Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rýži dejte spát na dvě hodiny do pelíšku a máte hotovo, radí Pohlreich

Rýžový pilaf není v podstatě nic jiného než ochucená rýže, přesto to může být jídlo chutnající božsky. Záleží jen na vás, jakým kořením, zeleninou, bylinkami či masem ho vylepšíte. A uvařit se může skoro sám, v peřinách. Tento a další rýžový recept Zdeněk Pohlreich představí v nedělním premiérovém pokračování pořadu Tak vaří šéf!.

Šoupnutí rýže do peřin, „aby došla“, to mě naučila už moje maminka. A ji zase její maminka. Hrnec s rýží předtím jen zabalila do utěrky. Jako díte mě to fascinovalo. Pohlreich přidává fór s novinami, které pomáhají teplo udržet ještě víc, takže v kombinaci s peřinami je to spolehlivá záruka, že ochucenou ráži nepřipálíte a přesto ji „dovaříte“.

Pilaf. Lehké, levné a jednoduché jídlo. A geniálně dobré

„Jakmile vaříte rýži, zkuste si uvědomit, že její chuť není právě nejvýraznější.  Takže cokoliv tam přidáte, může tomu jídlu báječně prospět,“ konstatuje šéf triviální skutečnost, kterou všichni dobře známe. Jen je potřeba vzít ji jako přednost, díky které lze jíst rýži každý den a přece může být pokaždé jiná.

Pilaf je ideální příklad. Jestli bude bezmasý - připravený na sladkou paprikou ochucené, pěkně dorůžova osmažené cibulce - jako v našem případě (viz video), nebo si ho vylepšíte kousky masa, záleží jen na vás a na vašem momentálním rozpoložení či aktuálním obsahu vaší lednice.

Postup nemůže být jednodušší. Na osmaženou a ochucenou cibulku (paprika, sůl), přihodíte rýži vypranou ve studené vodě (ano i takovéto absolutní základy Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu učí), promícháte s ochucenou cibulkou a zalijete vodou nebo vývarem.

„Nás učili, že sebeblbější vývar je lepší než sebelepší voda,“ radí ještě šéf, jak chuť rýže jednoznačně vylepšíte. Zalitou rýži přikryjete poklicí, necháte pár minut zavařit a sáhnete po novinách. Stáhnete kastrol z plotny, zabalíte do novin a strčíte do peřin a můžete si jít na dvě hodinky po svém.

Hotovou rýži pak už jen vylepšíte přidáním čerstvých  bylinek či zeleniny, pokud toužíte po lehkém jídle. Přidat ale lze i maso. Zkuste to, ten recept na pilaf je tak geniální, jak je prostý. Nemáte se čeho bát, není na něm co zkazit.

Praktický redakční tip: peřiny fungují i na italské rizoto

Zatím jsem vaření v peřinách praktikovala jen u běžné rýže, jaká se u nás dala koupit i před revolucí. Teď jsem stejný postup vyzkoušela při přípravě italského rizota, šéf snad promine. Jinak se totiž tato rýže musí po celou dobu varu míchat a neustále podlévat (jak se vaří pravé italské rizoto se můžete podívat například zde). 

Peřiny si totiž poradí i s ní! Postupovala jsem v podstatě stejně, jako Zdeněk Pohlreich ve videu: udělala základ na cibulce, ochutila kořením, přidala na proužky nakrájená sušená rajčata, krátce zavařila a v novinách strčila do nefalšovaných péřových dek. S tím, že jsem přidala výrazně víc vody, jak italská rýže na rizoto potřebuje. Výsledek byl geniální a bez úmorného míchání, mezitím jsem stihla udělat jinou práci.

Za hodinku jsem měla rýži uvařenou, stačilo přidat krevetky osmažené na najemno nasekaném česneku, přimíchat nastrouhaný Gran Moravia, nasekanou bazalku a nadrobno pokrájenou papriku a na talíři zalít lžičkou konopného oleje.

Autor:
  • Nejčtenější

Soutěžící Hell’s Kitchen Česko ubývají. Pruďas Kašpárek už jich vyhodil šest

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  2.10 22:05

Čeští modeláři jsou mistři oboru. Takto se prezentovali na výstavě E-day

Proslulá modelářská výstava E-day je každoroční přehlídkou špičkových plastikových modelářů. Lze ho nazvat svátkem umění zlatých českých ručiček a zároveň možností, aby si ti nejlepší poměřili síly.

2. října 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dejte si trénink na hospodský kvíz. Je to výzva i příjemný strávený čas

Se zkracujícími se dny ubývá času stráveného venku, přesouváme se spíš dovnitř a setkání s přáteli už také moc nesměrujeme do parku nebo na louku. Tak proč si s nimi nedat třeba hospodský kvíz –...

3. října 2024

Uzení masa je vášeň. Z vlastnoručně vyrobené udírny bude chutnat ještě lépe

Nejen klobása, ale i ryba, bůček nebo sýr, udit toho jde mnoho. I receptů a inspirací najdete na internetu či při sousedských posezeních celou řadu. Dřevěná udírna se rychle roztopí a není složitá na...

8. října 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejroztomilejší zářijoví mazlíčci se radují z výhry, prohlédněte si všechny

Napínavé hlasování o nejroztomilejší mazlíky měsíce září skončilo, o vítězích je rozhodnuto – a odnášejí si granule, deky i hračky značky Purina PRO PLAN. Zalistujte galerií, prohlédnout si můžete...

3. září 2024,  aktualizováno  1.10 13:05

Kde se vzal teddy bear, slavný plyšový medvídek. Legenda s označením 55PB

Co má společné Němka na invalidním vozíku, ruský výrobce sladkostí a americký exprezident? Ti všichni mají podíl na vzniku plyšového medvídka, nejslavnější hračky světa.

8. října 2024

Uzení masa je vášeň. Z vlastnoručně vyrobené udírny bude chutnat ještě lépe

Nejen klobása, ale i ryba, bůček nebo sýr, udit toho jde mnoho. I receptů a inspirací najdete na internetu či při sousedských posezeních celou řadu. Dřevěná udírna se rychle roztopí a není složitá na...

8. října 2024

Rudbekiím i nachovým léčivým třapatkovkám to na záhonu sluší až do podzimu

Třapatky a třapatkovky. Jmenují se skoro stejně a velmi podobně vypadají. Jedny bývají hlavně žluté nebo oranžové, ty druhé purpurové a léčivé. Které jsou které?

7. října 2024

OBRAZEM: Nafotil zblízka i z dronu, v čem všem je krajina v Česku naruby

Řeky potřebují svůj prostor, aby dokázaly ochránit lidská sídla během povodní. Voda, která se vsákne v nivě, navíc doplní cenné zásoby podzemní vody. A to je jen jedno ze současných ožehavých témat,...

7. října 2024

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vyplatilo se Němcům opustit jádro? Studie odhaluje překvapivé zjištění

Norská studie dokazuje, že masivní investice do obnovitelných zdrojů energie přinesly Německu v posledních 20 letech...

Móda z Thálií: kýč jak bič v podání Leichtové i nevhodná obuv Rašilovové

V sobotu večer se v Národním divadle v Praze předávaly prestižní divadelní Ceny Thálie. Co se týká módy, podle...

Co dělá v žaludku studená kola a proč je lepší pít po jídle, líčí biochemička

Premium Možná vás už napadlo, co se děje v našem žaludku, když se v něm potká jídlo s pitím. Nebo patříte k těm hloubavějším...

Příběh Jitky: Manžel po mně chce sex každý den, je to k nevydržení

Moje manželství je takové, jaké po patnácti letech obvykle bývá. Překonali jsme pár krizí, vychováváme dvě školou...

Legendární erotický film Emanuela se po 50 letech dočkal předělávky

Když se v roce 1974 objevil film Emanuela se Sylvií Kristelovou v hlavní roli, vzbudilo to pozdvižení. Explicitní...