VIDEO: Začínáme hrát na kytaru. Jak zvolit správné struny

aktualizováno 
Ve 26. lekci kytarové školy se lektor rozhodl věnovat se strunám. Neexistuje totiž jen základní dělení na struny nylonové a kovové.

Záleží už na typu kytary. Platí, že některé klasické akustické kytary jsou přizpůsobeny jen pro použití nylonových strun. Pokud na ně natáhnete kovové struny, nemusela by jejich křehká konstrukce vysoký tah kovových strun vydržet.

Kovové struny jsou specializované pro natáhnutí na akustické kytary a elektrické kytary. Nabízejí se různé materiály jako bronz či fosforbronz či různé tloušťky strun. To má vliv na výsledný zvuk.

Tomislav Zvardoň taky radí: "Určitě znáte označení strun jako desítky, jedenáctky či dvanáctky. Na akustickou kytaru bych doporučil struny jedenáct a výše."

U elektrických kytar se obvykle volí menší tloušťky, vždy však záleží více na konstrukci kytary, na stylu muziky a hlavně na tom, jaký tón chcete na nástroj vyloudit. "Asi nejpoužívanější sadou na elektrickou kytaru jsou asi desítky," shrnuje lektor.

Probere taky otázku hlazených strun, životnosti nebo čištění a také jak často struny měnit. A zásadní otázka: poradí, jak měnit struny, abyste nástroj nepoškodili.

Tomislav Zvardoň

Narodil se 17. 5. 1973 v Opavě. Absolvoval Vysokou pedagogickou školu s aprobací hudební a výtvarná výchova. Dále navštěvoval kurzy Luboše Andršta, Václava Veselého a Davida Dorůžky.

Působil jako člen orchestru muzikálů Rusalka, Pokrevní bratři a dalších. První autorský projekt byla kapela Sunrise (CD People). Dalším autorským počinem je kapela Duende založená v roce 2004:, která vydala CD Za Branou (2007) a New Words in Dictionary (2009).

V současnosti se věnuje vlastním projektům Tom Zvardon & Friends a Duende. Dále vystupuje se skupinou Tam Tam Orchestra (Miloš Vacík), Bó Big Band, Kentonmania Bigband, Plum Jam a dalšími.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Zahradu u Baťova domku zvládli přetvořit za sto tisíc, pomohli kamarádi

Terasu ze starých cihel doplnil nábytek ze zlínské produkce.

Proměna zahrady u jednoho z Baťových půldomků ve Zlíně vyžadovala citlivý přístup s respektem ke specifické historii i...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

Sehnat kuchaře je největší problém gastronomie, řekl Punčochář v Rozstřelu

Šéfkuchař Jan Punčochář v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel. (30. dubna 2019)

Šéfkuchař Jan Punčochář je jedním z nejvýraznějším členů pražské kulinářské scény. V současné době ho můžete pravidelně...

Špatná štětka, špatný šťouch. Co musíte vědět, než se pustíte do čištění komína

I když se doba změnila, základ práce je pořád vylézt na střechu a zkontrolovat...

Než poprvé po zimě poprvé roztopíte kamna na chatě nebo chalupě, měli byste si připomenout, že dobře vyčištěný a...

Kotlety na gril zkuste naplnit sýrem a šunkou a potírejte máslem s chilli

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování...

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování trošku jinak – fádní vepřové kotlety...

Najdete na iDNES.cz