Sýr a ratatouille. Odlehčené grilování do horkých dní podle Pohlreicha

aktualizováno 
Zdeněk Pohlreich rád ukazuje ve svém pořadu Rozpal to, šéfe! způsoby, jak se při grilováním necpat jen masem a přikusovat k němu krajíc chleba. Tentokrát si vybral ke grilovanému kyperskému sýru halloumi přílohu ze zeleniny, která se používá pro přípravu francouzské speciality ratatouille.

Halloumi je tradiční kyperský sýr, který se vyrábí ze směsi ovčího, kozího a kravského mléka. Konzistencí se trošku podobá mozzarelle, ale podstatnou vlastností je to, že ho lze dobře tepelně upravovat, takže se náramně dobře hodí i pro grilování.

Fotogalerie

Tento lehký chod chce Pohlreich podtrhnout i zeleninovou přílohou. Z rajčat, paprik, lilku a cukety proto vyrobil směs ve stylu ratatouille. Ale vlastně je to příloha, která by se hodila i jakémukoliv masu. 

Tento pokrm se v každé francouzské rodině připravuje trošku jinak, podobně jako guláš nebo svíčková u nás. Podívejte se, jak ratatouille připravuje Chantal Poullain.

„Vaření se rovná krájení. Hodně krájení,“ upozorňuje kuchař a předvede koncert s nožem. Než se v planche, což je něco jako plochý rendlík, který se pokládá v grilu na mřížku, rozehřeje olivový olej, musí bleskově nahrubo nakrájet česnek a cibuli. 

Když je vloží do nádoby, získá trošku času než zesklovatí a využije ho, aby nakrájel ostatní ingredience. Rajčata, papriku, cuketu a hlavně lilek, který napřed prosolí, aby z něj vytáhl přebytečnou hořkou šťávu.

Jako první přijdou do pánve cuketa a paprika, které se připravují nejdéle, obligátně nesmí chybět sůl a pepř, pak následuje rajče a lilek. Směs se bude dusit s bílým vínem a aby mělo jídlo středomořský šmrnc, nesmí chybět trocha tymiánu a rozmarýnu.

Grilování samotného sýra je absolutně nenáročné. Stačí nakrájet na plátky asi centimetr a půl silné, pokapat olejem a položit na mřížku vedle pánve. 

Podle Pohlreicha je proces velmi rychlý a stačilo by ho grilovat klidně jen po jedné straně. Ale až ho vytáhne z grilu, posype jej nasekaným oreganem, aby byly bylinky kompletní. Pro zvýraznění chuti ho trošku pokape olejem a pak už jen stačí servírovat.

Na celý díl Rozpal to, šéfe! se můžete zpětně podívat na iPrima.cz.

Autor:

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

VIDEO Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

VIDEO Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za...

Pohlreich předvedl tanec s quesadillou, připravil ji na grilu

Quesadilla s avokádovou salsou a zakysanou smetanou

VIDEO Mexická quesadilla je jednoduchý tradiční pouliční pokrm. Ale když to má při vaření odsýpat a...

Neváhejte a grilujte. Nabízíme tipy jak na kukuřici

Kukuřice

Začal čas grilování a ideální zeleninou je kukuřice. Je pevná a můžete ji dochutit různým kořením,...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

VIDEO Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem,...

Odlehčené grilování. Pohlreich připravil iberskou panenku se salátem

Polníčkový salát s vepřovou panenkou, paprikami a žampiony

VIDEO Už pátou sezonu rozehřívá Zdeněk Pohlreich grily, aby nás inspiroval k naší příští grilovačce....

Grilovací orgie s Pohlreichem po italsku: topinky s lilkem i ančovičkami

Křupavé crostini s grilovaným lilkem, rajčaty, mozzarelou a ančovičkami. A...

VIDEO Za vůní a chutí kuchyně Středomoří nemusíte nikam cestovat, snadno ji dostanete i na svou zahradu....


Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto neoznačuje svoji restauraci...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Statek v malebném údolí s rozlehlou zahradou, které dopřávají volnost

Jezírko v zahradě založili rodiče před třiceti lety. (Statek v údolí na...

Téměř tři čtvrtě hektaru na jihovýchodním svahu a na něm zpustlá zahrada se starými třešněmi. To byla před třiceti lety...

Další z rubriky

Je sezona bylinek. Užívejte si v kuchyni různé druhy bazalky, každá je dobrá

Červenolistá bazalka, odrůda "Rubim".

Liší se velikostí listů, zbarvením, chutí i vůní, ale účinné látky mají prakticky stejné. Bazalek je celá řada, v Česku...

Nesnášejí děti na základce šutrologii? V Muzeu Říčany se naučí ji milovat

Čedičové varhany, které vznikají tuhnutím magmatu, se nacházejí u zřejmě...

Muzeum v Říčanech je tak trochu odlišné. Neočekávejte posedávající důchodkyně hlídající zaprášené skleněné vitríny s...

Znojemská, divoká svině v seně i jabkance: tak voní české regiony

Znojemská hovězí pečeně

Maso z divočáka pečené s voňavým senem nebo okurková omáčka známá už po staletí. České regiony nabízejí pozoruhodné...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz