Středa 23. června 2021, svátek má Zdeňka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 23. června 2021 Zdeňka

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také udil sýr, připravoval omáčky a dipy k masu i sýru. A nechyběla ani Iveta Fabešová, aby se někdo postaral o sladkou tečku.

Vepřová pečeně patří mezi levnější partie z vepříka. Možná proto, že si s ní málokdo ví rady. Na rychlou přípravu není příliš vhodná, protože je možná až příliš libová, proto se snadno vysuší a začne rychle připomínat podrážku z boty.

Proto se spíš využívá pro pomalé pečení a dušení. Pro Zdeňka Pohlreicha se proto možná právě tím stala výzvou, aby ukázal, jak vepřovou pečeni připravit na grilu.

Postup krok za krokem

„Je to ideální způsob, jak na jeden zátah nakrmit spoustu lidí. Uděláte si přípravu, a pak se můžete jít bavit s návštěvou a připravuje se to samo. A všichni se diví, kde je ten šrumec, který obvykle grilování provází,“ popisuje kuchař hlavní klady.

Předpokladem ovšem je, abyste byli technicky připraveni. To znamená, že pro přípravu na rožni potřebujete otočný rošt s motorem a gril s víkem.

Pro přípravu si Pohlreich připravil dva válečky pečeně, položil je stranou s tukovým krytím dolů a okořenil. Horní stranu obložil bylinkami a položil válečky na sebe. Spojené „dvojče“ pak ještě bohatě posolil.

Jelikož se taková sestava má péci na rožni, je třeba spojit kusy masa kuchyňským provázkem, podobně jako se svazuje roláda. „Dobře ho utahujte, protože se maso během přípravy vypeče a zmenší objem, tak aby se vám to nerozsypalo,“ upozorňuje.

Rozpal to, šéfe!

Premiéry kuchařské grilovací show můžete sledovat v televizi Prima vždy v úterý v před 23. hodinou, reprízu v neděli před desátou.

A vzpomíná, jak se kdysi učil kuchařem a pořád se mu vázání nedařilo. Ale uklidňuje, že je to jen otázkou praxe, jen to nevzdávat. Na videu se ostatně můžete podívat, jak přesně na to. 

To, co kuchaři dělají bez přemýšlí automaticky, můžete podle tohoto návodu lehce nacvičit i vy. A to bez toho, že byste si museli předem provázek odměřovat, takže můžete pracovat „s nekonečným klubíčkem“.

Jakmile budete mít napíchnuto na rožeň, vložte do grilu rozpáleného zhruba na 190 °C, na mřížku vložte misku z alobalu s trochou vody. Jednak tam bude skapávat šťáva z pečeně, jednak se vodou zvlhčí vzduch v uzavřeném grilu, což zabrání vysušování.

„Podle velikosti masa by rožnění mělo trvat asi hodinku deset až hodinku patnáct minut,“ upřesňuje Pohlreich. Jak se maso peče, tak bílkovina oba kusy masa spojí dohromady, takže i po nakrájení budou držet pohromadě. Než si doděláte omáčku nebo jiné přílohy, zabalte maso do alobalu a nechejte odpočinout, klidně i na vypnutém grilu.

Autor:

Domácí pastrami na grilu je pro trpělivé. Nakládáte ho skoro týden

Pastrami je křehká pochoutka, která je chloubou street foodů.

VIDEO Hovězí hrudí naložte už v pondělí a v sobotu budete mít hotovo. Pastrami potřebuje trochu více...

Velké divadlo na malém grilu. Toto je tortilla podle Zdeňka Pohlreicha

Okamžik pravdy. Takto by měla tortilla vypadat v řezu.

VIDEO Zdeněk Pohlreich je nejšťastnější, když může i v polních podmínkách ukázat, že vaření není jen o...

Hovězí, vepřové nebo kuřecí? Malý průvodce nejlepším masem na gril

Na gril klidně můžete použít i plátky hovězí roštěné.

Až vytáhnete a očistíte gril, přijde čas také na oprášení osvědčených receptů, vymýšlení nových...

Čtenáři zkoušejí na grilu mořského okouníka, kuře na pivu i hovězí filet

Mořský okouník nepotřebuje příliš vysokou teplotu.

Soutěž Že jsou ryby ideální pro letní grilování, se konečně projevilo i ve čtenářských příspěvcích letní...

Hovězí svíčkovou z grilu ozvláštněte variací z hub a bazalkovou omáčkou

Hotové plátky svíčkové s omáčkou a přílohou z brambor a hub

Kdo nehodlá ke špičkovému masu přikusovat jen krajíc chleba, může si na grilu připravit kompletní...

  • Nejčtenější

Na malinkém pozemku vykouzlili zelený dvorek jako z nouze ctnost

Soutěž Téměř se rozpakuje svému dlouhé roky opečovávanému miniaturnímu pozemku u domu říkat zahrada, spíš je to zelený dvorek....

Zahradu začali budovat na štěrku průmyslového areálu. Proměny nelitují

Soutěž Před osmnácti lety paní Lenka s manželem koupili středně velký areál na periferii Prahy jako prostor vhodný k jejich...

Proč malí psi bývají agresivní vzteklouni

Premium Drsné chování obvykle čekáme spíš od rotvajlera či pitbula než od čivavy, opak ale bývá pravdou. Právě malí psi do...

Drobné pomůcky při grilovačce zpříjemní práci. Pak si ji můžete užívat

Léto a s ním spojená sezona grilování je ideálním časem na doplnění grilovacích pomocníků. Dokonalá grilovačka se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Domácí pastrami na grilu je pro trpělivé. Nakládáte ho skoro týden

Hovězí hrudí naložte už v pondělí a v sobotu budete mít hotovo. Pastrami potřebuje trochu více času, aby bylo skutečně...

Feri odešel s kryptoměnou za 3 miliony. Za peníze z mandátu, tvrdí

Premium Bývalý poslanec Dominik Feri stihl od začátku letošního roku do konce květnu nakoupit kryptoměnu v hodnotě přes 3...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Z dětství jsem si nesla zranění, rodinu chceme, říká Gregor Brzobohatá

Premium Vítězka Miss World, topmodelka, zakladatelka nadace a influencerka Taťána Gregor Brzobohatá přijala další výzvu: právě...

  • Další z rubriky

České klíště je pohodář, aktivní druhy žijí jinde, prozrazuje biolog Perner

Premium Na tričku má vymalovaná stylizovaná klíšťata v podobě horkovzdušných balonů a jen před několika dny dostal za...

Drobné pomůcky při grilovačce zpříjemní práci. Pak si ji můžete užívat

Léto a s ním spojená sezona grilování je ideálním časem na doplnění grilovacích pomocníků. Dokonalá grilovačka se...

Alternativou pro domácí čištění textilií může být suchý led. Sám se odpaří

Mezi největší ohniska bakterií a roztočů patří interiérové ​​textilie. Vyzkoušejte například univerzální...

Grilovačky jedou naplno. Jaký gril pořídit a jak se o něj starat?

Premium Od opékání špekáčků, oblíbené to zábavy asi 60 procent z nás, vede přímá cesta ke grilování a překonání jeho nástrah....

Primark v Praze otevřel: fronta až od koně, hasiči lidi ve vedru kropili

S ročním zpožděním způsobeným koronavirovými restrikcemi se na Václavském náměstí otevřela pobočka irského řetězce s...

Nabídka lokálních potravin za hranicemi vyrazí dech, v Česku rozhoduje cena

Je všední letní den v bavorském příhraničí na německé straně Šumavy. Česká rodina si právě nakoupila v supermarketové...

Dojemné parte Šafránkové. Nikde mě nehledejte, jsem všude, také tedy ve vás

Pozůstalí po herečce Libuši Šafránkové ve čtvrtek zveřejnili netradiční smuteční oznámení. Dominuje mu černobílá...

Václav Kopta se pochlubil dcerami. Obě jsou pescetariánky

Václav Kopta se coby pyšný tatínek pochlubil dcerami Františkou a Janou. Společně dorazili do primácké Show Jana...

Kdo vám dovolil fotit? A my, že jsme tady doma. Takhle odcházeli Sověti

Před třiceti lety odešli z bývalé ČSFR poslední sovětští vojáci. Jejich odchod zachytila ale jen hrstka dokumentaristů....