Čokoládový piškot, šlehačková náplň v kombinaci s kompotovanými třešněmi a...

Čokoládový piškot, šlehačková náplň v kombinaci s kompotovanými třešněmi a čokoládou, to jsou hlavní atributy schwarzwaldského dortu, ale i jeho nejrůznějších variant včetně rolády. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Schwarzwaldská s třešněmi a alkoholem je královnou mezi roládami

  • 0
Čokoládový piškot svlažený třešňovicí a doplněný hojností šlehačky, čokolády a kompotovaných višní či třešní, ideálně naložených v alkoholu, je osvědčená kombinace chutí spojená se schwarzwaldským dortem, který dávno překročil německé hranice. Není divu, že ho cukráři po celém světě různě obměňují.

Schwarzwaldská roláda je jednou z těchto povedených variant. Navíc můžete při pečení poměrně zajímavě experimentovat s přidáním alkoholu, i když v první radě je třeba zmínit variantu nealkoholickou, vhodnou i pro děti.

Pokud ovšem sladký kořeněný třešňový či višňový kompot zkombinujete s ostřejší třešňovicí, bourbonem či jinými destiláty, případně rovnou sáhnete po ovoci naloženém v alkoholu, bude výsledek ještě o kousek lepší. 

A pokud jsou rolády vaším šálkem čaje, lze ještě doporučit elastické silikonové plechy, které vám specifickou cukrářskou práci s roládami hodně ulehčí. Ovšem pozor. Přestože jejich výrobci deklarují, že jsou dokonale nepřilnavé, většinou se časem takzvaně vypečou. Pak je před pečením vhodné ošetřit je olejem ve spreji.

Jak na pikantní roládu krok za krokem

Na těsto budete potřebovat 6 vajec, špetku soli, 100 g krupicového cukru, 100 g hladké mouky, 3 lžíce práškového kakaa a lžičku kypřicího prášku do pečiva. Na svlažení piškotu 80 ml třešňovice a na náplň pak 150 ml smetany ke šlehání (a ztužovač šlehačky), 2 sáčky vanilkového cukru a sklenici třešňového (může být i v nálevu lehce kořeněném černým pepřem) nebo višňového kompotu (840 ml). Na ozdobu pak nahrubo nastrouhanou hořkou čokoládu a kandované třešně.

Recept na roládu obrazem

Z oddělených bílků a špetky soli vyšlehejte nejlépe v robotu při vysokých obrátkách pevný sníh a po lžících do něj zapracujte odvážený cukr. Dále do lesklé hutné pěny jeden po druhém zašlehejte žloutky.

V další misce promíchejte metličkou odváženou hladkou mouku s jemně prosetým kakaem i práškem do pečiva a sypkou směs zvolna zapracujte stěrkou do vyšlehaného základu.

Lehké tmavé těsto rozetřete na plech rozměru cca 38 × 42 cm vyložený listem papíru na pečení (i když ideální je výše zmíněný pružný silikonový „plech“ potřený olejem). Plát těsta pak hned pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 12 až 15 minut. Piškot se nesmí v troubě přesušit, měl by při stačení prstem pěkně pružit.

Upečený plát těsta hned poprašte přes sítko moučkovým cukrem a překlopte jej z horkého plechu na pracovní podložku s textilní utěrkou. Tu můžete i namočit ve studené vodě a důkladně vyždímat. Z piškotu pak opatrně stáhněte původní spodní papír, povrch opět poprašte moučkovým cukrem a vše včetně utěrky zarolujte. Případně papír podložte pod plát, aby navlhčená utěrka piškot nepromočila. 

Než zarolovaný plát těsta, kterému domácí cukrářky říkají nohavice, zchladne, nechte v sítku okapat kompotované višně či třešně a všechny vypeckujte. Smetanu vyšlehejte s vanilkovým cukrem (případně i se ztužovačem, podle potřeby) do podoby pevné pěny.

Vykapané kompotované třešně vypeckujte (nálev odložte pro jiné použití).
Povrch pálenkou svlaženého plátu potřete silnější vrstvou šlehačky oslazené...
Třešně rozkrojte na půlky a klaďte je do náplně vedle sebe v ne příliš velkých...
Naplněnou roládu potřete zbylou šlehačkou, povrch posypte strouhanou čokoládou...

Zchladlý piškot rozrolujte, svlažte několika lžícemi třešňovice a celý pak potřete větším množstvím šlehačky. Povrch náplně pak posázejte okapanými vypeckovanými třešněmi rozkrojenými na polovinu.

Takto naplněný plát směrem od sebe zvolna pomocí podkladové utěrky či papíru zase zarolujte. Nohavici úhledně upravte dlaněmi a její povrch potřete zbylou šlehačkou. Přidejte posyp nahrubo nastrouhanou čokoládou, třešně a před podáváním nechte roládu vychladit.