Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Schwarzwaldská s třešněmi a alkoholem je královnou mezi roládami

Čokoládový piškot svlažený třešňovicí a doplněný hojností šlehačky, čokolády a kompotovaných višní či třešní, ideálně naložených v alkoholu, je osvědčená kombinace chutí spojená se schwarzwaldským dortem, který dávno překročil německé hranice. Není divu, že ho cukráři po celém světě různě obměňují.
Čokoládový piškot, šlehačková náplň v kombinaci s kompotovanými třešněmi a...

Čokoládový piškot, šlehačková náplň v kombinaci s kompotovanými třešněmi a čokoládou, to jsou hlavní atributy schwarzwaldského dortu, ale i jeho nejrůznějších variant včetně rolády. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Schwarzwaldská roláda je jednou z těchto povedených variant. Navíc můžete při pečení poměrně zajímavě experimentovat s přidáním alkoholu, i když v první radě je třeba zmínit variantu nealkoholickou, vhodnou i pro děti.

Pokud ovšem sladký kořeněný třešňový či višňový kompot zkombinujete s ostřejší třešňovicí, bourbonem či jinými destiláty, případně rovnou sáhnete po ovoci naloženém v alkoholu, bude výsledek ještě o kousek lepší. 

A pokud jsou rolády vaším šálkem čaje, lze ještě doporučit elastické silikonové plechy, které vám specifickou cukrářskou práci s roládami hodně ulehčí. Ovšem pozor. Přestože jejich výrobci deklarují, že jsou dokonale nepřilnavé, většinou se časem takzvaně vypečou. Pak je před pečením vhodné ošetřit je olejem ve spreji.

Jak na pikantní roládu krok za krokem

Na těsto budete potřebovat 6 vajec, špetku soli, 100 g krupicového cukru, 100 g hladké mouky, 3 lžíce práškového kakaa a lžičku kypřicího prášku do pečiva. Na svlažení piškotu 80 ml třešňovice a na náplň pak 150 ml smetany ke šlehání (a ztužovač šlehačky), 2 sáčky vanilkového cukru a sklenici třešňového (může být i v nálevu lehce kořeněném černým pepřem) nebo višňového kompotu (840 ml). Na ozdobu pak nahrubo nastrouhanou hořkou čokoládu a kandované třešně.

Recept na roládu obrazem

Z oddělených bílků a špetky soli vyšlehejte nejlépe v robotu při vysokých obrátkách pevný sníh a po lžících do něj zapracujte odvážený cukr. Dále do lesklé hutné pěny jeden po druhém zašlehejte žloutky.

V další misce promíchejte metličkou odváženou hladkou mouku s jemně prosetým kakaem i práškem do pečiva a sypkou směs zvolna zapracujte stěrkou do vyšlehaného základu.

Lehké tmavé těsto rozetřete na plech rozměru cca 38 × 42 cm vyložený listem papíru na pečení (i když ideální je výše zmíněný pružný silikonový „plech“ potřený olejem). Plát těsta pak hned pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 12 až 15 minut. Piškot se nesmí v troubě přesušit, měl by při stačení prstem pěkně pružit.

Upečený plát těsta hned poprašte přes sítko moučkovým cukrem a překlopte jej z horkého plechu na pracovní podložku s textilní utěrkou. Tu můžete i namočit ve studené vodě a důkladně vyždímat. Z piškotu pak opatrně stáhněte původní spodní papír, povrch opět poprašte moučkovým cukrem a vše včetně utěrky zarolujte. Případně papír podložte pod plát, aby navlhčená utěrka piškot nepromočila. 

Než zarolovaný plát těsta, kterému domácí cukrářky říkají nohavice, zchladne, nechte v sítku okapat kompotované višně či třešně a všechny vypeckujte. Smetanu vyšlehejte s vanilkovým cukrem (případně i se ztužovačem, podle potřeby) do podoby pevné pěny.

Vykapané kompotované třešně vypeckujte (nálev odložte pro jiné použití).
Povrch pálenkou svlaženého plátu potřete silnější vrstvou šlehačky oslazené...
Třešně rozkrojte na půlky a klaďte je do náplně vedle sebe v ne příliš velkých...
Naplněnou roládu potřete zbylou šlehačkou, povrch posypte strouhanou čokoládou...

Zchladlý piškot rozrolujte, svlažte několika lžícemi třešňovice a celý pak potřete větším množstvím šlehačky. Povrch náplně pak posázejte okapanými vypeckovanými třešněmi rozkrojenými na polovinu.

Takto naplněný plát směrem od sebe zvolna pomocí podkladové utěrky či papíru zase zarolujte. Nohavici úhledně upravte dlaněmi a její povrch potřete zbylou šlehačkou. Přidejte posyp nahrubo nastrouhanou čokoládou, třešně a před podáváním nechte roládu vychladit.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Muž objevil díru na trhu. Díky čištění hrobů dosáhl na hypotéku

Jednatřicetiletý muž z Harlow ve Velké Británii má neobvyklého koníčka. Ten se mu však stal výborným vedlejším příjmem, díky němuž si dokázal koupit dům a zabezpečit rodinu.

Čeští kuchaři uvařili na prestižní soutěži v Lyonu nejlepší vepřový chod

Český kulinářský tým dosáhl významného úspěchu na jedné z nejprestižnějších gastronomických soutěží na světě – International Catering Cup (ICC), která se ob rok koná v Lyonu ve Francii. Tento rok...

Hortenzie velkolistá oslňuje květy. Co se nesmí stát, aby o ně nepřišla

Donedávna to byla naše nejznámější hortenzie a její příbuzné jste mohli na českých zahradách potkat velmi ojediněle. Dnes už je vzácnější spíš hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla), podle...

Toto jsou nejroztomilejší mazlíčci ledna. Známe výherce krmiva i knížek

Letošní lednové hlasování o nejroztomilejší mazlíky je minulostí a můžeme vám představit šťastné vítěze. Radovat se mohou nejen zvířecí výherci z kvalitního kočičího krmiva značky Pro Plan, ale i...

S atrapou koně přeskočí téměř metr a půl. Na hobby horsing nedá dopustit

Premium

Je jí sedmnáct, pochází z Vysočiny a před čtyřmi lety propadla velmi specifické sportovní disciplíně. Kromě běhání, ježdění na koni a péči o poníka si přibrala ještě hobby horsing. Tedy „jezdecký“...

Kdo miluje ruční práce, stárne pomaleji. Clooney plete, Beckham vaří a šije

Dnes si můžete nechat dovézt a poslat snad cokoli, vše jde koupit – od perfektního jídla přes ručně pletené rukavice až po autorské šperky nebo kolíbku od truhláře. Jenže o tom to není. Cokoliv, co ...

8. února 2025

S papričkou jen v odolných rukavicích. Tady připravují ty nejpálivější lahůdky

Premium

Zrychlí vám tep, vženou slzy do očí, přiblíží vás nebi. V podkrkonošské Nové Pace můžete okusit pestrou paletu specialit z pálivých papriček. Dokonce se jim tu povedlo vypěstovat nejpálivější...

7. února 2025

Nechte se unést snímky zahrad čtenářů iDNES v zajetí sněhu či jinovatky

Pochlubte se snímkem své zahrady v zajetí sněhu, ledu či jinovatky, zněla naše výzva. A čtenářské snímky předvádějí, že i v zimě si umíme své zahrady užít. Jsou tišší, barevně utlumené, přesto mají...

7. února 2025

Vracíte se po dovolené do práce? Je to stres nejen pro vás, ale i vašeho psa

Tmavá rána, narušené rutiny a náhlý nedostatek přítomnosti majitelů, kteří byli během dovolené nebo prázdnin neustále doma, mohou naše čtyřnohé přátele dostat do nepohody, uvádí organizace Guide...

7. února 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Zvyšují riziko úmrtí. Průmyslové potraviny zavrhla dosud největší studie

Její verdikt není unikátní, obdobný vynesly mnohé předchozí výzkumy. Jenže aktuální studie se chlubí největším,...

Byl to s tebou strašně krásnej kus života, Třeštík poděkoval Decastelo

Tomáš Třeštík (46) a Eva Decastelo (46) se rozešli. Fotograf na sociálních sítích poděkoval moderátorce a herečce za...

V příštích měsících uvidíme pády i velkých stavebních firem, říká expert

Premium „Kdekdo se ještě donedávna pouštěl do podnikání s pozemky, protože ten byznys vypadal tak, že ho může dělat každý a že...

Pár telefonátů a cla o měsíc odložena. Trump se dohodl s Mexikem a Kanadou

Americká cla na mexické a kanadské zboží se o měsíc odkládají. Oznámili to po telefonickém rozhovoru mexická...

Janek Ledecký tajil děti a teď i vnučku. Skoro dva roky je dědečkem

Kondici má jako čtyřicátník a figuru taky, nakonec hojně ji předvádí i v dokumentu, který o něm natočila Česká...