Úterý 18. května 2021, svátek má Nataša
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 18. května 2021 Nataša

VIDEO: Chlebíček na sladko. Zkuste skořicovo-datlový podle cukrářky

Nejlépe chutná ještě teplý, Markéta Krajčovičová ho doporučuje jako ideální přesnídávku. Nebo si ho dopřejte se šálkem horké čokolády, třeba na víkendovou snídani nebo za chladných podzimních večerů, které se nezadržitelně blíží.

Na těsto si připravte 250 g hladké mouky, 40 g (což jsou zhruba 2 lžíce) změklého másla a máslo na vymazání formy, 25 g (tedy necelé dvě lžíce) práškového cukru, 14 g (2 lžičky) prášku do pečiva, 1 vejce a 75 ml mléka.

Na náplň budete potřebovat 75 g jemného hnědého třtinového cukru, 100 g vypeckovaných a na kousky pokrájených datlí, 50 g (tedy cca 2,5 lžíce) změklého másla, 1 lžička (7 g) mleté skořice a 1,5 lžíce tuzemského rumu.

Příprava voňavého sladkého chlebíčku krok za krokem

V misce smíchejte vajíčko s mlékem a vyšlehejte do pěny.
Našlehané mléko s vajíčkem přilijte do misky s moukou smíchanou s kypřícím...
Pak si těsto vyklopte na pomoučený vál a propracujte.

V míse smíchejte vajíčko s mlékem a vyšlehejte do pěny. V další míse smíchejte mouku a kypřící prášek, přidejte cukr a změklé máslo. Přilijte našlehanou směs mléka s vajíčkem, promíchejte a těsto si vyklopte na pomoučenou pracovní plochu. Rukama ho propracujte, vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou folií a nechte chvilku odpočinout.

Datle vypeckujte a pokrájejte na kousky.
K datlím přidejte změklé máslo, torchu hnědého cukru, skořici...
...přilijte trochu rumu a pečlivě promíchejte, aby se máslo a rum spojily.

Mezitím si připravte náplň: do misky nasypte vypeckované a na kousky pokrájené datle, přidejte změklé máslo, hnědý cukr, trochu skořice a rum. Směs pečlivě promíchejte, aby se máslo a rum spojily. "Máslo je potřeba důkladně rozetřít o stěny misky, ono se nám za chvíli s rumem spojí," radí Markéta.

Odpočinuté těsto ještě naposledy propracujte.
Na plát naneste připravenou skořicovo-datlovou směs a rovnoměrně rozetřete.
...přeložte podélně napůl a zatočte.

Pak už zase můžete sáhnout po odpočinutém těstě. Pracovní plochu si trochu podsypte moukou, těsto naposledy propracujte a vyválejte z něj obdélníkový plát, asi 5 mm silný. Plát rovnoměrně potřete připravenou voňavou směsí a stočte jako roládu. Vrchní část po celé délce rozřízněte, podélně přeložte na polovinu, zatočte, jako byste ho chtěli ždímat, a vložte do kulaté formy.

V troubě předehřáté na 200 °C pečte zhruba 30 minut. Po vytažení z trouby chlebíček nechte asi pět minut odpočinout, pak ho opatrně oddělte od okraje, vyjměte z formy, lehce pocukrujte a nakrájejte na dílky. Ještě teplý je nejlepší.  

Kromě chlebíčku Markéta vystřihne i jedlého skarabea

Ve druhém dílu druhé série úspěšného pořadu Božské dorty (k vidění v pondělí po osmé večer na televizi Prima love) vytvaruje cukrářka Markéta Krajčovičová potahovaný dort do podoby bájného skarabea. Zjevně dobře inspirovaná návštěvou výstavy Tutanchamonova hrobu a pokladů na pražském Výstavišti.

Jak na chlebíček i skarabea

Pokud byste se pouštěli do podobně složitě tvarovaného dortu jako je skarabeus, nesmíte vyválet potahovou hmotu příliš na tenko, aby se vám na dortu neobjevily praskliny. Naštěstí lze ale takto poškozené místo snadno opravit. Podle Markéty stačí vzít kousek hmoty, navlhčit jej a přilepit na poškozené místo. Takže klidně tvarujte podobně složité tvary jakou jsou broučí nožičky, linie krovek či detaily broučí hlavy.

Právě na tyto drobnější detaily se dají krásně využít odřezky korpusu. Když je vytvarováno, celý korpus se natře krémem a nechá ztuhnout v lednici. Díky vrstvičce krému se totiž celý povrch dortu pěkně vyhladí a usnadní usazení vyválené potahové hmoty (na to se můžete podívat zde).

Autor:
  • Nejčtenější

Jak na pěstování rajčat? Vyzkoušejte triky z našeho manuálu

Premium Rajčata tvoří spolu s paprikami a okurkami nejoblíbenější trio naší plodové zeleniny. A právě u rajčat na chuti a vůni...

Kočky se dají oklamat iluzí. Krabice milují natolik, že se posadí i do falešné

Každý, kdo má kočku, ví, jak milují sedět v jakékoli krabici. Nová studie naznačuje, že si stejně rády sednou i do...

Pohlreich nadskakoval nedočkavostí, když mu gril sebrala Iveta Fabešová

Zdeněk Pohlreich rád vaří a griluje. Ovšem když mu jeho oblíbenou hračku sebere jeho souputnice pořadem Rozpal to,...

Vítězný snímek Czech Nature Photo, kosáci Igora Mikuly, vznikl na toaletě

Oceněné fotografie pátého ročníku prestižní soutěže vyhlásila porota prostřednictvím online přenosu na sociálních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pěstitelský manuál: papriky a chilli, to je vášeň. Musíte ale vědět, co milují

Premium Pokud paprikám či feferonkám jako dekorativní plodové zelenině nabídnete prosluněné stanoviště a vysadíte najednou...

Zapomenutý Čech třikrát přelstil gestapo. Francouzi mu dali válečný kříž

Premium Za války byl jedním z nejaktivnějších členů československého odboje ve Francii. Převáděl lidi přes hranici, z ilegality...

Nejsme Slované ani Germáni. Češi mají unikátní mix genetických profilů

Premium Čemu vlastně Slované věřili? Byli skutečně beránci? Či si libovali v krvavých rituálech a bojích jako Germáni? Čeho se...

Tisknu se k zemi. A rakety se blíží! Reportérka pod sprchou raket Hamasu

Premium Ležím na trávníku, příjemně teplý večer. Byla by to pohoda, ale je to peklo, místo hvězd totiž počítám na nebi zásahy...

  • Další z rubriky

První zásada při grilování kuřecího masa: po řezu musí vytékat čirá šťáva

Příprava grilovaných jídel má svá specifika. Zvláště jde-li o kuřecí maso. To musí být dostatečně propečené, ale...

Než prvně nastartujete gril, dejte mu péči, aby sloužil jako nový

Žádný teplejší víkend se neobejde bez grilování. Avšak předtím, než rozpálíte gril naplno, je potřeba ho na...

Když už si koupím pivo, tak jen malé, a stejně ho dopije manželka, říká sládek

Premium Do zaměstnaneckého poměru už bych se nechtěl vracet. Vyhovuje mi, že jsem zodpovědný jen sám sobě, říká Jiří Omelka,...

Slupky od banánů nevyhazujte. Skvěle hnojí, leští, dokonce i bělí zuby

Banánové slupky zdaleka nemusí mít doslouženo poté, co přestanou chránit měkkou dužinu oblíbeného ovoce. Dokonce by...

Bohuš Matuš se oženil v Krtkově světě. Vzal si o 30 let mladší Lucii

Bohuš Matuš (47) a Lucie Palkaninová (18) jsou manželé. Vzali se ve středu odpoledne v rodinném parku Krtkův svět v...

Zatím jsem spíš studentka než modelka, říká šestnáctiletá dcera Kubelkové

Ivu Kubelkovou (44) si všichni pamatují první vicemiss roku 1996 a několikanásobnou vítězku ankety o nejkrásnější...

Twitch se stává Pornhubem pro děti, zaplavily ho streamerky v bikinách

Streamovací služba Twitch má poměrně přísná pravidla pro zobrazování sexuálního obsahu, některé uživatelky v nich však...

„Rasistická“ rýže Uncle Ben´s končí. Dostala nové jméno i obal

Celosvětově známá značka rýže, dosud známá pod názvem Uncle Ben’s, oficiálně změnila jméno. Nyní se bude v regálech...

Princ Harry: Žil jsem jako v zoo. Podívejte, co to udělalo s mou matkou

Na streamovací službě Apple TV+ bude mít brzy premiéru dokument týkající se psychického zdraví, vytvořený princem...