Proto je tak trochu překvapivé, že s experimentem, který se snažil přijít na to, jak při vaření těstovin co nejvíc ušetřit, přišel právě Ital, držitel Nobelovy ceny za fyziku z roku 2021 Giorgio Parisi. Ten doporučuje těstoviny uprostřed vaření přikrýt pokličkou, vypnout hořák a prostě je nechat dojít.
V rodné zemi tímto doporučením způsobil pozdvižení. Na jeho radu, jak při vaření těstovin ušetřit, už loni na podzim zareagoval mimo jiné šéfkuchař Antonello Colonna – oceněný michelinskou hvězdou. „Takto připravené těstoviny budou gumové a nikdy by se nemohly podávat v restauraci, jako je ta moje,“ uvedl nekompromisně.
Celá Itálie se pak přela o tom, jak to vlastně je s trikem, který není tak úplně novinkou. Prý ho používaly už italské babičky, které byly zvyklé šetřit.
VIDEO: Příprava italské pasty 3x jinak Pohlreicha utahá jak šňůrku od wc |
20. dubna 2010 |
Mladí vědci se toho nebojí a jdou ještě dál
Parisiho nápad, jak ušetřit při vaření těstovin, ovšem zaujal studenty Miu a Rosse z Nottingham Trent University v Anglii. Ti jeho doporučení posunuli ještě mnohem dál a svůj pokus publikovali na webu The Conversation.
Úvaha mladých vědců začala tím, jaké procesy probíhají při vaření těstovin: nejprve do nich pronikne vroucí voda, která je změkčí, a jak se těstoviny zahřejí, začne se z nich uvolňovat protein, tedy bílkoviny.
Při běžné přípravě těstovin obvykle počítáme s 10 až 12 minutami varu, které spolknou zhruba 60 procent energie spotřebované při jejich přípravě. Pokud se použije Parisiho metoda zkrácení doby varu na polovinu, lze tedy ušetřit přibližně třetinu celkových nákladů, což není málo.
V podstatě získáte takové 3 + 1 zdarma – každé čtvrté vaření těstovin si vystačí s energií ušetřenou během tří předchozích. Přitom se tato metoda nejlépe praktikuje na sklokeramických deskách, které se ochlazují nejpomaleji.
Předem namočenou pastu uvaříte rychleji
Studenti z Trentu se rozhodli dva procesy při vaření těstovin rozdělit a nutnou dobu varu tak ještě o něco snížit. Sušené těstoviny lze totiž plně rehydratovat, když se předem namočí na dvě hodiny do studené vody. (Nebo do vývaru, z něhož hodně získají na chuti a vy z něj pak ještě můžete připravit omáčku.)
Namočení těstovin do studené tekutiny vám každopádně žádnou energii nespotřebuje. Pak už stačí povařit těstoviny jen 1 až 2 minuty – autoři přitom uvádějí nutnou minimální teplotu vody 80 °C. A to už je velmi značná úspora energie – oproti klasickému 10- až 12minutovému vaření snížíte spotřebu energie nutné k vaření na pětinu.
Další úspory – vody i energie – se dá navíc dosáhnout použitím menšího množství vody. Pokud místo doporučeného litru na 100 gramů těstovin použijeme jen 500 ml, těstoviny budou i tak dokonalé. A přitom ušetříme.
Naučte se italskou klasiku: pastu aglio olio e peperoncino a pravé tiramisu |
Co už se mladým vědcům naopak neosvědčilo, bylo snížení množství vody na třetinu – těstoviny pak byly uvařené nerovnoměrně kvůli velkému množství škrobu na tak malé množství vody. Špatně skončily i pokusy o přípravu těstovin v mikrovlnce.
Má smysl přemýšlet nad úsporami při vaření těstovin?