Kapsář či závěs ušije každý, zkuste to. Absolvovat můžete i kurz šití

aktualizováno 
Začínáme šetřit, kde se dá. Tak proč se také nenaučit šít, aby byl člověk schopen vyměnit si sám rozbitý zip nebo upravit délku kalhot? Začít ale musíte základními pravidly, jak pracovat se šicím strojem. Pokud vás to nenaučí maminka, babička či kamarádka, existují i kurzy šití. Jeden jsme vyzkoušeli.

Na kurzu šití si všechno osaháte pod vedením zkušené lektorky. | foto: Martina Čermáková

Že si chceme i při omezených finančních prostředcích dělat radost a něco tvořit, se ukázalo i na zájmu o kurzy šití, které pro členy svého klubu zdarma uspořádala Ikea. Jakmile se nabídka objevila na internetu, okamžitě byly obsazené. Vybrala jsem si kurz šití kapsáře, časově ukrojil jen dvě hodiny z dopoledne.

Nejdůležitější je osahat si stroj a naprosté základy

Fotogalerie

Na kurz stačilo jen dorazit a všechno měl člověk připravené až pod nos. Půlmetrový pruh látky (šíře 150 cm),  šicí stroj s navlečenou nití i veškeré pomůcky jako křídu, špendlíky, nůžky i ramínko na zavěšení hotového kapsáře. A k ruce lektorku, která vysvětlila jednoduchý postup šití.

Ten opravdu nemohl být snadnější. Spočíval v podstatě v tom, že se uvedený pruh látky ze všech stran založil, obšil, přeložil na dvě nestejné části a po stranách pak sešil tak, aby vznikla kapsa. Okraj delší strany se nakonec přehnul, do přehybu se vložilo ramínko a přišitím se tunýlek s vloženým ramínkem uzavřel. Bylo hotovo.   

Základy pro práci se šicím strojem

- Nit do jehly stroje navlékejte jen u vypnutého šicího stroje. Kdybyste si omylem sešlápli pedál, můžete se ošklivě zranit.

- Nit musíte navléknout přesně tak, jak je naznačeno na stroji, jinak se vám může během šití zamotat, ohnout jehlu nebo ji dokonce zlomit.

- Pokud nešijete, sundejte nohu z pedálu, ať si stroj nekontrolovaně nespustíte.

- Nešijte přes špendlíky, jinak můžete ohnout či zlomit strojovou jehlu.

Podobných zásad je celá řada. "Nejsnáze si postupy šití vychytáte a zautomatizujete praktickým šitím. Přitom je dobré mít po ruce někoho zkušeného, půjde vám to rychleji," radí Iveta Zajíčková, která kurzy základů šití organizuje.

Složení účastnic kurzu bylo celkem předvídatelné: několik mladičkých dívčin, které se šitím evidentně začínaly opravdu od základů a roztomile neobratně, ale se vzrůstajícím sebevědomím, si krok za krokem osahávaly úplné základy, aby si po dvou hodinách vítězoslavně odnesly své první výrobky.

Pak maminky malých dětí, které si pragmaticky přišly ušít kapsář do školky či dětského pokojíčku svého dítěte. Evidentně si pro sebe s chutí urvaly dvě hodiny, aby si v klidu a přitom ve společnosti dalších žen dopřály luxus věnovat se bez starostí "jen" šití. A nakonec pár důchodkyň, kterým sice nechyběly základy šití, ale většinou ocenily, že si mohou "pod dohledem" vyzkoušet moderní šicí stroj.

Kolik z nich už si příště bez obav nakoupí látku a troufne si ušít si samostatně něco do bytu, těžko říct. Ale aspoň si vyzkoušely, že to není takový problém.

Ikea možná pro své zákazníky ještě nějaké kurzy zdarma přidá. Pokud vám utečou, a přitom byste měli zájem si šití s lektorkou po ruce vyzkoušet, bez problémů byste měli najít nabídku komerčních kurzů šití na internetu.  

CHTĚLI BYSTE SE NAUČIT ŠÍT?

celkem hlasů: 982

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 23. října 2012. Anketa je uzavřena.

Přivítali byste články s názornými postupy šití? 756
Šijete, nebo uvažujete, že se to naučíte? 194
Šití vás nezajímá a nepředpokládáte, že by se to někdy změnilo? 32
Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Pohlreich se vrací na obrazovky s grilováním steaků. Na řadě je T-bone

T-bone steak s gremolatou

Primácký pořad Rozpal to, šéfe! se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem zahájil prvním dílem svoji jarní premiéru....

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Najdete na iDNES.cz