Jak připravit sexy jídlo, když nejde o sex, ale o neodolatelnou chuť

aktualizováno 
Nenechte se odradit slovíčkem sexy. Je trochu prvoplánové, a nové kuchařce od deseti českých šéfkuchařů tak může spíše ublížit než pomoci. Musíte ho totiž skousnout, abyste Sexy moderní českou kuchařku vůbec otevřeli a prolistovali.

Jinak ani nezjistíte, že nejde o recepty, které by pracovaly s afrodiziaky nebo nabízely laciné návody, jak někoho sbalit. Naopak, na exotiku a podbízivost zapomeňte. V klidu zůstaňte doma v Česku, dokonce u místních sezonních surovin. Nejexotičtějšími ingrediencemi ve zdejších receptech jsou zřejmě mandarinka, olivový olej či muškátový oříšek.

Pár receptů k nakousnutí

Každý recept je navíc označen grafickým symbolem označujícím roční období, kdy pro něj nejsnáze získáte čerstvou základní surovinu. Důvod je jednoduchý. Právě čerstvost je totiž třeba i podle Zdeňka Pohlreicha, který slovíčko sexy používá v souvislosti s jídlem asi nejčastěji, tou ingrediencí, kterou ničím nenahradíte (více v předchozím článku zde).

Sexy kuchařka vstoupila na náš trh v listopadu a autorsky za ní stojí deset špičkových šéfkuchařů. Je čistě a přehledně graficky zpracovaná a recepty jsou chuťově velice příjemné už při pročítání. A to nejen díky úžasným fotografiím od Martina Sieberta, které ve vás vyvolají neodolatelnou chuť se na daný pokrm okamžitě lačně vrhnout. Titul nelže. Ano, jsou sexy.

Autoři kuchařky

Kromě Radka Davida jsou autory receptů další členové Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR, čeští šéfkuchaři Petr Fučík, Miroslav Grusz, Petr Hajný, Jan Horký, Pavel Mareš, Jan Punčochář, Marek Raditsch, Milan Sedlák a Lukáš Skála. 

Každý šéfkuchař je v knize představen prostřednictvím krátkého povídání o tom, jak se ke kuchařině vlastně dostal a proč ho tato práce tak baví. Medailony jsou doplněny představením restaurací, ve kterých tito šéfkuchaři působí.

(Vydala R MEDIA, spol. s r.o., doporučená cena 399 Kč.)

Přitom nejde o recepty z menu špičkových restaurací, které autoři profesionálně vedou, ale jejich domácí recepty. Použili ty nejdostupnější suroviny a každý z nich z nich pak vykouzlil dva předkrmy, polévku, salát, tři hlavní jídla, rybí pokrm a dezert.

Vznikla kolekce 90 receptů, které lákají k okamžitému vyzkoušení a ochutnání, i když jde třeba o placky z bramborových škubánků (jež samy o sobě evokují spíše vzpomínky na dusivý pokrm ze školní jídelny), ovšem s přídavkem hub a podávaných s restovaným čerstvým špenátem.

Listujete, listujete a doslova se vám sbíhají sliny. Na ragú z lišek s žemlovým knedlíčkem, na úhoře na jablkách s lískovými ořechy a bramborovou kaší s křenem, na telecí plíčky na smetaně s liškami a petrželkovým knedlíčkem či na makové lívance s javorovým sirupem, borůvkami a skořicovým tvarohem. I na grilované kuře s černou vánoční omáčkou ze švestkových povidel se skořicí a vlašskými ořechy. To vyzkouším jako první.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Čech má unikátní sbírku policejních čepic. Začal slavnou francouzskou

Ve vitrínách je jen výběr toho nejzajímavějšího, co Petr Koubský nasbíral.

Smekl by i komisař Cruchot ze slavné francouzské filmové série o četnících. Právě čepice v jeho stylu se stala prvním...

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Najdete na iDNES.cz