Mohlo by se zdát, že trápit se s dlouhým pečením na grilu v podstatě nedává smysl. Daleko jednodušší by bylo upéct maso dopředu doma v troubě a vytáhnout ho ven těsně před tím, než přijde návštěva na zahradní párty. Anebo ho mít upečené s tím, že flákotu necháte před grilovačkou „oživit“ na grilu před podáváním.
Ale když si představíte situaci, kdy si pozvete návštěvu na chalupu a už ráno začnete ten nenápadně zdlouhavý proces pečení na grilu… Vůně vám pak bude celý den připomínat, na co že se můžete večer těšit. Navíc maso má z grilu přece jen jinou chuť než po „sterilním“ procesu běžného pečení.
V tomto případě Zdeněk Pohlreich použil vepřovou plec, dokonce s kostí, skutečně velký, asi čtyřkilový kousek. Sám konstatoval, že to muselo být neobvykle velké zvíře. Tohle v běžné síti supermarketů neseženete, ale pěkný, kilo a půl velký balíček s pleckem je normální.
Co je zásadní – tímto způsobem ugrilujete i méně hodnotné a levnější kusy masa. Hovězí steaky ze stařeného masa vyjdou několikanásobně víc. A výsledek může být stejně excelentní.
Upozornil hlavně na to, abyste se nebáli koření. Hodně soli, pepře, a protože se inspiroval americkými recepty, přidal i u nich obvyklé ingredience, tedy hořčičný prášek a chilli koření. Je možné to kořenit postupně, ale v podstatě je to, jako byste si namíchali takzvanou suchou marinádu předem.
Co budete potřebovat na trhané vepřové:
- vepřová plec
- pepř
- sůl
- hořčičný prášek
- chilli mleté
- česnek
- houska
- čerstvá zelenina dle chuti
Na omáčku:
- rajský protlak
- hnědý cukr
- worcesterská omáčka
- sladká chilli omáčka
- ocet
- pepř
- sůl
- česnek
- tymián
Na salát z bílého zelí:
- bílé zelí
- čekanka
- sůl
- pepř
- hnědý cukr
- jablečný ocet
- olivový olej
Postup:
Maso ze všech stran řádně osolte a opepřete. Posypte hořčičným práškem a mletým chilli. Vmasírujte do plecka nastrouhaný česnek a vložte do udírny. Pečte pomalu na 120 °C. Mezitím si připravte omáčku a salát.
Rozpal to, šéfe!Premiéry kuchařské grilovací show můžete sledovat v televizi Prima vždy v úterý v před 23. hodinou, reprízu v neděli před desátou. |
Do rendlíku dejte rajský protlak, hnědý cukr, trochu worcesterské a sladké chilli omáčky. Promíchejte a přilijte trochu octa. Okořeňte čerstvě mletým černým pepřem, solí a nasekaným česnekem. Na závěr přidejte čerstvý tymián a nechte povařit.
Bílé zelí a čekanku nakrájejte na tenké nudličky. V míse zasypte solí, pepřem a cukrem a pokapejte jablečným octem. Salát promačkejte a zakápněte olivovým olejem.
Hotové maso natrhejte vidličkou. Housku rozpulte a poklaďte nakrájeným rajčetem nebo čerstvou zeleninou dle chuti. Zeleninu osolte a opepřete, zakápněte omáčkou a zasypte trhaným masem. Opět zalijte omáčkou, přiklopte a podávejte se salátem.