Sobota 30. května 2020, svátek má Ferdinand
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 30. května 2020 Ferdinand

Oprašte grily: zkontrolujte, vyčistěte, naložte maso. Sezona je tu

aktualizováno 
Teplé počasí vyláká mnohé z nás přes víkend na zahradu, abychom zahájili grilovací sezonu. Než poprvé rozpálíte gril, proveďte alespoň zběžnou kontrolu, aby akce neskončila fiaskem. Servisním dílem zahajujeme letošní speciální přílohu Grilování.

Mřížku grilu čistěte v hodně rozpáleném stavu. | foto: Profimedia.cz

Než poprvé roztopíte gril, vyplatí se mu věnovat alespoň minimální péči. Ať už jde o vyčištění zbytků, které v něm zůstaly po loňské sezoně, nebo u plynových grilů vyzkoušení těsnosti celého systému.

1.Vyčistit mřížku

Přestože na trhu najdete spoustu chemických přípravků na grily, každý zkušený kuchař vám řekne, že nejlepší způsob, jak mřížku očistit, je takový, že gril pořádně rozpálíte nejlépe se sklopeným víkem a pak mřížku při nejvyšší teplotě důkladně vyčistíte ocelovým kartáčem.

Fotogalerie

Někdo mřížku po skončení sezony vezme a umyje v myčce na nádobí. To je možné u nerezové mřížky, u litinových se to nedoporučuje. Surová litina by začala velmi brzy korodovat, pro tu je důležité neustále ji udržovat pod tenkou vrstvou oleje (stejně jako litinové nádobí).

Nejideálnější je očistu aplikovat vždy po skončení grilování. Rozpálit gril na maximum a vyčistit kartáčem, který koupíte v každém hobbymarketu. A nezapomenout i na spodní stranu. A tím je člověk připravený na další víkend, kdy už stačí jen mřížku potřít špekem a další várka masa nebo zeleniny může přijít na stůl.

2.Zkontrolujte hadici k bombě

Plyn je dobrý sluha, ale špatný pán. Netěsný systém může přivodit výbuch. Proto je vhodné provést jednoduchou zkoušku. Ohněte do dlaně hadici a jestli se v ní objeví drobné prasklinky, je zralá na výměnu. Novou koupíte v instalatérských potřebách.

I když je vše v pořádku, zkuste na všechny spoje nakapat mýdlovou vodu. Pokud se objevují bublinky, objevilo se místo s netěsností.

3.Zkontrolujte i elektřinu

Elektrické grily jsou stále oblíbenější a ve výkonných variantách jsou rovnocenným partnerem a pomocníkem. Zkontrolujte stav přívodní šňůry, ale i stav venkovních zásuvek. Jde o to, zda se do nich během zimy nedostala voda, zda jsou funkční, aby nedošlo ke zkratu.

4.Zkontrolujte brikety

Možná, že vám zbyly nějaké brikety nebo dřevěné uhlí z minulé zimy. I když jste je skladovali v garáži nebo kůlně, mohly navlhnout. A není většího trapasu, než když sezvete kamarády na grilovačku a „ono to nehoří“.

Zkuste raději koupit brikety čerstvé a zásoby z minulé zimy jen opatrně „rozpouštět“ do topné dávky.

5.Namarinujte

Marinování dodává masu další chutě, maso je křehčí, doba přípravy je kratší. Návodů a receptů je hodně a dost záleží také na chuťových preferencích. 

Letní grilování

Určitě se však shodují v tom, že po marinování a před položením na gril je potřeba z masa odstranit veškeré pevné části, jako jsou kousky česneku nebo větší kousky bylinek, které by se mohly při grilování spékat. Nakonec by mělo zbýt jen čisté maso pokryté olejovým filmem.Podstatné jsou však složky, které by měla marináda obsahovat: olej, který pomáhá přenášet chutě, něco kyselého, co pomůže naloženému masu zkřehnout (hořčice, ocet, citronová šťáva, jogurt, kefír...), bylinky a sůl. U poslední ingredience se kuchaři různí v názorech. Mají za to, že vytahuje z masa tekutinu, jiní naopak maso rádi nasolují.

Rybímu masu stačí v marinádě hodinka, kuřecímu stejně tak. Vepřové nebo hovězí maso je nejlepší nechat marinovat přes noc, klidně i 24 hodin. Vyzkoušejte například marinádu podle Zdeňka Pohlreicha, jak ji doporučuje na kurzech v Gourmet Academy. 

Vepřové kotlety v jablečné šťávě

Recept na vepřový kotlet v jablečné šťávě najdete v knize Zdeňka Pohlreicha...

Recept na vepřové kotlety v jablečné šťávě najdete v knize Zdeňka Pohlreicha Grilování.

4 kotlety
čerstvě mletý pepř a mořská sůl

Na marinádu:
2 lžíce přírodního krupicového cukru
2 lžíce 100% jablečného džusu
2 lžíce sójové omáčky
¼ cibule, nakrájené nadrobno

Postup:
Kotlety očistěte a tuk na okrajích nařízněte. Osolte je a opepřete. V misce promíchejte sójovou omáčku, džus, cukr, nakrájenou cibuli a do marinády vložte připravené kotlety. Nechte je v ledničce marinovat nejméně 1 hodinu, lépe přes noc. Asi 30 minut před grilováním vyndejte z lednice, aby kotlety došly na pokojovou teplotu.

Gril rozpalte na 230‒320 °C a rošt potřete tukem (olejem nebo kůžičkou ze slaniny). Maso vyjměte z marinády a nechte okapat. Kotlety grilujte 10‒12 minut, jednou je při tom obraťte.

Maso sejměte z grilu a před podáváním ho nechte 3 minuty odpočívat.

Autor:

Zálesácký chleba zvládnete snadno i na grilu v polních podmínkách

Pečení chleba

VIDEO Není to sice tradiční kvasový chléb, ten jen tak někdo nezvládne a jeho příprava potřebuje daleko...

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

VIDEO Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle...

Když víte jak, může být grilování nejzdravější způsob přípravy jídla

Grilovací horečka vtrhla do Česka, díky ní trávíme víc času venku, s rodinou i...

Grilování je silně návykové. Odborníci navíc tvrdí, že to může být nejzdravější způsob ohřevu...

SOUTĚŽ: Grilovat se dá i na starém bubnu od pračky, dokázal čtenář

Otáčivý podstavec je ze staré kancelářské židle, vlastní "gril" pak z bubnu od...

„Nerad vyhazuji staré věci, raději je rozeberu a snažím se je recyklovat. A tak mi ze staré pračky...

  • Nejčtenější

Víte, co chce vaše kočka říct? Překladatelský manuál vám poradí

Často si lidé nerozumí ani mezi sebou, a to mluví stejnou řečí, natož aby porozuměli své kočce. Přitom určitě stojí za...

OBRAZEM: Balkonová zahrádka i zahradní jezírko. Tak se staví během karantény

Až do 26. května můžete posílat své projekty, kterými jste se bavili v době, kdy bylo více času na práce kolem chalupy....

Exotické krásky milující teplo. V Česku potřebují muškáty zvláštní péči

Premium Muškáty v široké škále zářivých barev zdaleka nepatří jen na venkov. Také okna, terasy či balkony v menších i velkých...

Vepřový tomahawk je hvězdou letních grilů, navíc za rozumné peníze

Vepřový tomahawk steak je zajímavý tím, že obsahuje část masa z krkovičky i bůčku. Je na kosti, což je pro chuť...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oteplování planety dělá z lesů místo plic hrobaře, dokázali i čeští vědci

Stromy v tropických lesích dovedou i při oteplení vázat velké množství oxidu uhličitého. Teplota však nesmí překročit...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Dvojčata croque monsieur a madame. Francouzský sendvič, hvězda kaváren

Croque Monsieur [krok mesjé] je horký sendvič pocházející z Francie. Název vznikl spojením slov „croquer“ (křupat) a...

Jedl jsem už i pokrm servírovaný na holínce, říká šéfkuchař z La Verandy

Premium „Kuchař musí za jídlem cestovat, protože se celý život učí,“ tvrdí Radek David (46), který řadu let patří mezi deset...

Exotické krásky milující teplo. V Česku potřebují muškáty zvláštní péči

Premium Muškáty v široké škále zářivých barev zdaleka nepatří jen na venkov. Také okna, terasy či balkony v menších i velkých...

Prezervativy, manikúra, toaletní papír. Co nacházejí knihovníci v knihách

Premium Pohodlně uvelebeni louskáte román svého oblíbeného autora. Otočíte na další stránku a... z knihy se snese sprška drobků...

Vodafone měl masivní výpadek. Hodiny nefungovaly prakticky žádné služby

Lidé po celém Česku zaznamenali ve čtvrtek odpoledne výpadky služeb Vodafonu včetně bývalých služeb UPC, ať už šlo o...

Museli jsme prodat chalupu. Dcera se rozvádí a potřebuje peníze, říká Žilková

Veronika Žilková opustila minulý měsíc v Izraeli svého manžela Martina Stropnického a vrátila se do Česka. Její maminka...

Monika Bagárová porodila. Dcera dostala jméno po mamince Muradova

Zpěvačka a porotkyně SuperStar Monika Bagárová (25) je maminkou. Se šťastnou novinkou se pochlubila fanouškům na...

Milenec? Ano, ale nezapomínejte na důležitá pravidla nevěry

Nejen muži, ale i ženy často utíkají za potěchou mimo domov. Hledají si milence, který jim dá to, co ve vlastní ložnici...

Zrušení daně z nabytí nemovitosti budí rozpaky. Kdo na něm vydělá?

Vláda schválila zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitosti výměnou za zrušení odpočtů úroků u úvěrů na bydlení z...