Snížení energetické náročnosti ZŠ Dolní Újezd

aktualizováno 
Ušetřit náklady na elektrickou energii, ale také snížit dopad na životní prostředí, to se povedlo v tříletém projektu základní školy v Dolním Újezdě.

Díky unikátnímu systému vytápění, který využívá obnovitelné zdroje energie, uspoří základní škola v Dolním Újezdě ročně téměř tři čtvrtiny původních nákladů na energie. V současnosti největší systém absorpčních tepelných plynových čerpadel typu země/voda v zemi ocení hlavně žáci a učitelé, ale inspirovat se zde mohou i návštěvníci, kteří přijdou na exkurzi.

Aby se zamezilo únikům tepla, v první etapě projektu byla v celém areálu osazena nová plastová okna s izolačním dvojsklem. Zateplení, a tím důkladné izolace, se dočkaly i střešní konstrukce a obvodové stěny.

Dalším cílem projektu bylo zvýšení účinnosti výroby tepla přímo v jeho zdroji. Dožívající plynové kotle ve druhé fázi projektu nahradila plynová tepelná čerpadla typu země/voda. Tato čerpadla využívají pro kompresi chladiva tepelnou energii vzniklou hořením plynu, nikoli elektřinu jako běžná tepelná čerpadla. Šest čerpadel odebírá teplo ze čtyřiadvaceti zemních vrtů, které mají celkovou délku 2,5 km. Pod zemí je uloženo neuvěřitelných 9 km potrubí! Když v zimě teplota klesne na extrémní minusové teploty, je výkon čerpadel doplněn ještě dvěma kondenzačními plynovými kotli.

Nespornou výhodou tohoto systému je nejen dlouhá životnost, ale také minimální dopad na životní prostředí: spalování plynu totiž patří k nejčistším spalovacím procesům vzhledem k nízké produkci skleníkových plynů.

Teplou vodu pro školní kuchyň připravuje dvanáct vakuových solárních kolektorů, které jsou umístěny na střeše školy. Až polovina teplé vody, která se v kuchyni spotřebuje, je vyrobena tímto solárním systémem. A v létě, když je solární energie nadbytek? V tom případě se vyrobené teplo použije k potřebné regeneraci zemních vrtů.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

O venkovní žaluzie je třeba pečovat i v zimě. Hrozí hlavně přimrznutí

Venkovní žaluzie dostávají zabrat při venkovním sněžení.

Venkovní žaluzie prokazují velkou službu nejenom přes léto, ale i v zimě, kdy chrání před chladem a před nechtěnými...

Najdete na iDNES.cz