Úterý 15. června 2021, svátek má Vít
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 15. června 2021 Vít

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také udil sýr, připravoval omáčky a dipy k masu i sýru. A nechyběla ani Iveta Fabešová, aby se někdo postaral o sladkou tečku.

Vepřová pečeně patří mezi levnější partie z vepříka. Možná proto, že si s ní málokdo ví rady. Na rychlou přípravu není příliš vhodná, protože je možná až příliš libová, proto se snadno vysuší a začne rychle připomínat podrážku z boty.

Proto se spíš využívá pro pomalé pečení a dušení. Pro Zdeňka Pohlreicha se proto možná právě tím stala výzvou, aby ukázal, jak vepřovou pečeni připravit na grilu.

Postup krok za krokem

„Je to ideální způsob, jak na jeden zátah nakrmit spoustu lidí. Uděláte si přípravu, a pak se můžete jít bavit s návštěvou a připravuje se to samo. A všichni se diví, kde je ten šrumec, který obvykle grilování provází,“ popisuje kuchař hlavní klady.

Předpokladem ovšem je, abyste byli technicky připraveni. To znamená, že pro přípravu na rožni potřebujete otočný rošt s motorem a gril s víkem.

Pro přípravu si Pohlreich připravil dva válečky pečeně, položil je stranou s tukovým krytím dolů a okořenil. Horní stranu obložil bylinkami a položil válečky na sebe. Spojené „dvojče“ pak ještě bohatě posolil.

Jelikož se taková sestava má péci na rožni, je třeba spojit kusy masa kuchyňským provázkem, podobně jako se svazuje roláda. „Dobře ho utahujte, protože se maso během přípravy vypeče a zmenší objem, tak aby se vám to nerozsypalo,“ upozorňuje.

Rozpal to, šéfe!

Premiéry kuchařské grilovací show můžete sledovat v televizi Prima vždy v úterý v před 23. hodinou, reprízu v neděli před desátou.

A vzpomíná, jak se kdysi učil kuchařem a pořád se mu vázání nedařilo. Ale uklidňuje, že je to jen otázkou praxe, jen to nevzdávat. Na videu se ostatně můžete podívat, jak přesně na to. 

To, co kuchaři dělají bez přemýšlí automaticky, můžete podle tohoto návodu lehce nacvičit i vy. A to bez toho, že byste si museli předem provázek odměřovat, takže můžete pracovat „s nekonečným klubíčkem“.

Jakmile budete mít napíchnuto na rožeň, vložte do grilu rozpáleného zhruba na 190 °C, na mřížku vložte misku z alobalu s trochou vody. Jednak tam bude skapávat šťáva z pečeně, jednak se vodou zvlhčí vzduch v uzavřeném grilu, což zabrání vysušování.

„Podle velikosti masa by rožnění mělo trvat asi hodinku deset až hodinku patnáct minut,“ upřesňuje Pohlreich. Jak se maso peče, tak bílkovina oba kusy masa spojí dohromady, takže i po nakrájení budou držet pohromadě. Než si doděláte omáčku nebo jiné přílohy, zabalte maso do alobalu a nechejte odpočinout, klidně i na vypnutém grilu.

Autor:

Velké divadlo na malém grilu. Toto je tortilla podle Zdeňka Pohlreicha

Okamžik pravdy. Takto by měla tortilla vypadat v řezu.

VIDEO Zdeněk Pohlreich je nejšťastnější, když může i v polních podmínkách ukázat, že vaření není jen o...

Hovězí, vepřové nebo kuřecí? Malý průvodce nejlepším masem na gril

Na gril klidně můžete použít i plátky hovězí roštěné.

Až vytáhnete a očistíte gril, přijde čas také na oprášení osvědčených receptů, vymýšlení nových...

Trošku hořká, sladká i kyselá. Podle Pohlreicha jsou taková křídla bomba

Křidýlka si při konzumaci můžete namáčet do omáčky.

VIDEO Mořské plody s avokádovou omáčkou, uzený lilek nebo vdolky na grilu jste mohli vidět v dalším díle...

Těsto musí prdlat. Pohlreich se učil grilovat čajové koláčky s povidly

Upečené koláčky

VIDEO Iveta Fabešová v pořadu Rozpal to, šéfe! opět přesvědčovala, že se současným grilem lze zacházet...

První zásada při grilování kuřecího masa: po řezu musí vytékat čirá šťáva

Doma grilované kuře nemá konkurenci, takové u stánku nekoupíte. Celý fígl...

Příprava grilovaných jídel má svá specifika. Zvláště jde-li o kuřecí maso. To musí být dostatečně...

Vepřová žebra, jelení kýta a panenka. Příspěvky ze čtenářských grilů

Medová žebírka

Soutěž Hned dvě odlišné marinády na oblíbená vepřová žebra na grilu, které můžete vyzkoušet při svém...

Pstruha zabalte do bahýnka, kuře pověste. Čtenářské nápady z grilu

Pstruh grilovaný na citronech

Soutěž Máme tu poslední sadu čtenářských receptů z letní soutěže o nejlepší inspiraci z grilování. V...

  • Nejčtenější

Díky koronaviru zvelebili zanedbanou zahradu a vyloupl se skvost

Soutěž Mladý pár koupil před dvěma lety na východ od Prahy dům se zahradou, aby si tu postupně vybudoval zázemí pro plánovanou...

Lichořeřišnice, přírodní antibiotikum i kvetoucí krasavice do salátů

Lichořeřišnici se vyplatí pěstovat, na zahradě i v truhlíku. Už je po zmrzlých, takže ji lze vysévat přímo do půdy či...

Klíště si lidé pletou s klošem, miniaturním štírkem i kožními výrůstky

Aktuální teplé vlhké počasí je pro klíšťata ideální. Je s podivem, co jsou lidé schopni za klíště považovat. „Zhruba...

Pestrobarevná zahrada v Českém ráji má raritu, bazén usazený v jezírku

Soutěž Vypadají jako blázni a bývají šťastní. Ti, kteří od rána do večera pracují na zahradě a vnímají to jako nikdy nekončící...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přírodní zahrada pár minut z centra města je rájem pro děti i divočinu

Soutěž Zahrada, která vypadá úplně normálně, nic vyumělkovaného, a kde je vám prostě dobře, aniž byste věděli proč. Taková na...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Upřímnost fotbalové antihvězdy. Souček o tetování, rasismu i vyjídání ledničky

Premium Říká o sobě, že je obyčejný kluk z Brodu. Přitom si ho už stihla zamilovat fotbalová Anglie a Česko na něj spoléhá: na...

O antikoncepci už není takový zájem. Párový sex upadá, míní gynekolog

Premium „Všichni strašili, že bude upadat mravnost a ženy budou mít z dlouhodobého užívání pilulek zhoubná onemocnění jater....

  • Další z rubriky

Klíště si lidé pletou s klošem, miniaturním štírkem i kožními výrůstky

Aktuální teplé vlhké počasí je pro klíšťata ideální. Je s podivem, co jsou lidé schopni za klíště považovat. „Zhruba...

Bábovka na grilu? Pro Ivetu Fabešovou to není žádný problém

Cukrářka Iveta Fabešová v dalším dílu show Zdeňka Pohlreicha Rozpal to, šéfe! přijala výzvu, jak si poradit na grilu s...

Grilovačky jedou naplno. Jaký gril pořídit a jak se o něj starat?

Premium Od opékání špekáčků, oblíbené to zábavy asi 60 procent z nás, vede přímá cesta ke grilování a překonání jeho nástrah....

České klíště je pohodář, aktivní druhy žijí jinde, prozrazuje biolog Perner

Premium Na tričku má vymalovaná stylizovaná klíšťata v podobě horkovzdušných balonů a jen před několika dny dostal za...

Manželka majitele Alzy promluvila o fungování firmy, se Zavoralem se rozvádí

Majitel tuzemského internetového gigantu Alza.cz Aleš Zavoral patří se svým jměním mezi nejbohatší Čechy. Na rozdíl od...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Moderátor Aleš Cibulka skončil na jednotce intenzivní péče

Čtyřiačtyřicetiletý Aleš Cibulka měl v sobotu v rozhlasovém pořadu Tobogan dělat narozeninový rozhovor s herečkou Marií...

Dušek: Očkovat se nenechám. Indiáni raději zemřeli, než se nechat zotročit

Jaroslav Dušek promluvil o svém rozhodnutí nenechat se očkovat vakcínou proti covidu-19. Herec, který nedávno oslavil...

Mladí by chtěli do penze v 60 letech. Mají jasno, jaký důchod jim postačí

Generace narozená po roce 1971 bude podle současných pravidel odcházet do penze v 65 letech. A to jak ženy, tak i muži....