Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

  15:30aktualizováno  13. června 11:35
„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny hned na úvod čtvrtečního Rozstřelu šéfkuchař Přemek Forejt. On byl prý v sedmnácti schopen tak namazat si rohlík s máslem.

Mládí a odvaha vyzařuje ze všech tří finalistů letošního MasterChefa. Nejstarší Lee je pětadvacet, Kristína je teprve sedmnáctiletá, trojku doplňuje Honza (22), který se nijak nenechá svázat svým fyzickým handicapem. Vítězkou se stala Kristína, která byla spolu s porotcem Přemkem Forejtem hostem Rozstřelu. 

Fotogalerie

„Porotci mě nikdy svou kritikou nenaštvali,“ usmívá se skromně Kristína, která je v podstatě samouk. „Rozbrečeli, to ano,“ konstatovala v Rozstřelu už s uvolněným smíchem. Veškerou kritiku během soutěže přijímala s úžasnou pokorou a snažila se z ní naopak něco vytěžit pro příště. To je její velké plus. Navíc je vlastně první ženou, která soutěž MasterChef Česko vyhrála.

„Kristína má dar si uvědomit, že jídlo musí přijít na stůl úplně dokonalé. Do poslední chvíle přípravy zůstává naprosto klidná,“ prozradil Přemek Forejt, čeho si na ní maximálně cení.

Kristína, která miluje českou kuchyni a ve svých receptech z jejích základů vychází, teď sice vydává vlastní kuchařku, nicméně restauraci zatím budovat nehodlá. Na to má málo zkušeností. Za měsíc jí bude osmnáct, za rok maturuje, pak by chtěla jít studovat gastronomii do Londýna. A poté cestovat po světě a sbírat profesionální zkušenosti. Vlastně podobně jako Forejt.

Ten její volbu a rozumné plány jednoznačně schvaluje: „Mně se na Londýně líbilo to, že si tam člověk může vybrat a dělat cokoliv. A svou práci v Londýně beru jako vojnu.“ Byl to totiž dril, za který je dnes rád.

Komu Přemek Forejt jako porotce fandil? „Všem šestnácti semifinalistům, bral jsem je jako tým,“ prozradil mladý a úspěšný šéfkuchař. „Všichni krásně během soutěže rostli, byla radost to sledovat. S každou výzvou bylo vidět, jak už si recepty a jejich přípravu předem víc a víc rozmýšlejí a přestávají být chaotičtí. Ke konci už se chovali jako profesionální kuchaři.“

Podívejte se na cestu Kristíny celou soutěží. Nebyla jednoduchá:

Jinak se Kristína i Přemek v Rozstřelu shodli, že úroveň gastronomie u nás se hodně zlepšila. Rádi si na jídlo zajdou. Jak koukají na ceny? „Ráda si připlatím za spojení dobrého jídla a zážitku,“ konstatovala Kristína. Ani Přemkovi se nezdá jídlo v našich restauracích předražené: „Prodáváme služby, to všechno je započítané v ceně. Nejen cena surovin, a to dobrá surovina něco stojí. Ale i to, že někdo musí jídlo přinést ke stolu, někdo umýt nádobí.“

Jeho kuchyně a olomoucká restaurace Entreé je specifická a vyhlášená, hosté se tam sjíždějí z celé republiky. „Nevařil bych jinak v Praze a jinak v Ostravě,“ konstatoval Přemek Forejt s tím, že tak se mu to líbí. Prý si toho cení mnohem víc než případné michelinské hvězdy. 

Finále soutěže bylo napínavé do poslední chvíle

Jak finále soutěže MasterChef vypadalo? Tři nejlepší amatérští kuchaři letošního ročníku měli přesvědčit špičkové šéfkuchaře Radka Kašpárka, Honzu Punčocháře a Přemka Forejta vlastním perfektním tříchodovým menu, složeným ze studeného předkrmu, hlavního chodu a dezertu.

Soutěž byla napínavá do poslední chvíle, Kristína nakonec porotce přesvědčila jehněčím hřbetem s dýňovou omáčkou. Už proto, že povýšila tradiční recept své babičky na špičkovou profesionální úroveň. A nakonec zvítězil i její dezert. Za to všechno získala prestižní titul MasterChef Česko 2019 i půl milionu korun. 

„Dezert od Kristínky byl famózní a ten taky nakonec rozhodl,“ přiznal Honza Punčochář. A michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek se nechal slyšet, že mu hlava nebere, jak někdo dokáže v sedmnácti předvést taková jídla. 

Po vyhlášení výsledků, kterému přihlížel i zbytek soutěžících a rodinní příslušníci finalistů, Kristína štěstím těžko hledala slova: „Já tomu asi nedokážu uvěřit, vůbec jsem nedoufala v to, že bych mohla vyhrát. Netuším, co se děje, mám běs v hlavě a jsem hrozně ráda, že jsem tu cestu zakončila právě takhle.“

Soutěž MasterChef se vrátila na obrazovky po více než dvou letech s novými porotci a tahem na bránu. Úroveň soutěžících amatérů byla úctyhodná, řadu profesionálních kuchařů by totiž semifinálová šestnáctka strčila do kapsy.

A nejen to. Ti, kteří se propracovali do samotného finále, pak dokázali svými kuchařskými výtvory porotce mnohdy opravdu nadchnout a jejich talent jim dělal upřímnou radost. Přitom jsou to ve dvou případech držitelé michelinských hvězd, olomoucký restaurant Entreé Přemka Forejta také patří mezi oceňované top podniky. Všichni tři tedy už opravdu mají leccos nachutnáno.

Autor:

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Japonský národní klenot kishu. Stal se hrdinou seriálu Goro, bílý pes

Kishu potřebuje rodinu, která jej přijme jako jejího právoplatného člena.

Kishu je v Česku i celé Evropě málo rozšířené plemeno. Paradoxně jej však u zná valná většina lidí a ani to netuší. V...

Další z rubriky

Sýr a ratatouille. Odlehčené grilování do horkých dní podle Pohlreicha

Grilovaný kyperský sýr halloumi s ratatouille

Zdeněk Pohlreich rád ukazuje ve svém pořadu Rozpal to, šéfe! způsoby, jak se při grilováním necpat jen masem a...

Je sezona bylinek. Užívejte si v kuchyni různé druhy bazalky, každá je dobrá

Červenolistá bazalka, odrůda "Rubim".

Liší se velikostí listů, zbarvením, chutí i vůní, ale účinné látky mají prakticky stejné. Bazalek je celá řada, v Česku...

Podlesníky, pivovarský guláš a jelení steak. Ochutnejte krajové speciality

Pivovarský guláš se dříve připravoval z koňského masa, dnes vítězí hovězí.

Chcete-li hodovat jako kdysi šlechta, dejte si kvalitní kus jeleního masa. Vyrazit pro něj můžete i ke středočeským...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz