Úterý 26. října 2021, svátek má Erik
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 26. října 2021 Erik

Když vařili street food v Brně Punčochář s Kašpárkem, všem tekly sliny

  22:25
Na Zelném trhu to žije a místní street food nelze než závidět. Šéfkuchař Přemek Forejt to dobře ví, proto také pozval v rámci televizního souboje své kolegy Radka a Honzu právě na brněnský „Zelňák“, aby tam ochutnali burger s bůčkem a něco podobného přímo na rynku taky uvařili.

Navařeno. Vlevo street food od Radka Kašpárka, vpravo od Honzy Punčocháře. | foto: TV Nova

Šéfkuchař Přemysl Forejt, porotce soutěže Masterchef, sice provozuje restauraci v Olomouci, ale pořád je tělem i duší Brňák jako poleno. Není tedy divu, že když konečně mohl v rámci Souboje na talíři vybrat, kam kolegy Radka Kašpárka a Jana Punčocháře v průběhu noci karavanem odveze, probrali se ráno na jednom z náměstí jeho rodného města. 

Souboj na talíři rozhodl street food v Brně

Podle brněnského orloje hned poznali, kde jsou, a přes sochu Jošta na koni a studio Přemkova tatéra se dopracovali k foodtrucku Bucheck stojícímu u Zelného trhu. Radek ani Honza nejsou zrovna příznivci street foodu, ale když od páru slovenských nadšenců Petera Szamuhela a Zuzany Zuzákové ochutnali jejich signature dish, tedy burger s konfitovaným bůčkem, bramborovou bulkou vlastní receptury a hranolkami smaženými na sádle, byli nadšeni. Radek si pochvaloval pořádný kus bůčku, Honza dochucení: zázvorem, koriandrem až po citronovou trávu. 

A v tu chvíli muselo být divákovi jasné, že oba také dostanou za úkol připravit burger, jehož podoba bude čistě na nich. A připravit ho přímo na ulici, na trhu, kde se od středověku prodávala ta nejlepší zelenina. 

Času na to dostali spoustu, tři hodiny, jen některé suroviny jim chyběly. A tak Radek musel pro maso k dodavateli Petera a Zuzany, z čehož byl nadšený, protože mu to připomnělo dětství, kdy ho děda řezník občas bral k sobě do práce. Na Honzovi pro změnu bylo sehnat mouku, kterou si musel odpracovat v pekárně, kde pro foodtrack pečou bramborové bulky.

Jan Punčochář a Radek Kašpárek vařili přímo na Zelném trhu v Brně.

Jan Punčochář a Radek Kašpárek vařili přímo na Zelném trhu v Brně.

Ani jednomu není street food zrovna blízký, ale užili si to. Každý z obou restauratérů to svoje pouliční jídlo pojal jinak, ale oba s naprostou vážností. Šlo o hodně. Věděli, že kdo prohraje, bude si muset nechat vytetovat na záda motiv, který vybere Přemek. Tetování se Honza bojí jak čert kříže a nemá ho rád, a o to víc Radek toužil po výhře. 

Zda byl nakonec lepší burger s přílohami od šéfkuchaře Fieldu, nebo z restaurace U Matěje, o tom rozhodli ti nejpovolanější: Peter se Zuzanou a další dva kluci z foodtrucku. A Radek i Honza je dostali do kolen. Radek kombinací českých chutí s asijskými, Honza sladkou buchtou s masem.

Jméno Jan Punčochář je synonymem pro špičkovou českou kuchyni, a jak říká jeho kolega Forejt: „Dokud se Honza nenarodil, česká kuchyně neexistovala.“ Honza navíc vůbec nemá rád fast food, takže to pro něj byla obrovská výzva, do níž se prostě rozhodl napasovat české buchty. A přestože si myslel, že Radek Kašpárek má přece jen ke street foodu blíž, ani pro něj to zdaleka nebyla disciplína, v níž by byl jako doma. 

Radek vymyslel, že na burgery použije sladké loupákové těsto, které miloval jako malý kluk, jen ho ještě dochutil vanilkou a limetovou kůrou. K tomu připravil vysoké hovězí žebro konfitované v kachním sádle, maso pak krásně natrhal a zapekl k němu pecorino a přidal čerstvou petržel. A jako hodně netradiční přílohu zvolil široké hranolky z vepřových žaludků, smažené do křupava, podávané s okurkou formou asijského salátu. K tomu ještě kvašené ředkvičky se šalotkou a koriandrem a bramborovou kaši zapečenou se sýrem taleggio. A kysané zelí, klasicky šlapané, které také koupil na Zelném trhu a osmažil.  

Brněnské street food menu Radka Kašpárka

Brněnské street food menu Radka Kašpárka

Brněnské street food menu Honzy Punčocháře

Brněnské street food menu Honzy Punčocháře

Honza se rozhodl, že místo burgerů připraví české buchty se spoustou másla a trochou cukru, něco jako je francouzská brioška. I v jeho restauraci U Matěje pečou buchty plněné masem, takže v Brně nachystal buchty, které rozpůlil a plnil žebry konfitovanými v máslem s citronovou kůrou. Do receptu zakomponoval i čerstvý kopr z trhu a marinované okurky, které nastrouhal na svém oblíbeném struhadle zvaném mandolína. Přidal i svůj smažený domácí holandský řízek plněný vařeným křepelčím vajíčkem s máslovou kaší vařenou ve smetaně. A salát se smaženou divokou brokolicí s citronem, olivovým olejem a koriandrem.

A přestože i při ochutnávání Honzových českých masových buchet a holandského řízku všem tekly sliny, verdikt hodnotitelů byl neúprosný: street food menu Radka Kašpárka u nich vyhrálo v poměru 3:1. S jakým tetováním na zádech tedy nakonec Jan Punčochář z Brna odjel? Přemek Forejt a Radek Kašpárek se mohli potrhat smíchy, když Honzovi křtěnému pražskou Vltavou tatér na rameno vykresloval: I love Brno.

Autor:

Podívejte se živě do útrob včelího úlu

  • Nejčtenější

Na Pálavě ulovili kultovního kapra vážícího skoro 30 kilo

Novomlýnská nádrž pod Pálavou je považována za jednu z kultovních českých a moravských kaprařských vod. Od svého...

Vyberte snímek, který vyhraje krmení pro psa nebo kočku na celý rok

Vyhlášení soutěže Gurmáni před miskou strhlo lavinu. Snímků psů a koček přišlo do redakce za necelý týden hodně přes...

Punčochář skvěle spároval langoše s holubem, Kašpárek se syrečky

Vidět na vlastní oči Radka Kašpárka s Honzou Punčochářem, jak se cpou v pískovně Náklo u Olomouce langoši, až polykají...

Bageta pro gurmány i vaření v Čestru. Finalisté Masterchefa jsou na roztrhání

V soutěži Masterchef řídnou řady finalistů a v klání o milion korun začíná přituhovat. Mnohdy o bytí a nebytí v soutěži...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze zbytků vykouzlil masterchef Roman Staša atraktivní svačinu plnou chutí

Je tu nový online pořad Do posledního sousta, který by chtěl využít schopností bývalých účastníků soutěže Masterchef. V...

Otužování podle Wima Hofa je nebezpečné. Hrozí zástava, říká kardiolog Táborský

Premium Otužování je nejlepší prevence proti těžkému průběhu nemoci covid-19. Lidé mají větší šanci, že neskončí v nemocnici,...

Dětem, kterým pomáháte moc, mozek nepracuje správně, říká speciální pedagožka

Premium „Kdybychom k dětem v batolecím a předškolním věku přistupovali v některých oblastech víc ,postaru‘, měli bychom méně...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

  • Další z rubriky

V Toskánsku potkáte divočáka i za domem, na talíři tu z něj vykouzlí zázrak

Pappardelle con ragú di cinghiale alla Toscana sice zní exoticky, ale na den, kdy ochutnáte ragú z divočáka s...

Letošek mezi velké ročníky nevstoupí. Hrozny byly dlouho jako šťovík, říká vinař

Premium Díky Marku Špalkovi a jeho bratrovi vyrábí rodina Špalkova v Novém Šaldorfu vína už po třetí generaci. Může se pyšnit...

Adepti na Masterchefa nakrmili ženicha Berkyho, následovala sladká výzva

Kuchař má ve svých rukou svatební den. Může jej podtrhnout a povýšit, ale také zkazit. Naplno si to uvědomili i letošní...

Pohromy v domácnosti. Rady, jak předejít havárii vody a kde hledat jističe

Premium Voda, plyn a elektřina. Dobří služebníci, ale špatní páni – zvláště pokud se vymknou kontrole. A protože letitá...

Nutrilon: Mléko, které dětem chutná
Nutrilon: Mléko, které dětem chutná

Nemůžete kojit, a proto hledáte vhodnou pokračovací výživu pro své děťátko? Inovovaný Nutrilon Advanced 2 a 3 bez palmového oleje by mohl být...

Čekají nás daleko horší problémy, než jaké způsobil covid, varuje OECD

Pandemie koronaviru sice zastavila výrobu, vysála státní kasy a způsobila krachy mnohých podniků, to ale není nic proti...

Pavel Liška se omluvil za reklamy pro dodavatele elektřiny a plynu

Pavel Liška měl potřebu se vyjádřit ke svému dlouholetému účinkování v reklamách pro dodavatele plynu a elektřiny...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

Kostková má covid, do sobotní StarDance nezasáhne. Televize řeší, co dál

Třetí soutěžní večer oblíbené show StarDance je v ohrožení. Moderátorka Tereza Kostková byla pozitivně testována na...

Jestli bude inflace stoupat dál, lidé ztratí polovinu úspor, varuje ekonom

Současná míra inflace bude trvat ještě několik let, důvodem jsou zejména vysoké objemy pumpování peněz do ekonomiky,...