Milujete smažení? Možná nad vámi začne pršet, zjistili vědci

aktualizováno 
Nová studie zjistila, že smažení jídla může změnit počasí, protože mastné kyseliny uvolňované do ovzduší z vaření pomáhají vytvářet mraky. Vědci z University of Reading tvrdí, že tuky uvolněné během vaření mohou vytvářet složité trojrozměrné struktury v atmosférických aerosolových kapkách.

Vědci zjistili, že smažení může ovlivnit počasí. | foto: Profimedia.cz

Podle měření vědci zjistili, že zhruba 10 % aerosolu nad Londýnem tvoří tukové částice, tento jev dávají do souvislosti s oblibou pouličního jídla fish and chips. Kousky přesmaženého tuku tvoří takzvaná kondenzační jádra, která se podílejí na tvorbě mraků. Pomáhají molekulám vody shlukovat se a vytvořit souvislou vrstvu vodní páry. Podobná kondenzační jádra vznikají i ze slané mořské vody, písku nebo sopečného popela (studii vědců z University of Reading najdete zde).

Jak to funguje

Ve své studii výzkumníci levitovali kapičky solanky a kyseliny olejové, mastné kyseliny spojené s vařením. 

Zjistili, že molekuly tuku se shromažďují do vysoce strukturovaných "lipotropních" fází - krystalických mřížek kuliček nebo válců, o kterých je známo, že ovlivňují příjem vody. 

Další experimenty ukázaly, že mastné kyseliny v těchto strukturách byly odolnější vůči ozonu, a tak mohly přežít déle a cestovat dále v atmosféře. 

Zjištění naznačují, že prodloužené životnosti těchto molekul mohou pomoci vytvářet mraky.

Podle vědců může smažení dokonce ovlivnit počasí a teoreticky vypočítávají, že může mít ochlazující efekt. Mračna jsou světlá, takže odrážejí teplé sluneční záření z vesmíru. 

Na druhou stranu výzkumníci přiznávají, že jejich práce je velmi teoretická. V praxi by se muselo k dosažení chladicího efektu tak hodně smažit, až by se vyplýtvalo tolik energie, že by chladicí efekt zřejmě „nepřebil“ vliv emisí, které by vznikly při výrobě energie potřebné na smažení.

„Je známo, že molekuly mastných kyselin povlečou povrch aerosolových částic v atmosféře a mohou ovlivnit schopnost aerosolu vytvářet tvorbu mraků,“ tvrdí Christian Pfrang, spoluautor studie. „Nicméně je to poprvé, co jsme uvažovali o tom, co tyto molekuly dělají uvnitř aerosolové kapičky, a ukázali jsme, že se mohou shromáždit do řady složitých, uspořádaných vzorků a struktury. To znamená, že v atmosféře mohou vydržet déle,“ vysvětluje.

Zjistili, že molekuly tuku se shromažďují do vysoce strukturovaných lipotropních fází – krystalických mřížek kuliček nebo válců, které ovlivňují příjem vody. Další experimenty ukázaly, že mastné kyseliny v těchto strukturách byly odolnější vůči ozonu, a tak mohly přežít déle a cestovat dále v atmosféře. Důsledkem prodloužené životnosti těchto molekul je snazší vytváření mraků.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

Atlas bylin: Detoxikace bez legrace aneb za játra silnější

Sadec konopic

O odstraňování škodlivin z těla se u zdravého člověka postarají jednotlivé orgány samy, takže současný trend používat...

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Špatná štětka, špatný šťouch. Co musíte vědět, než se pustíte do čištění komína

I když se doba změnila, základ práce je pořád vylézt na střechu a zkontrolovat...

Než poprvé po zimě poprvé roztopíte kamna na chatě nebo chalupě, měli byste si připomenout, že dobře vyčištěný a...

Najdete na iDNES.cz