Sekt nechejte nachladit a ustát, jinak máte místo přípitku přestřelku

aktualizováno 
Otevřít sekt je zdánlivě triviální, ale stejně tento proces provází očekávání. Často se předem neví, jak to dopadne. Aby otevírání proběhlo bez trapasů, poradí sommelier.

Sekt nebo šampaňské patří ke sváteční chvíli. | foto: Bohemia SektProfimedia.cz

Příprava začne už přinesením nápoje domů a uskladněním. Základem pro podávání je správně vychlazená lahev (na 3 až 5 stupňů Celsia), která by měla být v lednici optimálně jeden až dva dny ve tmě a v klidu. Rozhodně se vyhněte otevírání hned poté, kdy jste sekt přinesli z obchodu. Pokud vám tedy nejde o předvádění střelecké show.

Obrovskou výhodou šampaňského i sektu je, že se hodí prakticky ke každému jídlu. Rovněž se stejně podávají, a není v tom žádná věda.

Krok za krokem

1. Vyhněte se použití mrazáku, sektu byste tím uštědřili šok. „Teplota sektu při konzumaci má být 5 až 7 °C. Proto ta nízká teplota nachlazení, při rozlévání sektu do sklenek o pokojové teplotě tohoto snadno dosáhneme,“ radí Tomáš Brůha, hlavní sommelier značky Bohemia Sekt.

2. Odstraníme kapsli.

3. Roztočíme drátěnou sponu (agrafu) a sejmeme ji z korkové zátky.

4. Láhev držíme nakloněnou v úhlu 45 stupňů.

5. Uchopíme korek do dlaně levé ruky a pravou rukou točíme lahví jedním směrem až do uvolnění korku.

6. Servírujeme do sklenek typu flétna, zhruba do poloviny sklenky. Ze sektu v nich pomaleji vyprchají bublinky a perlení déle vydrží.

Rozdíl mezi šampaňským a sektem

Sekt se vyrábí takzvanou Charmatovo metodou, která spočívá v tom, že vinař nejprve vyrobí základní tiché víno, do kterého následně přidá tirážní likér (směs živých kvasných kultur s cukrem). Ten zapříčiní druhotnou fermentaci, probíhá v uzavřených nerezových tancích. 

Uzavření je důležité právě proto, aby se oxid uhličitý vzniklý při procesu kvašení koncentroval do vína a dal mu finální perlení. Po skončení procesu druhotné fermentace vinař nalahvuje vína přímo do sektových lahví a pouští je na trh.

Šampaňské se vyrábí tradiční metodou Champenois, která pochází přímo z oblasti Champagne. Hlavním rozdílem mezi Charmatovou metodou a Champenois je druhotná fermentace, která v případě šampaňského probíhá přímo v lahvích.

Po skončení fermentace, případně zrání, které může trvat několik měsíců až let v závislosti na finální kvalitě šampaňského, se musí odumřelé kvasinky dostat z lahve. Následuje proces, při kterém se postupným otáčením lahve a zvyšováním jejího úhlu ve speciálních stojanech střásá kal, odumřelé kvasinky se koncentrují v hrdle lahve.

Abychom byli schopni je beze zbytku odstranit, musíme hrdlo prudce zchladit a posléze odstřelit pomocí tlaku láhve. Pokud využijeme tlaku lahve, přijdeme zároveň i o část sektu, který je potřeba doplnit.

Autor:
  • Nejčtenější

Invaze východních slunéček trápí Česko, místo vysavače použijte smetáček

Invazní druh asijských slunéček se v Česku rozšířil v roce 2006. Od té doby se objevuje během babího léta v mnohých...

Pekelně se soustřeď. Autor pexesa přišel kvůli komunistům o slávu i peníze

Pekelně se soustřeď, neboli pek-se-so. Pexeso. Tak vznikl název hry, kterou milují snad všichni. Jaká je jeho historie?...

Inspirujte se u mravenců. Dělejte jen to podstatné a hodně odpočívejte

Většina z nás považuje mravence za otravný hmyz, přitom mají řadu vlastností, ze kterých bychom si měli vzít příklad....

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Couvající pštros a zvracející moucha. Poznejte netušená tajemství zvířat

Už jste viděli pštrosa couvat? Tak to jste asi spali a něco se vám zdálo, protože to tato zvířata neumějí. A víte, že...

Premium

Do luxusu investoval i Jaromír Soukup. Nejdražší byt v Česku je dál na prodej

Na samém vrcholu stometrového mrakodrapu V Tower na pražském Pankráci jsou dva penthousy, obecně považované za...

iDNES Premium už používá 150 tisíc lidí. Cena nebude mít konkurenci

Unikátní služba iDNES Premium funguje měsíc. Už bezmála sto padesát tisíc čtenářů oslovil mix exkluzivního čtení a...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

Devatero plodin od jáhel po čirok, které dodají jídelníčku sílu i šťávu

Už staří Římané nazývali zdánlivě obyčejnou ovesnou kaši pokrmem bohů a věděli proč. Stačí si tento prostý pokrm...

Pekelně se soustřeď. Autor pexesa přišel kvůli komunistům o slávu i peníze

Pekelně se soustřeď, neboli pek-se-so. Pexeso. Tak vznikl název hry, kterou milují snad všichni. Jaká je jeho historie?...

Hříbky pěkně poduste a podávejte s bramborami a kapustou. Dokud rostou

Rostou. Snad všude po republice. A stále ještě i hříbky. Tak toho koukejte využít, zaběhněte do lesa a při troše štěstí...

KVÍZ: Otestujte, jak se vyznáte v názvech zahraničních pokrmů

Nabídky v restauracích se jen hemží názvy pokrmů, u kterých mnozí netuší, jaké jídlo mají očekávat, a při objednávání...

Najdete na iDNES.cz