Nejlepší je trhat šípky za suchého a slunného počasí, právě tehdy má nejvyšší obsah vitamínu C. Sbírejte jen tvrdé červené nebo oranžové šípky – a bez stopek. Přezrálé plody jsou sice sladké, ale na zpracování nevhodné.
Jejich zázračnou moc znali už naši předkové, my dnes víme, že mj. obsahují hlavně vitamin C, vitaminy B, vitamin K, karoten, fosfor, vápník, draslík i hořčík.
Asi nejrozšířenější použití je na čaj – ten přecezujte přes husté pláténko, abyste zabránili průniku nepříjemných chloupků do nápoje, a šípkový džem. Připravíte z nich ale i víno, ovocné protlaky, dokonce i polévku či omáčku.
Také se dají oprané plody jednoduše napěchovat do skleniček a prosladit cukrem. Nechají se odstát na okně, po nějaké době změknou a přidávají se do čaje. Stejně tak můžete šípky konzervovat medem.