronovou trávu. 

A v tu chvíli muselo být divákovi jasné, že oba také dostanou za úkol připravit burger, jehož podoba bude čistě na nich. A připravit ho přímo na ulici, na trhu, kde se od středověku prodávala ta nejlepší zelenina. 

Času na to dostali spoustu, tři hodiny, jen některé suroviny jim chyběly. A tak Radek musel pro maso k dodavateli Petera a Zuzany, z čehož byl nadšený, protože mu to připomnělo dětství, kdy ho děda řezník občas bral k sobě do práce. Na Honzovi pro změnu bylo sehnat mouku, kterou si musel odpracovat v pekárně, kde pro foodtrack pečou bramborové bulky.

Jan Punčochář a Radek Kašpárek vařili přímo na Zelném trhu v Brně.

Jan Punčochář a Radek Kašpárek vařili přímo na Zelném trhu v Brně.

Ani jednomu není street food zrovna blízký, ale užili si to. Každý z obou restauratérů to svoje pouliční jídlo pojal jinak, ale oba s naprostou vážností. Šlo o hodně. Věděli, že kdo prohraje, bude si muset nechat vytetovat na záda motiv, který vybere Přemek. Tetování se Honza bojí jak čert kříže a nemá ho rád, a o to víc Radek toužil po výhře. 

Zda byl nakonec lepší burger s přílohami od šéfkuchaře Fieldu, nebo z restaurace U Matěje, o tom rozhodli ti nejpovolanější: Peter se Zuzanou a další dva kluci z foodtrucku. A Radek i Honza je dostali do kolen. Radek kombinací českých chutí s asijskými, Honza sladkou buchtou s masem.

Jméno Jan Punčochář je synonymem pro špičkovou českou kuchyni, a jak říká jeho kolega Forejt: „Dokud se Honza nenarodil, česká kuchyně neexistovala.“ Honza navíc vůbec nemá rád fast food, takže to pro něj byla obrovská výzva, do níž se prostě rozhodl napasovat české buchty. A přestože si myslel, že Radek Kašpárek má přece jen ke street foodu blíž, ani pro něj to zdaleka nebyla disciplína, v níž by byl jako doma. 

Radek vymyslel, že na burgery použije sladké loupákové těsto, které miloval jako malý kluk, jen ho ještě dochutil vanilkou a limetovou kůrou. K tomu připravil vysoké hovězí žebro konfitované v kachním sádle, maso pak krásně natrhal a zapekl k němu pecorino a přidal čerstvou petržel. A jako hodně netradiční přílohu zvolil široké hranolky z vepřových žaludků, smažené do křupava, podávané s okurkou formou asijského salátu. K tomu ještě kvašené ředkvičky se šalotkou a koriandrem a bramborovou kaši zapečenou se sýrem taleggio. A kysané zelí, klasicky šlapané, které také koupil na Zelném trhu a osmažil.  

Brněnské street food menu Radka Kašpárka

Brněnské street food menu Radka Kašpárka

Brněnské street food menu Honzy Punčocháře

Brněnské street food menu Honzy Punčocháře

Honza se rozhodl, že místo burgerů připraví české buchty se spoustou másla a trochou cukru, něco jako je francouzská brioška. I v jeho restauraci U Matěje pečou buchty plněné masem, takže v Brně nachystal buchty, které rozpůlil a plnil žebry konfitovanými v máslem s citronovou kůrou. Do receptu zakomponoval i čerstvý kopr z trhu a marinované okurky, které nastrouhal na svém oblíbeném struhadle zvaném mandolína. Přidal i svůj smažený domácí holandský řízek plněný vařeným křepelčím vajíčkem s máslovou kaší vařenou ve smetaně. A salát se smaženou divokou brokolicí s citronem, olivovým olejem a koriandrem.

A přestože i při ochutnávání Honzových českých masových buchet a holandského řízku všem tekly sliny, verdikt hodnotitelů byl neúprosný: street food menu Radka Kašpárka u nich vyhrálo v poměru 3:1. S jakým tetováním na zádech tedy nakonec Jan Punčochář z Brna odjel? Přemek Forejt a Radek Kašpárek se mohli potrhat smíchy, když Honzovi křtěnému pražskou Vltavou tatér na rameno vykresloval: I love Brno.

Autor:

Podívejte se živě do útrob včelího úlu

  • Nejčtenější

Borůvkové knedlíky, za nimiž jezdí i z Rakouska, jsou s bůčkem ještě lepší

Radek Kašpárek vzal během letošní borůvkové sezony své kolegy Přemka Forejta a Jana Punčocháře na výlet do rybníkářské...

Vyberte snímek, který vyhraje krmení pro psa nebo kočku na celý rok

Vyhlášení soutěže Gurmáni před miskou strhlo lavinu. Snímků psů a koček přišlo do redakce za necelý týden hodně přes...

V největším rybářském závodě chyběli boleni, candáti přišli až druhý den

Na údolní nádrži Slapy se konal největší český závod v přívlači z lodě King of the Lake. Na závod přijelo osmdesát...

Pojízdná pestaurace je splněný psí sen. Dají si venku čerstvý gáblík

Slunečníky, pod nimi nízké stolky a židličky. Na první pohled běžné restaurační posezení pod širým nebem, tady si ovšem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Když se doma ozve: Fuj, krysa! bude to nejspíš potkan, říká deratizér

Pokud se z vašeho domu, chodby, sklepa či dokonce zahrady ozve zapištění „fuj, krysa“, tak se většinou jedná o jiného...

Děti zvládnou všechno, to samé ženy. Muži však nevydrží, říká expert na přežití

Premium Tři dny trvalo pátrání po osmileté Julii z Berlína, která se v neděli ztratila rodičům u Čerchova na Domažlicku. V...

Jak se rodí sebevražda. Psychiatr Höschl nejen o schizofrenii a depresi

Premium Jak velká musí být síla, která člověka dožene k tomu, že si sám dobrovolně vezme život? Jaké jsou poslední myšlenky...

Od perfekcionisty Contadora k Pogačarovi bez nepřátel. Hvězdy očima Kreuzigera

Premium Zažil vládu Contadora i Frooma, řádění Sagana, razantní nástup Pogačara. Během šestnácti let profikariéry se vedle...

  • Další z rubriky

Chcete uchvátit ženu gastronomií? Vyzkoušeli jsme kurz, který vás na to připraví

Premium Nejsem žádný velký a vlastně ani malý kuchař. Vařím leda tak sobě. Jen za lockdownu jsem předstíral, že vařím dcerám....

VIDEO: Vepřová žebra na grilu, která se budou jenom rozpadat

Vepřová žebra jsou asi nejčastější pochoutkou, kterou milovníci grilování v Česku připravují. Šéfkuchař Martin Kortus...

Vařit jsem se naučil až během natáčení, říká loňský vítěz MasterChef

Nejlepší čeští amatérští kuchaři opět zápolí o titul v show MasterChef Česko. Poslednímu vítězi Romanu Stašovi triumf...

Masterchef musí umět v kuchyni využít odřezky zeleniny i zvířecí hlavy

Naše babičky z kuchyně nic nevyhodily, nemohly si to dovolit. Každý kousek masa či cokoliv ze zahrádky se zpracovalo...

Vysoké ceny dohnaly Bohemia Energy ke krachu. Dotkne se to téměř milionu lidí

Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, ukončí činnost a dodávky elektřiny a...

Kvůli nárůstu cen na trhu končí další dodavatelé plynu a elektřiny

V pondělí ukončí dodávky všem odběratelům po firmě Bohemian Energy další společnost, tentokrát děčínská Kolibřík...

Leoš Mareš se pochlubil šťastnou novinou. Bude trojnásobným tatínkem

Leoš Mareš (45) a jeho druhá manželka Monika (40) čekají miminko. Moderátor se zprávou pochlubil v ranním vysílání...

Přežili krizi i povodně. Dnes mají vyprodáno na půl roku dopředu

Podnikat začal Pavel Jech krátce po revoluci. Zažil vzestupy i pády, letos rodinná firma oslaví již třicet let na trhu....

Psychiatr mě sexuálně napadl, partner málem zabil, popisuje dcera Urbánkové

Dcera zpěvačky Nadi Urbánkové (82) Jana Fabiánová (42) promluvila o sexuálním napadení v ordinaci lékaře. Zavzpomínala...