Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

  17:10aktualizováno  3. prosince 13:20
Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV Prima začali točit bez jakýchkoliv předchozích zkušeností před kamerou, navíc po desetiletém úspěšném působení Zdeňka Pohlreicha. To chce nejen velkou odvahu.

Stejně jako nemohl být Zdeněk Pohlreich v Ano, šéfe Gordonem Ramsaym v Pekelné kuchyni, tak si také duo Pagana v podání matky Jitky a syna Santa musí najít v pořadu Ano, šéfová! na TV Prima svoji vlastní cestu.

Fotogalerie

Santo Pagana v rozhovoru uznal, že Zdeněk Pohlreich před nimi udělal spoustu práce, díky které si ho oba s mámou nesmírně váží: „Nelze ho nahradit, nicméně vidím výzvu v tom, že díky němu máme naopak na co navazovat a na čem stavět.“

A přiznává, že od „velkého šéfa“ toužil po radách ohledně natáčení. „Potkali jsme se dvakrát, z toho jsem ho jednou sám obsluhoval. A co mi řekl? Ať si hlavně nic neberu osobně,“ doplnil s úsměvem. 

A věří, že on i jeho matka - která pracovala třicet let v rodinné restauraci v Německu - mají díky svým vlastním zkušenostem s podnikáním v gastronomii i dalším majitelům restaurací co přinést. Uznává, že sám není kuchař, posun v kvalitě služeb ovšem podle něj není jen o jídle, jehož úroveň se v posledních letech - i díky Zdeňku Pohlreichovi - přece jen posunula výš. 

„Znuděná obsluha je konec,“ navazuje na svého syna Jitka Pagana, která nabízí srovnání s praxí v Německu, kde si své hosty opravdu hýčkají a snaží se je hlavně nezklamat. Tedy i co se týká kvality používaných surovin, kde vidí zkušená majitelka italské restaurace v centru Prahy také velký potenciál pro změnu. Protože od kvality surovin se odvíjí kvalita výsledku. 

Otázky na duo Pagana jste mohli pokládat ZDE

A také od kvalitního personálu, což je jedna z největších bolestí současné doby. „Proto já si svůj personál hýčkám, chci si ho udržet. Dokonce máme v naší restauraci o víkendu zavřeno, aby moji kuchaři a obsluha mohli být se svými rodinami,“ konstatuje Jitka Pagana s tím, že si to sama přála, když s manželem běhali celý týden po place, místo aby trávili neděli se svými dětmi. 

Aktuálně provozuje restauraci v centru Prahy již dvanáct let a díky zpětné vazbě stálých zákazníků si je jistá, že svou práci dělá dobře. I proto si troufá tvrdit, že majitel dobré restaurace nemusí být sám kuchařem. 

Sama by dala ruku do ohně jak za sebe, tak za obě své děti, které v restauračním provozu doslova vyrostly. A Santo má dnes restauraci na Mělníku, dcera úspěšně provozuje vlastní podnik v Německu. Ovšem bez znalosti profese to nejde. „V Čechách si dnes otevírá restauraci kdekdo,“ konstatuje Santo. S tím souvisí i mnoho problémů, se kterými se setkávají při natáčení pořadu. 

Okamžik pravdy podle obou nastává, když do restaurace přijdou hosté a objednají si. Oni jsou ti, kdo to ve výsledku zaplatí, proto je potřeba dát jim to nejlepší. „Kdo platí, má právo,“ uzavírá Santo téma. 

A jaké jsou zkušenosti dua Pagana z natáčení?

Po odvysílaných prvních třech dílech diváci nástupcům Zdeňka Pohlreicha vyčítají především to, že sami nevaří a jejich rady pro záchranu restaurací jsou příliš obecné. V pondělí večer však Prima odvysílá díl natočený na Lipně, tam  konečně uvidí, jak umí i Santo vzít vaření do rukou, podívejte se na ukázku: 

Ani o konflikty s majiteli restaurace ovšem v tomto dílu nouze nebude. „Nakolik jsou nahrané?“ zajímá čtenáře iDNES.cz jako diváky pořadu. 

Jitka a Santo Pagana

Jitka Pagana je rodilá Češka. Tři desetiletí žila v Německu, kde nasbírala zkušenosti v podnikání v gastronomii. Do Prahy se vrátila před 12 lety a po celou dobu tu provozuje vlastní italskou rodinnou restauraci, jak prozradila v nedávném rozhovoru.

Santo se narodil a vyrůstal v Německu, jeho otec je původem ze Sicílie. Proto má jeho čeština přízvuk a je někdy neohrabaná, přestože s mámou mluví česky a v dětství jezdil do Česka na prázdniny k babičce. Dnes provozuje vlastní restauraci v Mělníku.

Santo

Vyvolávat umělé konflikty podle něj vůbec není potřeba. „Vy se s těmi lidmi přímo na place po čtyři dny sžíváte, poznáváte je osobně, vznikají tam vazby, často si potykáte. A vy jim pak do očí musíte říct, co dělají špatně a co by měli změnit. Je logické, že se začnou bránit, někdy kolem sebe i kopou. Je to přirozená lidská reakce. Ale bez toho nemají šanci něco změnit. Tedy pokud vůbec chtějí,“ konstatuje Santo s narážkou nejen na díl natáčený na Lipně.  

Oba v rozhovoru také otevřeně prozradili, jaký byl střet s realitou a personálem v restauračních zařízeních v různých koutech naší republiky a co považují za největší nešvary české gastronomie. A to nejen ze zkušeností při natáčení, ale když si sami někam zajdou jako hosté.

Autor:

Nejčtenější

Ze zahrady v satelitu vytvořila architektka venkovní obývák s bazénem

Pohled z domu na bazén časem milosrdně zacloní vysoká tráva ozdobnice. ...

Zahrada u rodinného domu by podle zahradního architekta Ferdinanda Lefflera měla rodině jednoznačně sloužit v podstatě...

VIDEO: Velikonoční nádivka nesmí chybět u žádného slavnostního stolu

Zlatavá velikonoční nádivka by měla být s chutí másla, uzeného masa a plná...

Dobrá nádivka je hotový poklad. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova zbarvená. Máslová, s vůní uzeného masa a...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve velikonočních tradicích

Kraslice Jaroslavy Vaňousové z Chebu zdobené drátkováním

Velikonoční svátky výrazně provázejí tradice. Mnohé z nich se ale udržují pouze lokálně a některé zvyky dokonce už...

Medvědí česnek je zdrojem síly. Jen ho trhejte rozumně s citem pro přírodu

Košík s "úlovkem česnekových" bylinek: vlevo vpředu česnek podivný, za ním...

Medvědí česnek je zásobárnou látek, které naše tělo po zimě uvítá. V kuchyni se hodí do pomazánek i na výrobu domácího...

Liščata odložená na zastávce se zachránit nepodařilo, všechna uhynula

Zvířecí záchranář Karel Bobál se snaží vypiplat liščí mláďata.

Ani jedno z pěti liščat nalezených v papírové krabici na autobusové zastávce nedaleko Horšovského Týna na Domažlicku se...

Další z rubriky

Velikonoční beránek s brusinkami a bílým krémem krok za krokem

Recepty na velikonočního beránka se většinou předávají z generace na generaci....

Recepty na velikonočního beránka se většinou předávají z generace na generaci. Vyzkoušet však můžete i následující...

Recept na jehněčí hřbet s bylinkovou krustou krok za krokem

Jehněčí hřbet s bylinkovou krustou je snadný na přípravu a má lahodnou chuť. Na...

Velikonoce se blíží a jehněčí je opět na scéně. Ať už je to pro vás každoročně tradiční chod, nebo byste ho rádi...

VIDEO: Velikonoční nádivka nesmí chybět u žádného slavnostního stolu

Zlatavá velikonoční nádivka by měla být s chutí másla, uzeného masa a plná...

Dobrá nádivka je hotový poklad. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova zbarvená. Máslová, s vůní uzeného masa a...

Přibývá dětí s psychickými poruchami. Pomůžou rodiče, nebo školy?
Přibývá dětí s psychickými poruchami. Pomůžou rodiče, nebo školy?

Mezi nejčastější psychické onemocnění u dětí patří úzkost. Pokud se neléčí, může se rozvinout v depresi. Na tuto problematiku reaguje ministerstvo školství novinkou, která by se měla objevit ve školních osnovách.

Najdete na iDNES.cz