Klidně zvolte kousek hovězí kýty, anebo i kližky, prostě na co narazíte u řezníka nebo co vylovíte z mrazáku. Začít musíte jako u každého dušeného jídla cibulí, kterou necháte na rostlinném oleji zezlátnout.
Než se opraží cibulka, nakrájejte maso na zhruba třícentimetrové kostky, osolte a opepřete, zaprašte moukou a promíchejte. Mouka rovnou budoucí omáčku zahustí.
Poté maso nechejte na cibulce opéct a přidejte plechovku loupaných rajčat. Zakryjte a nechejte pomalu dusit. „Ničím to nepodlévám, ono si to maso šťávu pustí,“ doporučuje Pohlreich. Jen je třeba směs občas kontrolovat a promíchat.
Před koncem Pohlreich nevydrží a musí přece jenom ochutnat a usoudí, že by lístek bobkového listu neuškodil, a zároveň přidá i brambory a kousek mrkve. „Dělají se zhruba stejně dlouho, tak by to mohlo klapnout,“ říká.
Když tak Pohlreich kouká do hrnce, řekne si, že by to chtělo ještě víc zeleniny. A co se hodí k rajčatům lépe než papriky? Tak je tam ještě přikrájí.
Dušené hovězí se zeleninou
Suroviny:
- hovězí kýta (nebo kližka)
- sůl
- pepř
- rostlinný olej
- cibule
- hladká mouka
- vyloupaná rajčata
- bobkový list
- brambory
- mrkev
- červená paprika
- žlutá paprika
Postup:
Šéfem za pár minutPořad můžete sledovat na Primě každou neděli ráno a reprízu v pondělí před půlnocí. Recepty najdete na Sefemzaparminut.cz. |
Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte ji na rozpáleném oleji. Hovězí maso nakrájejte na kostky, osolte ho a opepřete. Pak maso promíchejte s dvěma lžícemi hladké mouky, aby bylo ze všech stran obalené.
Jakmile cibule zezlátne, opečte s ní i maso. Vše zalijte plechovkou vyloupaných rajčat a nechte pod pokličkou zhruba hodinu i víc dusit.
Přidejte bobkový list a všechnu zeleninu nakrájenou na menší kostky. Z paprik stačí jen půlka.
Promíchejte a vařte dalších 20 minut pod pokličkou. Můžete servírovat.